Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Απολογισμός 2016 για τον Ελληνισμό της Γερμανίας

Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα επιχειρησουμε  έναν απολογισμό για τον Ελληνισμό της Γερμανίας, από την οπτική γωνία που καταγράψαμε τα γεγονότα ως κατοικοι της χώρας αυτής. 

Σχέση Γερμανίας – Ελλάδας 
Τα "δικά της" προβλήματα,
κυρίως το προσφυγικό και η άνοδος του ξενοφοβικού και εθνικιστικού AfD από την μια, καθώς οι εξελίξεις στην Ευρώπη με το Brexit, αλλά κυρίως οι τρομοκρατικές επιθέσεις περιόρισαν κατ πολύ από την επικαιρότητα την Ελλάδα.
Σπάνια και μεμονωμένα το 2016 τα άρθρα για την Ελλαδα. Βέβαια, η ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με την "γραμμή της Ε.Ε." ενίσχυσε την μείωση της δημόσιας αντιπαράθεσης.
Το γενικότερο κλίμα βεβαια, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανεις ότι είναι το ίδιο θετικό όπως στην προ κρίσεως εποχή, αν και φέτος σημειώθηκε πάλι αύξηση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης προς Ελλάδα από την Γερμανία +11,2% δηλ. 3.039.600 τουρίστες (στοιχεία Τράπεζας Ελλάδας για τους μήνες Ιανουάριο - Οκτώβριο 2016).

Η νέα μετανάστευση 
των Ελλήνων, λόγω της κρίσης, συνεχίστηκε αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μείωση της έλευσης νέο- μεταναστών (στις 31.12.2015 στη Γερμανία ζούσαν 339.931 Έλληνες). Το 2015 ήρθαν στην Γερμανία 27.251 Έλληνες από αυτούς 20.968 για πρώτη φορά ενώ 4.642 επανήλθαν. Επίσης, 15.921 Έλληνες έφυγαν από την Γερμανία, απεβίωσαν 1.553 και καταγράφηκαν 1.641 γεννήσεις (στοιχεία Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας).
Δημοσιεύματα στο γερμανικό αλλά και τον ελληνικό τύπο παρουσίασαν και φέτος αρκετές περιπτώσεις νεο-μεταναστών που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης από εργοδότες Γερμανούς, αλλά κυρίως, από Έλληνες. Βέβαια, υπήρξαν Κοινότητες και φορείς που προχώρησαν και φέτος σε κινήσεις για την βοηθεια των συμπατριωτων που μεταναστευουν, αλλά λόγω της απουσίας υποδομών παρέμειναν μεμονωμένες και δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε ευρύτερο σχεδιασμό. Παράλληλα, πρέπει να επισημανθούν οι πολλές προσπάθειές βοήθειας που προφέρονται μέσω των κοινωνικών δικτύων (facebook), οι οποίες όμως, πολλές φορές, μπορεί να λειτουργήσουν αντίστροφα, τόσο για τους ενδιαφερόμενους, όσο και για τους διαχειριστές.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε υπογραμμίσουμε ότι αρκετές φορές οι Ελληνες που μεταναστεύουν στην Γερμανία, ξεκινούν το "ταξίδι" τους χωρίς τα στοιχειώδη δηλ. χωρίς χρήματα, καμία γνώση της γερμανικής, αλλά και ούτε άλλης γλώσσας, χωρίς επαγγελματική εξειδίκευση, στοιχεία που περιορίζουν, αν δεν κάνουν αδύνατη, την εύρεση εργασίας. 

Το εκπαιδευτικό 
Ο νέος νόμος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση που ψηφίστηκε τον Αύγουστο πέρασε αυτή τη φορά αναίμακτα. Τώρα κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα συμφωνούσε ή "κουράστηκε" είναι  ερώτημα προς απάντηση.
Μεγάλη ένταση προκλήθηκε με τους εκπαιδευτικούς στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς που μετατίθεκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά απο την περιοχή που ως τότε υπηρετούσαν, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις που έφθασαν μέχρι τα διοικητικά δικαστήρια και σύμφωνα με τα τελευταία μας στοιχεία οι εκπαιδευτικοί δικαιώθηκαν. 
Επίσης, η τοποθέτηση του Ζουράρι στην θέση του αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα της Παιδείας της Ομογένειας μπορεί να μεταφραστεί ως δυσαρέσκεια για την πολιτική του Πελεγρίνη, αλλά δεν επιτρέπει την αισιοδοξία σε σχέση με το μέλλον. 

