Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Γερμανία: Ποιος δικαιούται επίδομα τέκνων και μετά τα 18

Σχετικά με το ερώτημα τι γίνεται με το επίδομα τέκνων (Kindergeld) μετά το σχολείο έχουν έρθει σε «αντιπαράθεση»  πολλοί Έλληνες που ζουν στην Γερμανία.
Γεγονός είναι ότι αν το παιδί βρίσκεται στο σχολείο δικαιούται το επίδομα ανεξάρτητα εάν έχει
ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Ημερομηνία λήξης της σχολικής χρονιάς έχει καθοριστεί παγγερμανικά η 31η Ιουλίου, ανεξάρτητα αν σε κάποιες πόλεις δίνεται το απολυτήριο του σχολείου νωρίτερα.
Τι ισχύει όμως στο μεσοδιάστημα, δηλ. αν η σχολή (επαγγελματική ή πανεπιστημιακή) ξεκινάει π.χ. τον Οκτώβριο;
Καταρχήν ρυθμίζεται από την παράγραφο 32 του νόμου για τον φόρο εισοδήματος, ότι μέχρι το πολύ ως 4 μήνες  ο γονέας συνεχίζει να λαμβάνει το επίδομα για το παιδί. Με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται και το κενό του χρονικού διαστήματος μεταξύ δυο σχολών που επιδιώκει να επισκευτεί το παιδί.
Το τετράμηνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια των χρόνων εκπαίδευσης περισσότερες φορές αρκεί προηγούμενα να έχει ενημερωθεί το αρμόδιο τμήμα «Familienkasse».
Επιπλέον, αν η επαγγελματική θέση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στο τετράμηνο δίνεται η δυνατότητα να δηλωθεί ως άνεργος στον ΟΑΕΔ (Agentur für Arbeit) και αν δεν έχει υπερβεί το 21ο έτος διατηρείται το δικαίωμα του επιδόματος τέκνων.
Επίσης, το επίδομα μπορεί να δοθεί  όταν κάποιος πηγαίνει στο εξωτερικό για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα συνδυάζεται όμως με την σχολή που θα ακολουθήσει στη συνέχεια.
Τέλος, το ίδιο  ισχύει για τις περιπτώσεις της «κοινωνικής εργασίας», όπου επίσης δίνεται το επίδομα.
Το  σημαντικό είναι ότι σε κάθε περίπτωση, μετά το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μετά το 18ο έτος της ηλικίας, πρέπει να κατατεθεί αίτηση στο αρμόδιο τμήμα/υπηρεσία για ό,τι  δικαιούται κανείς .
Το επίδομα είναι : 190 για το πρώτο και δεύτερο παιδί έκαστος. 196 για το τρίτο παιδί και για κάθε παιδί μετά 221 ευρώ μηνιαίως 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.