Αύριο Παρασκευή ξεκινάει η φετινή εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου στο Μόναχο συμπληρώνοντας 30 χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.
Με αφορμή αυτό το γεγονός η "φίλη" μας Μαρία Κατεμλιάδου μας έστειλε μια σύντομη ιστορική περιγραφή.
30 Χρόνια Ελληνικός Κινηματογράφος στο
Το 1987 ένας ερωτευμένος με τον κινηματογράφο έλληνας φοιτητής μαζί με μια παρέα φίλων έδειξαν μια χούφτα Ελληνικές ταινίες. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, χάρη σε αυτήν την κινητοποίηση έχει προκύψει μια 10ήμερη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, με περισσότερες από 20 προβολές ταινιών κάθε φορά.
Αυτή η Εβδομάδα Κινηματογράφου κάθε χρόνο το Νοέμβριο προσκαλεί τους φίλους του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Gasteig, έναν από τους πιο γνωστούς και φιλικούς χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Μόναχο.
Για την επέτειο των 30 χρόνων, έδεσε αρμονικά μεγάλα αριστουργήματα, από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Παντελή Βούλγαρη, με έργα νέων ελλήνων σκηνοθετών. Η ταινία της έναρξης ανήκει στον Κώστα Γαβρά με το έργο του «Ο Παράδεισος στη Δύση». Το έργο είναι γυρισμένο το 2009 και έφερε μπροστά από την κάμερα έλληνες, γερμανούς, ιταλούς και γάλλους ηθοποιούς. Εν όψει της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο και την έντονα φορτισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό θέμα, η ταινία ρίχνει μια γλυκόπικρη ματιά πάνω τους.
Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου επικεντρώνεται αφ’ ενός σε ταινίες για δυναμικές γυναίκες, από την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη και τη «Μήδεια» του Γραμματικού, στις «Νύφες» του Βούλγαρη και την Ελένη (ταινία «SMAC») του Ηλία Δημητρίου. Αφ’ ετέρου υπάρχουν ταινίες με κεντρικούς ήρωες του Άντρες, όπως το «SUNTAN» του Αργύρη Παπαδημητρίου, όπου ένας δύσκαμπτος ήρωας βιώνει την κρίση της μέσης ηλικίας και ανακαλύπτει μια νεότητα, την οποία δεν έζησε ποτέ. Την αντίθεση αποτελεί η απολαυστική ταινία «CHEVALIER» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, η οποία μας παρουσιάζει τον παράλογο ελληνικό ανδρισμό, ειρωνικά και αστεία, προπαντός όμως έξυπνα.
Η οικονομική κρίση παραμένει ένα δυνατό θέμα, το οποίο συγκινεί και εμπνέει τη θεματική των ελληνικών ταινιών, δίνοντας όλο και περισσότερα κινηματογραφικά είδη:
Μοναχικοί ήρωες βρίσκονται στο επίκεντρο του θρίλερ «Τετάρτη 04:45» και στο αστικό γουέστερν «INVISIBLE». Στο δράμα « SMAC» μία πολυκατοικία στην Αθήνα συμβολίζει μια κατακόρυφα δομημένη κοινωνία, καθώς στο ντοκιμαντέρ «Next Stop: Utopia» παρουσιάζονται οι συλλογικές προσπάθειες των εργαζομένων, που αποσκοπούν να σώσουν την εργασία τους μέσω προσωπικών πρωτοβουλιών.
Οι καλεσμένοι της φετινής χρονιάς στην 30η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου είναι οι σκηνοθέτες Ηλίας Δημητρίου (SMAC) και ο Μένιος Καραγιάννης (33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη). Θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και στο τέλος των προβολών θα είναι στη διάθεση του κοινού για συζήτηση και απάντηση ερωτήσεων. Στα πλαίσια του προγράμματος της Εβδομάδας, ο καθηγητής Δρ. Ιωάννης Ζελέπος, από το Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου, θα παρουσιάσει με τη διάλεξή του, τους σκοτεινούς αιώνες της Ιστορίας της Ελλάδας στο χρονικό διάστημα 1453 – 1821 μ.Χ.
Το Griechisches Filmforum München (Φόρουμ Ελληνικών Ταινιών του Μονάχου) από το 1987 οργανώνει τη Griechische Filmwoche München (Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου του Μονάχου), μια εκδήλωση αφιερωμένη στη δουλειά των ελλήνων σκηνοθετών, στα πλαίσια της διευρωπαϊκής πολιτισμικής ανταλλαγής. Οι διοργανωτές είναι το Griechisches Filmforum e.V., μέλους του Verein Filmastadt München (Σύλλογος Δημοτικού Κινηματογράφου του Μονάχου) και η Münchener Stadtbibliothek (Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μονάχου). Η Εβδομάδα Κινηματογράφου χρηματοδοτείται από το Kulturreferat der Landeshauptstadt München (Τμήμα Πολιτισμού του Μονάχου).
Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου ξεκινάει στις 11 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Νοεμβρίου.
Το πρόγραμμα μπορείτε να το διαβάσετε στη σελίδα http://www.griechischefilmwoche.de/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.