Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα ασθένειας (Krankengeld)

Όποιος είναι ασθενής συνεχίζει να λαμβάνει το μισθό του από τον εργοδότη για 6 βδομάδες. Μετά αναλαμβάνει την πληρωμή του ο ασφαλιστικός φορέας υγείας.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται από την Unabhängigen Patientenberatung Deutschland (UPD) ότι πολλοί δεν γνωρίζουν ότι απαιτείται αίτηση για το επίδομα από τον ασφαλστικό φορέα, άσχετα εάν πολλοί ασφαλιστικοί φορείς αναλαβάνουν από μόνοι τους την διαδικασία.
Βασική προϋπόθεση για να λάβει κανείς το επίδομα (Krankengeld) είναι να έχει στείλει όλα τα πιστοποιητικά ασθενείας του γιατρού για τις πρώτες έξι βδομάδες στον ασφαλιστικό φορέα.
το πιστοποιητικό ασθένειας δεν πρέπει να καθυστερεί περισσότερο από 7 μέρες μέχρι να σταλεί στον ασφαλιστικό φορέα

Πως υπολογίζεται το επίδομα ασθενείας 
Κυρίως είναι το 70% του μεικτού μισθού ανα περιπτωση μπορεί να φθάσει μέχρι και 90%.
Υπολογίζονται επίσης υπερωρίες των τελευταίων τριών μηνών (πριν την ασθένεια) Επίσης υπάρχουν ρυθμίσεις για ωρομίσθιους και άλλες ειδικές περιπτώσεις.
Μπορώ στη διάκρεια που λαμβάνω το επίδομα να πάω διακοπές;
Άμα οι διακοπές είναι στο εξωτερικό πρέπει να έχει προηγηθεί έγκριση από τον ασφαλιστικό φορέα υγείας.
Στην περίπτωση που το ταξίδι είναι στο εσωτερικό δεν χρειάζεται έγκριση αλλά ο ασθενής οφείλει να είναι διαθέσιμος για επικοινωνία αν του ζητηθεί από τον ασφαλιστικό φορέα.
Μπορεί ο εργοδότης μου να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας στη διάκρεια που λαμβάνω το επίδομα ασθενείας;
H καταγγελία του συμβολαίου εργασίας για λόγους που σχετίζονται με την λειτουργία της επιχείρησης μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα απο το αν ο εργαζόμενος βρίσκεται σε διαδικασία που λαμβάνει επίδομα ασθένειας. Αν η καταγγελία θα εγκριθεί εξαρτάται από κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Πόσο καιρό λαμβάνουμε το επίδομα;
Για την ίδια ασθένεια το ανώτερο χρονικό όριο είναι 72 βδομάδες + 6 βδομάδες που συνεχίζει να καταβάλει το μισθό ο εργοδότης. Στην περίπτωση που στη διάρκεια 3 χρόνων προκύψει νέα ασθένεια δεν αυξάνεται ο χρόνος που δικαιούται ο εργαζόμενος το επίδομα.
Αν ξεκινήσει νέα "3ετία" ο εργαζόμενος αποκτάει και πάλι το δικαίωμα του επιδόματς μόνο τότε που έχει προηγηθεί εξάμηνο που η συγκεκριμένη ασθένεια δεν αποτέλεσε λόγο να μην μπορεί να εργαστεί ή αν ήταν στην διάθεση του ΟΑΕΔ σε περίπτωση που ήταν άνεργος.
Επίδομα σε περιπτωση ασθένειας του παιδιού 
Γονείς που είναι ασφαλισμένοι με δικαίωμα του επιδόματος ασθενείας (δηλ όχι αυτοι που ειναι οικειοθελώς ασφαλισμένοι - freiwillg verischert) μπορυν για παιδια μέχρι 11 ετών, για παιδιά με ειδικές ανάγκες (χωρίς όριο ηλικίας) να λαμβάνουν το επίδομα ασθενείας. Το δικαίωμα είναι για κάθε παιδί 10 εργάσιμες μέρος το χρόνο και για γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά 20 μέρες. Συνολικά 25 μέρες (μονογονεϊκές οικογένειες 50 μέρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.