Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ελληνική κυβέρνηση: το Βρετανικό Μουσείο είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των «Ελγίνειων» Μαρμάρων

Πανηγυρίζει το Λονδίνο για υπαναχώρηση της Αθήνας στο θέμα των γλυπτών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των «Ελγίνειων» Μαρμάρων.
Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph σχολιάζει τη δήλωση του Αν. υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, σύμφωνα με την οποία, ο δικαστικός δρόμος απορρίπτεται και «η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η διπλωματική και πολιτική».
Κατά την εφημερίδα, η ανακοίνωση που προκάλεσε έκπληξη, αφού έγινε 48 ώρες μετά την αποστολή μιας πολυσέλιδης αναφοράς στην ελληνική κυβέρνηση από το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers - με το οποίο, ως γνωστόν, συνεργάζεται η Αμάλ Κλούνεϊ - που ανέφερε ότι αν η Ελλάδα προχωρούσε δικαστικά στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα υπήρχαν  15% πιθανότητες να κερδίσει τη διαμάχη σε βρετανικό δικαστήριο. Έτσι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε ότι και σε ένα διεθνές δικαστήριο μάλλον δεν κατάφερνε να αποσπάσει διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ήδη ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. εξέφρασε με επιστολή του την απογοήτευσή του σχετικά με την υπόθεση της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο
Ο Ντέιιβιντ Χιλ σημειώνει ότι ο Νίκος Ξυδάκης απορρίπτει τη λύση δια της νομικής οδού πριν καν ακούσει τις συμβουλές που έχουν να του προσφέρουν οι Βρετανοί δικηγόροι (και συγκεκριμένα το γραφείο Doughty Street Chambers ), ενώ επισημαίνει και  πως οι υποστηρικτές της Ελλάδας ανά τον κόσμο απογοητεύτηκαν από την στάση του Έλληνα υπουργού.

Πηγή: Daily Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.