Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Uefa: Οι αλλαγές σε Champions League και Europa League από το 2017/18

Η UEFΑ ανακοίνωσε αλλαγές που συμφωνήθηκαν την Πέμπτη στο Μόντε Κάρλο και οι οποίες μεταβάλλουν καθοριστικά τα δεδομένα σε Champions League και Europa League.

Η βασική αλλαγή αφορά στις ομάδες που προκρίνονται απευθείας στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και αυτές θα είναι τέσσερις από τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα.

Αυτήν τη στιγμή και μέχρι και το 2017-2018, απευθείας "εισιτήριο" παίρνουν οι τρεις πρώτοι από Ισπανία, Γερμανία και Αγγλία, ενώ η τέταρτη χώρα στην κατάταξη (όπως και η 5η με την 6η) έχουν δύο εκπροσώπους στους ομίλους και έναν στα πλέι οφ.

Στην τριετία 2018-2021 οι μισές ομάδες των ομίλων θα προέρχονται από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, μειώνοντας σε 14 τα "εισιτήρια" που θα μοιράζονται στις υπόλοιπες χώρες με εκπροσώπους απευθείας στους ομίλους και στις χώρες με εκπροσώπους στα προκριματικά. Δύο "εισιτήρια" θα προορίζονται για τους κατόχους του Champions League και του Europa League, εφόσον τα χρειάζονται.

Η UEFA δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις για το τι θα συμβεί στις χώρες που βρίσκονται κάτω από την 4η θέση στην κατάταξη.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

O  συντελεστής που θα καθορίζει τα γκρουπ δυναμικότητας και ο οποίος πλέον δεν θα έχει να κάνει με τη βαθμολογία μιας χώρας στην UEFA, αλλά με τον συντελεστή του ίδιου του συλλόγου.
Στον υπολογισμό του συντελεστήθα λαμβάνονται υπόψη τα επιτεύγματα στις προηγούμενες ευρωπαϊκές πορείες.
Aυξάνονται τα έσοδα των ομάδων και αλλάζει και η κατανομή τους, ώστε οι σύλλογοι να εισπράττουν περισσότερα από τις πορείες τους σε σχέση με το τρέχον σύστημα και λιγότερα από το market pool.

Οι αλλαγές σε Champions League και Europa League

- Ο νικητής του Europa League θα παίρνει "εισιτήριο" στους ομίλους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες
- Οι ομάδες που τερματίζουν στις πρώτες τέσσερις θέσεις των πρωταθλημάτων χωρών που βρίσκονται στις τέσσερις πρώτες θέσεις της κατάταξης της UEFA πηγαίνουν απευθείας στους ομίλους και πλέον καμία δεν χρειάζεται να περάσει από πλέι οφ
- Για την τοποθέτηση ενός συλλόγου σε γκρουπ δυναμικότητας λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής του συλλόγου και όχι της χώρας
- Η πορεία ενός συλλόγου στη διοργάνωση θα αναγνωρίζεται στη σύνθεση του συντελεστή, με μεγαλύτερη βαρύτητα στους πόντους που κέρδισε στο Champions League σε σχέση με το Europa League
- Τα οικονομικά οφέλη αυξάνονται σημαντικά και για τις δύο διοργανώσεις
- Αναδιαμορφώνεται η κατανομή των χρημάτων, που πλέον ορίζεται από τέσσερις παραμέτρους: το πριμ συμμετοχής, την απόδοση στη διοργάνωση, τον συντελεστή συλλόγου και το market pool. Αυξάνονται τα έσοδα από την απόδοση και μειώνονται αυτά του market pool.

Τι δεν αλλάζει 
- Διατηρείται ο δρόμος των πρωταθλητών και ο δρόμος των μη πρωταθλητών στα προκριματικά του Champions League.
- Οι όμιλοι του Champions League εξακολουθούν να έχουν 32 ομάδες που οδηγούν σε φάση νοκ άουτ 16 ομάδων. Οι όμιλοι του Europa League παραμένουν με 48 ομάδες

Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου