Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Τήλος: «η οικοδέσποινα του Προγράμματος Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Η Τήλος είναι αναγνωρισμένη ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως περιοχή του Δικτύου Natura 2000 και ως οικοδέσποινα του Προγράμματος Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τήλος είναι ένα ξεχωριστό νησί. Μπορεί να μην έχει την φήμη των πολυσύχναστων τουριστικών προορισμών αλλά στο νησί αυτό υπάρχουν τα πάντα! Καταπληκτικό φαγητό, ωραίες παραλίες, ιστορία.
Στο σπήλαιο Χαρκαδιό, τη δεκαετία του 1970 βρέθηκαν λείψανα από νάνους ελέφαντες, ένα προϊστορικό είδος που εξαφανίστηκε πριν από περίπου τέσσερις χιλιετίες. Στο Μεγάλο Χωριό, τον πιο γραφικό οικισμό του νησιού, υπάρχει και ένα μουσείο νάνος με διάφορα σημαντικά ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή. Πάνω από το Μεγάλο Χωριό δεσπόζει το Κάστρο των Ιπποτών.  Αξίζει επίσης να φτάσει κανείς μέχρι το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Στο τέλος του μοναδικού ασφαλτοστρωμένου δρόμου της Τήλου κρυμμένη μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο άγριας ομορφιάς, η Ιερά Μονή 500 ετών ξαφνιάζει τον επισκέπτη με τη γαλήνια ατμόσφαιρα, το περίτεχνο τέμπλο αλλά και τις σπάνιες τοιχογραφίες του ναού της. Στο μεγάλο πανηγύρι της 27ης Ιουλίου από την προηγούμενη ημέρα όλο το νησί συγκεντρώνεται στο προαύλιο της εκκλησίας και απολαμβάνει παραδοσιακό φαγητό, μουσική και χορό.
Όμως, εκπλήξεις υπάρχουν και για τους φυσιολάτρες με τις πέρδικες που συναντάς παντού αλλά και τις ευωδιές από το θυμάρι και τα άλλα βότανα που ξεχύνονται. Άλλωστε σύμφωνα με το μύθο ο Τήλος, που ήταν ο νεότερος γιος της Αλίας και του Απόλλωνα, συνέλεξε βότανα από το νησί ελπίζοντας να θεραπεύσουν τη μητέρα του από μια σοβαρή ασθένεια. Μετά τη θεραπεία της ο Τήλος επέστρεψε στο νησί και έχτισε ναό προς τιμή του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα, προκειμένου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη θεραπεία της μητέρας του. Το νησί πήρε το όνομα του από τον Τήλο και από τότε έγινε γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων του.
Βέβαια, υπάρχει και η σύγχρονη ιστορία στο Μικρό Χωριό, έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό του 15ου αιώνα που εκκενώθηκε από τους κατοίκους του λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα Λιβάδια, είναι το λιμάνι και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Διαθέτει παραδοσιακά καφενεία, καθώς και μοντέρνα café. Τα ραντεβού δίνονται στο χαρακτηριστικό, από αρχιτεκτονικής απόψεως, κτίσμα που στεγάζει το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού και συνήθως καταλήγουν σε βόλτα στην παραθαλάσσια promenade, που έχει πάρει το όνομα της από τον εκλιπόντα τέως Δήμαρχο της Τήλου Τάσο Αλιφέρη. Οι κάτοικοι τιμούν τη μνήμη του και σχεδόν παντού υπάρχει κάποια φωτογραφία του.

Στη Τήλο από το 2003, κάτοικοι, επιστήμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ίδρυσαν το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Πάρκο Τήλου». Σκοπός του σωματείου είναι η προστασία και η διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών για την προστασία του νησιού. Η ομάδα αυτή προωθεί την προστασία άγριων ζώων και φυτών του Αιγαίου που απειλούνται με εξαφάνιση και θέσπισε επίσημα προστατευόμενες ζώνες στο νησί.

ΠΗΓΗ tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.