Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Stern: «τα κλισέ για τα προνόμια των ελληνικών συντάξεων αφορούν τους λίγους»

Σε άρθρο του συντάκτη εξωτερικού, Niels Kruse, που αναφέρεται στο συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα μας και στα κλισέ περί προνομίων, καταλήγει ο αρθρογράφος ότι αυτά τελικά αφορούν τους λίγους  

Αναφέρεται στα 13 διαφορετικά συστήματα συνταξιοδότησης που έχει η χώρα, τα οποία το καθένα έχει διαφορετικούς κανόνες και κενά σε σχέση με τις πρόωρες συντάξεις και επισημαίνει ότι το σύστημα βρίσκεται σε κατάρρευση, καθώς σε αρκετά ταμεία η αναλογία εργαζόμενου – συνταξιούχου είναι 1 προς 1. Επίσης, επισημαίνει ότι η μείωση των μισθών και η αύξηση της μαύρης εργασίας οδήγησαν σε κατάρρευση των εσόδων.
Αναφέρει ότι η πλήρη σύνταξη είναι το 80% του μέσου όρου μισθού και βρίσκεται στα 1.100 € ενώ συγκριτικά στην Γερμανία είναι 1.287 (δυτική) και 1.187 (ανατολική).

Ο μ.ο. σύνταξης ανέρχεται, σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο σε € 665. Στη Γερμανία, € 734 (δυτική) και 896 ευρώ (ανατολική). Από το 2009, ο μ.ο. των συντάξεων έχει μειωθεί κατά περίπου 30 %.

Σχεδόν το 90% των συνταξιούχων είναι άνω των 61 ετών. Το 44,8% των συνταξιούχων λαμβάνουν συντάξεις που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
 Ένα μεγάλο κόστος για το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση - ιδίως στο δημόσιο τομέα. Έτσι, οι μητέρες που απασχολούνται από το κράτος, είναι 50 ετών και έχουν ανήλικο  παιδί μπορούν να βγουν μετά από 25 χρόνια στη σύνταξη.
Δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν με μέσο όρο 56 χρόνια στη σύνταξη. Ακούγεται νωρίς, αλλά το ίδιο ισχύει και στην Γερμανία.

Πηγή: www.stern.de
ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.