Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Από την Οικονομική Κρίση στην Κρίση πολιτισμού;


Το νεοεκλεγμένο πριν από λίγες ημέρες Συμβούλιο του Δικτύου Ελλήνων Ευρώπης Ελληνικής Καταγωγής 146 Μελών στην Ευρώπη (46 στη Γερμανία ), διαπιστώνει επείγουσα ανάγκη δράσης για την ανάπτυξη και μετατροπή ενός Σχεδίου Βοήθειας για την Ελλάδα. Ζητάει να δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος για την προσαρμογή.

Το Συμβούλιο έχει θέσει στόχο τη στενή συνεργασία στο επίπεδο του Τομέα της Διοίκησης , ώστε να χρησιμοποιηθούν τα αναγκαία κίνητρα από την Δυτικοευρωπαϊκή εμπειρία. Τα Μέλη των Γερμανικών Κοινοτικών και περιφερειακών Φορέων με ελληνική Καταγωγή τονίζουν ότι « η οικονομική κρίση δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε κρίση πολιτισμού». Οι επί δεκαετίες δραστηριοποιούμενοι Ελληνίδες και Έλληνες της Γερμανίας διαφόρων ηλικιών βιώνουν αυτήν την περίοδο απορριπτικές τάσεις και εχθρικά συνθήματα και στις θέσεις εργασίες και στο σχολείο. Κατά τη συναίσθηση των πληγέντων από την έκρηξη της Κρίσης οι ίδιοι έχουν πληγεί και από μια μονομερώς χρωματισμένη έκθεση αυξημένης υποβάθμισης των εθνικιστικών στερεοτύπων. Οι ίδιοι επιθυμούν μια λύση που να στηρίζεται σε αντικειμενική, δίκαιη, αξιότιμη συνεργασία .

Στην Ελλάδα ( και όχι μόνο εκεί) πραγματοποιήθηκαν λάθη κατά το παρελθόν. Είναι σωστό που στο μεταξύ διάστημα αυτά τα λάθη επανεξετάζονται και γίνεται μελέτη για τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι το χάσμα μεταξύ των φτωχών και πλουσίων αυξάνει δραματικά, οι πληγέντες από τη φτώχεια υποφέρουν αυτή την περίοδο , τους λείπουν πολλά βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα να ζήσουν. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, ζητάμε μια δίκαιη αντιμετώπιση και συνεχείς λύσεις, οι οποίες να έχουν στο επίκεντρο των ενεργειών τους την παρούσα κατάσταση των ανθρώπων που υποφέρουν. Η επίμονη διατήρηση και εφαρμογή των μέτρων λιτότητας οξύνει τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η φτώχεια, η ανεργία των νέων, η άνοδος των αυτοκτονιών και η υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η σκληρή οικονομική λιτότητα δεν βγάζει την Ελλάδα από την Κρίση. Η διαπίστωση ότι η ζωή των ανθρώπων στην Ελλάδα, μετά τα πέντε χρόνια λιτότητας, δεν καλυτέρευσε , είναι μια διαπίστωση ότι τα ως τώρα μέτρα που εφαρμόστηκαν δεν ήταν αποτελεσματικά, επειδή ένα μεγάλο τμήμα των βοηθειών χρησιμοποιήθηκαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για την εξόφληση των παλιών δανείων και τόκων. Αντίθετα η κοινωνική κρίση εξαιτίας όλων αυτών οξύνεται.

Αυτό το αποδεικνύει επίσης η νεότερη Μελέτη του Ινστιτούτου για την Μακροοικονομία και την Οικονομική Έρευνα (ΙΜΚ) στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την παραπάνω Μελέτη υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων στην Ελλάδα που έχουν καταρρεύσει οικονομικά εξαιτίας αυτής της πολιτικής. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν αναγκαστικά θύματα της λαϊκής οικονομίας , με αποτέλεσμα να έχουν κάπως μειωθεί οι δυναμικές επερωτήσεις, ενώ η ελληνική Οικονομία χρειάζεται ακόμη χρόνο να φτάσει σε έναν σταθερό αναπτυξιακή δρόμο. Ο κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα του στην Ελλάδα και έχει θέσει τη χώρα κάτω από μια μεγάλη πίεση. Εκτός αυτού μπορεί να καταλάβει κάθε έξυπνος άνθρωπος, ότι δεν μπορεί να φτάσει η Ελλάδα τόσο γρήγορα σε οικονομική επιτυχία. Αυτό όχι μόνο, γιατί αυτό το εμποδίζουν οι αγκυλώσεις του συστήματος και οι μεταρρυθμιστικές δομές για να γίνουν αποτελεσματικές χρειάζονται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Εκτός αυτού οι επενδύσεις προς το παρόν είναι ελάχιστες. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εύκολα λέγεται, αλλά δύσκολα πραγματοποιείται. Γεγονός είναι ότι οι κύριοι βασικοί δράστες της διαφθοράς δεν βρίσκονται όλοι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη και πιο πολύ χρόνο.

Αντιπρόσωποι στη Γερμανία Ιωάννα Ζαχαράκη, Στέλλα Κυργιάννη, Αργύριος Παπάζογλου, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.