Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Έρευνα για την κοινωνική κατάσταση των αλλοδαπών στην Γερμανία


Παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία η έρευνα που αφορά την "κοινωνική κατάσταση των αλλοδαπών στην Γερμανία 2016" στηριζόμενη στα νέα στοιχεία, κυρίως, του 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 36% δηλ. 5,9 εκ  αποτελούν αλλοδαποί από τις πρώτες χώρες της μετανάστευσης των δεκαετιών 50 και 60, μεταξύ των οποίων, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και κυρίως, η Τουρκία.
Από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. (που δεν ανήκουν στην κατηγορία των διμερών συμβάσεων) προέρχεται το 16% (2,6 εκ), ενώ στο 10% φθάνει το ποσοστό των αλλοδαπών από χώρες της Ε.Ε. που εντάχθηκαν στην Ένωση από το 2004 και μετά.
Ο αριθμός των ομογενών (Spätaussiedler) από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι 4,2 εκ (26%).

Από τρίτες χώρες (Η.Π.Α., Ιράν, Τυνησία) προέρχονται 3,7 εκ αλλοδαποί, ποσοστό 22%.
Συνολικά το 2014 ο αριθμός των πολιτών που ζει στην Γερμανία και έχει ρίζες από άλλο κράτος ανήλθε σε 16,4 εκ δηλ. ποσοστό  20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ο μέσος όρος ηλικίας τους  είναι 35 ετών ενώ των υπόλοιπων είναι 46,9 ετών.
Ο μικρός σχετικά μ.ο. ηλικίας προσδιορίζει διάφορα κοινωνικά δεδομένα, όπως τον αριθμό των μη παντρεμένων, τον αριθμό των σπουδαστών και φοιτητών κ.λ.π.
Το 50,2% είναι άνδρες, με υψηλά ποσοστά ανδρών να  έχουν οι μετανάστες από χώρες όπως Ερυθραία (75%) ενώ αντίθετα είναι πολύ χαμηλότερα σε μετανάστες από χώρες όπως Ταϊλάνδη (13%), Φιλιππίνες (17%), Λευκορωσία (28%).
Εκπαίδευση
Το 35% των πολιτών με ρίζες από άλλη χώρα σε ηλικίες μεταξύ 25 και 64 ετών δεν έχουν κανένα επαγγελματικό ή εκπαιδευτικό δίπλωμα σε αντίθεση με τους Γερμανούς πολίτες των οποίων το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει  μόλις στο 9%..
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό (αφορά και τους Έλληνες) ότι το ποσοστό από τις χώρες με τις διμερείς συμβάσεις της δεκαετίας 50/60 είναι 51%, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες μόνο 16%.
Όσο αργότερα έρχεται ένας μετανάστης τόσο αυξάνεται το ποσοστό αυτών που έχουν Abitur (απολυτήριο Λυκείου) ή πτυχίου ανώτερης εκπαίδευσης.
37% των γυναικών δεν μπορούν να απασχοληθούν στην αγορά εργασίας
 Στις ηλικίες 15 έως 64 εργάζεται το 80% των πολιτών που δεν έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο ενώ το ποσοστό αυτών που εργάζονται και έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο είναι 71%.
Το ποσοστό αυτό αφορά πολίτες που δεν ζήτησαν εργασία για κοινωνικούς ή οικογενειακούς λόγους.  Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των γυναικών που δηλώνει διάθεση  για εργασία αφού ανέρχεται σε μόλις 37%.
Μισθοί
Το μηναίο (κατά μέσο όρο) καθαρό εισόδημα των αλλοδαπών πολιτών ήταν 2.001€ δηλ. περίπου 243€ (10%) χαμηλότερο σε σχέση με τους πολίτες χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο. Μάλιστα μεταξύ των μεταναστών της πρώτης γενιάς (1.984 €) και αυτούς της δεύτερης γενιάς (2.104) η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο.
Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι διαφορές ανάλογα με τις χώρες προέλευσης. Πολίτες από τα νέα μέλη της Ε.Ε. έχουν μέσο όρο καθαρό εισόδημα εισόδημα 1.789 €, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 2.860€ .
Το εισόδημα συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση. Μετανάστες με χαμηλό  μορφωτικό επίπεδο κερδίζουν 272€ λιγότερα από εκείνους με μεσαίου επιπέδου τίτλους σπουδών οι οποίοι με τη σειρά τους κερδίζουν 683€ λιγότερα από εκείνους που έχουν πτυχία ανώτατων σχολών και εκπαίδευσης.

Διευκρινίσεις συντακτικής επιτροπής:

  • Καθαρό εισόδημα θεωρείται το εισόδημα που προκύπτει αφού έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές στα διάφορα κοινωνικά και ασφαλιστικά ταμεία.  
  • Νέα μέλη της Ε.Ε. από το 2004 είναι : Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία.
  • Ως έχοντες μεταναστευτικό υπόβαθρο ορίζονται από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ,, όλοι όσοι από το 1949 ήρθαν στη σημερινή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπως όλοι όσοι αλλοδαποί έχουν γεννηθεί στην Γερμανία και όλοι όσοι (ανεξάρτητα υπηκοότητας) γεννήθηκαν στην Γερμανία με ένα τουλάχιστον γονέα να έχει μεταναστεύσει μετά το 1949 στην Γερμανία ή ο γονέας ως αλλοδαπός να έχει γεννηθεί στην Γερμανία. 
  • Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι πολίτες (ομογενείς) που ήρθαν από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την Πολωνία, την πρώην Τσεχοσλοβακία. Στην Γερμανία αρκεί ένα μέλος των γονέων για να ενταχθεί στην κατηγορία των πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε αντίθεση με την Αυστρία που πρέπει και οι δυο γονείς. 



Πηγή: Wissenschaftler vom Statistischen Bundesamt, der Bundeszentrale für politische Bildung und des Wissenschaftszentrums Berlin für Sozialforschung (WZB)
Επιμέλεια: ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ
Ολόκληρη η έρευνα (στην γερμανική γλώσσα) https://www.destatis.de/DE/Publikationen/Datenreport/Downloads/Datenreport2016.pdf?__blob=publicationFile

2 σχόλια:

  1. Ωραiα! Καi στήν Ελλάδα, πότε θ' αρχiσουν οi φούρνοι γιά κάθε ξένο? Συχαiνωνται τούς Γερμανούς, τούς Μουσουλμάνους...Τό περιμένω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραiα! Καi στήν Ελλάδα, πότε θ' αρχiσουν οi φούρνοι γιά κάθε ξένο? Συχαiνωνται τούς Γερμανούς, τούς Μουσουλμάνους...Τό περιμένω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.