Οργανωμένοι φορείς
Οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι διατηρούν τα επίπεδα συσπείρωσης, κυρίως η Ομοσπονδία Συλλόγων Ποντίων. Πολλαπλές δραστηριότητες καταγράφει και η Ομοσπονδία Θεσσαλών, όπως σε αποκεντρωμένο επίπεδο, οι Ομοσπονδίες Ηπειρωτών και Θρακών. Το μεγάλο κενό είναι η έντονη απουσία δράσεων με αποδέκτη τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή τις κοινωνίες που ζει ο Ελληνισμός. Έτσι, οι νέες γενιές που συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι όπου ζουν και σπουδάζουν ή εργάζονται, παραμένουν σε απόσταση από τους φορείς, οι οποίοι είναι αποκλειστικά "εθνικοί" και δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση την πολυ-συνθετότητα του κοινωνικού περίγυρου που περιβάλει την πλειοψηφία των νέων ελληνικής καταγωγής.
Φυσικά, η παραπάνω διαπίστωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διάφορες αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις όπως π.χ. στην Στουτγάρδη, στο Ντίσελντορφ, στη Φραγκφούρτη και στο Βερολίνο.

Το ΣΑΕ δείχνει πλέον να είναι, παρά τις απανωτές δεσμεύσεις των αρμοδίων, ξεπερασμένο, καθώς η ανακοινώσεις περί συγκρότησής του παραμένει σε επίπεδο δηλώσεων. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων μπορεί μεν να οργάνωσε με αρκετά χρόνια καθυστέρηση το συνέδριό της, όμως μόνο ελπίδες όσον αφορά το μέλλον δεν επιφύλαξε. Τόσο η συμμετοχή των Κοινοτήτων όσο και η μετέπειτα λειτουργία  δεν δείχνει να μπορεί να κάνει την υπέρβαση. 

Σχέσεις Ελλάδας - Απόδημου
Η Γενική Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού παραμένει στο περιθώριο καθώς συνεχίζει να λειτουργεί με "επικεφαλής" και όχι με Γενικό Γραμματέα που θα σήμαινε αύξηση αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων. Έτσι περιορίζεται σε εθιμοτυπικού παρεμβάσεις και όχι στο σχεδιασμό στρατηγικήςγια τον Ελληνισμό απανταχού της γης. 
Το θέμα της "ψήφου" των Ελλήνων του εξωτερικού για άλλη μια φορά δεν ψηφίστηκε στην Βουλή στο πλαίσιο ψήφισης του νέου νόμου. Ένα αίτημα που έαν τελικά ψηφιστεί κάποτε από την ελληνική Βουλή ίσως να μην απασχολεί τον απόδημο αφού θα έχει ξεκοπεί τελείως από τα δρώμενα της χώρας.

Συμπέρασμα:
Δυστυχώς, το γεγονός ότι ο Ελληνισμός, σε επίπεδο συλλογικότητας, συντονισμού  και δράσεων δεν προχώρησε αποδεικνύεται  ότι από το περσινό "συμπέρασμα" που είχαμε καταλήξει δεν άλλαξε τίποτα.

Γράφαμε πέρσι: "Ο Ελληνισμός της Γερμανίας παραμένει και φέτος χωρίς "δικό του" σχεδιασμό όσον αφορά την παρουσία του ως σύνολο στη χώρα που ζει. Η συντριπτική του πλειοψηφία των δράσεων και πρωτοβουλιών του παραμένουν σε "εθνικοτοπικό" επίπεδο. Απουσιάζει ένα κέντρο στρατηγικής που άλλοτε ήταν η ΟΕΚ, το ΣΑΕ και φυσικά η Πολιτεία (ΓΓΑΕ). Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι με το οργανωτικό σχήμα και τη φιλοσοφία της ίδρυσής τους θα μπορούσαν σήμερα η ΟΕΚ ή το ΣΑΕ να ανταποκριθούν στα καλέσματα των νέων συνθηκών και προκλήσεων.

Από την άλλη, μπορεί το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα να έχουν ενισχύσει σημαντικά της επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων  στο χώρο των Απόδημων, όμως δεν φαίνεται, ακόμη, να προχωρούν σε ένα βήμα παραπέρα.

Δυστυχώς, είναι γεγονός και κάθε χρόνο επιβεβαιώνεται, ότι ο οργανωμένος Ελληνισμός, δηλαδή η πλειοψηφία των φορέων του στηρίχτηκαν επί δεκαετίες, κυρίως, στο ελληνικό κράτος και στην οικονομική βοήθεια από αυτό, σήμερα αδυνατεί να σχεδιάσει δράσεις και να δημιουργήσει υποδομές από μόνος του". 

Προσθήκη: Αναγνώστης μας επισήμανε το γεγονός της απουσίας αναφοράς στο σχολικό κτίριο του Μονάχου στον απολογισμό μας. Συμφωνούμε απόλυτα ότι το θέμα δεν ήταν ένα "τοπικό" θέμα που αφορά μόνο τον Ελληνισμό του Μονάχου και ότι ο Ελληνισμός υπέστη μια σημαντική ήττα. Επειδή όμως το θέμα το αναφέραμε στον ξεχωριστό απολογισμό για το Μόναχο εκτιμήσαμε ότι θα ήταν πλεονασμός να το θέσουμε και εδώ.

Τον απολογισμό ειδικά για τον Ελληνισμό του Μονάχου μπορείτε να τον διαβάστε στην ειδική σελίδα για τον Ελληνισμό της περιοχής www.doryforos.org 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.