Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Γερμανία: Νέοι νόμοι το 2017

Μερικές από τις βασικές αλλαγές νόμων και νομοθεσίας για την Γερμανία που θα ισχύουν από 1.1.2017 και αφορούν φυσικά και τους Έλληνες που ζουν στην χώρα ειναι οι παρακατω:

Μια επιπλέον αργία
Σε όλα τα κρατίδια θα είναι το 2017 αργία η 31η Οκτωβρίου (Reformationstag). Μέχρι τώρα ήταν μόνο για τα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας. Από το 2018 θα συνεχίσει μόνο στα κρατίδια που ισχύει σήμερα.

Αλλαγές για οδηγούς ΙΧ και ποδηλάτες
Τις περισσότερες αλλαγές  δημοσιεύσαμε ήδη σε ειδική ανάρτηση. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι θα μπορούν γονείς ποδηλάτες να συνοδεύουν πλέον τα παιδιά στο πεζοδρόμιο με το ποδήλατο (μέχρι τώρα οι γονείς όφειλαν να βρίσκονατι στο δρόμο με τα ΙΧ)

Ελάχιστο εισόδημα 
Αυξάνεται από 8,50 € ευρώ σε 8,84€ ανά ώρα. 

Αυξάνεται το Hartz IV (βοήθημα)  
Πέντε ευρώ αύξηση βοήθειας σ όσους δεν έχουν χρήματα και από 404 ανεβαίνει το ποσό βοηθήματος σε 409€ το μήνα. Για τα παιδιά από 6-13 ετών αυξάνεται κατά 21 € και φθάνει τα 291€ μηνιαίως, ενώ για τα παιδιά μέχρι 6 ετών παραμένει το ίδιο 237 ευρω και για νέους μέχρι 18 ετών (14-18) 311 €.
Το ποσό φυσικά καθορίζεται και από τυχόν άλλα εισοδήματα δηλ είναι το μάξιμουμ που μπορεί να λάβει κανείς

Αυξάνεται το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος
Αύξηση του κόστους της κιλοβατώρας από 6,35 λεπτά σε 6,88 λεπτά (cents). Υπολογίζεται σε 4 περίπου ευρώ περισσότερα τον μήνα.

Συνταξιούχοι
Μέχρι 2,0% αύξηση θα λάβουν οι συνταξιούχιοι το νέο έτος. Λίγο περισσότερο οι συνταξιούχοι της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. 

Φορολογική δήλωση 
Αλλάζει πλέον η προθεσμία κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος. Από 31 Μαίου στις 31 Ιουλίου κάθε έτους. Τα παραστατικά δεν πρέπει πλέον να κατατίθενται, αλλά πρέπει να φυλάσσονται από τον φορολογούμενο σε περίπτωση που του ζητηθούν. 
 Όποιος καταθέσει τη δηλωση του καθυστερημένα πληρώνει μίνιμουμ πρόστιμο 25 € μηνιαίως 

Αλλάζει το αφορλόγητο ποσό εισοδήματος
Κατά 168 € αλλάζει το αφορολόγητο ποσό. Από 8742 (16.944 για ζευγάρια) θα αυξηθεί στα 8910 (και 17.112 αντίστοιχα) 

Αύξηση φορολογίας για νεοσυνταξιούχους
Όποιος μπεί το 2017 στη σύνταξη θα πρέπει να γνωρίζει οτι το κράτος θα φορολογεί το 74% της σύνταξης (μέχρι τώρα ήταν 72%)

Αλλαγή στη νομοθεσία περί περίθαλψης ανήμπορων 
Καθιερώνεται πλέον σαν κριτήριο το ποσοστό της ικανότητας αυτόνομης λειτουργίας του ατόμου και όχι ο χρόνος που χρειαζόταν περίθαλψη, 

Αντί για τρια στάδια κρίσης της κατάστασης που υπήρχαν μέχρι σήμερα θα αυξηθύν σε 5. Οι αλλαγές αφορούν καταρχήν άτομα που θα μπούν το 2017 στο ταμείο περίθαλψης 
Με τις αλλαγές πάντως που δρομολογήθηκαν δεν θα μειωθούν οι αποδόσεις στους δικαιούχους, αντίθετα προβλεπεται θα αυξηθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.