Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban |
H ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας πραγματοποιεί δημοψήφισμα με αφορμή την απόφαση της Ε.Ε. - πέρσι τον φθινόπωρο - σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να μοιραστούν αναλογικά 160.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία σε όλες τις χώρες της Ένωσης.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή,
η Ουγγαρία έπρεπε να υποδεχτεί 1.300 επιπλέον πρόσφυγες.
Τα 8,3 εκ Ούγγροι θα αποφασίζουν αν "αποδέχονται τέτοιους είδους αποφάσεις της Ε.Ε. χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δικού τους κοινοβουλίου". Αυτό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Ένα δημοψήφισμα, που μοιάζει να μη έχει άλλη σκοπιμότητα από το να λειτουργήσει ως, μια προσπάθεια επιβολής του λαϊκισμού μέσα από "δημοκρατικές διαδικασίες". Να νομιμοποιήσει μέσα από αυτές το λαϊκισμό.
Ποιο θα ήταν άραγε το αποτέλεσμα αν κάθε χώρα προχωρούσε σε ανάλογες διαδικασίες, σύμφωνα με την λογική της ουγγρικής κυβέρνησης;
Και εάν για κάθε απόφαση της Ε.Ε. η κάθε χώρα αποφασίζει το αντίθετο για την ίδια, τότε τι νόημα έχει η Ενωμένη Ευρώπη;
Αν Ουγγαρία διαφωνεί για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δηλαδή με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καλό θα ήταν να ακολουθήσει το δρόμο της Μεγάλης Βρετανίας. Θα ήταν σεβαστό και αποδεκτό ως απόφαση ενός λαού που δεν θέλει να (συν) αποφασίζει το μέλλον του, αλλά να λειτουργεί μόνος.
Όλα τα άλλα δεν είναι τίποτε περισσότερο από "εθνικές κραυγές" για να συσπειρωθεί ο κόσμος με λαϊκιστική ρητορική.
ΥΓ: Το 2011 οι Σαρκοζί (κυρίως) και Μέρκελ στο προτεινόμενο δημοψήφισμα της ελληνικής κυβέρνησης είχαν προαποφασίσει ότι το ερώτημα θα έπρεπε να είναι "μέσα ή έξω από την Ευρώπη". Σήμερα ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.