Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Δημοσκόπηση του ARD: To χτύπημα στο Βερολίνο δεν φόβισε τη Γερμανία

Τα 3/4 των πολιτών στην Γερμανία δηλώνουν ότι αισθάνονται "σίγουροι" σε σχέση με τον τρομοκρατικό κίνδυνο. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον, από την δημοσκόπηση της Infratest dimap,
για λογαριασμό του πρώτου κρατικού τηλεοπτικού καναλιού της Γερμανίας, ARD.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος AfD είναι εκείνοι που εκφράζουν ιδιαίτερο φόβο (2/3).


Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις ασφαλείας (αστυνομία)

Αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την αστυνομία και μάλιστα +6%  σε σχέση με την δημοσκόπηση του Οκτωβρίου (88%), σε αντίθεση προς τις μυστικές υπηρεσίες, προς στις οποίες δείχνει εμπιστοσύνη μόνο το 36%, ποσοστό μειωμένο κατά 4% από την τελευταία έρευνα.

Καλύτερη η ζωή από όσο πριν 50 χρόνια;

Το 58% απαντάει ότι είναι καλύτερη, 17% χειρότερη και 11% πιστεύει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Και σε αυτή την ερώτηση  οι φίλοι του AfD διαφοροποιούνται από την πλειοψηφία, με το 40% να δηλώνει ότι η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη

Εκλογές 2017 - Οι πολίτες βλέπουν σκληρή αντιπαράθεση



Το 86% πιστεύει ότι θα επικρατήσει ο λαϊκισμός, το 67% ότι οι εκλογές θα γίνουν υπό συνθήκες σκληρής αντιπαράθεσης και το 53% ότι οι υποψήφιοι δεν θα συμπεριφερθούν με σεβασμό στους αντιπάλους. 

Πιο δημοφιλής παραμένει ο Steinmeier 


Το 78% (-1%) δηλώνει ευχαριστημένο με την δουλειά του Υπ. Εξωτερικών, ακολουθεί ο Wolfgang Schäuble με 63% (-3). ο Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 57%, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών  Thomas de Maizière (+7%). Ακολουθούν Μέρκελ 56%(-1%), ο Πρόεδρος των Πρασίνων, Cem Özdemir 48% (-6), ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας  Horst Seehofer 45% (+4) και τέλος, ο Πρόεδρος του SPD,  Sigmar Gabriel με 43% 

Τι θα ψηφίζατε εάν την Κυριακή ήταν εθνικές εκλογές


Το CDU 37,%(+2%), SPD 20% (-2%), Linke 9%, Πράσινοι 9%(-2%) FDP 5% και AfD 15% (+2%)
Bei der Sonntagsfrage gewinnt die Union weiter an Zustimmung: wenn am nächsten Sonntag Bundestagswahl wäre, käme die Union auf 37 Prozent, das sind zwei Punkte mehr als im Vormonat. Die SPD käme auf 20 Prozent (-2). Die Linke bleibt stabil bei 9 Prozent; die Grünen kommen auf 9 Prozent (-2); die FDP bleibt unverändert bei 5 Prozent. Die Alternative gewinnt zwei Punkte hinzu und landet bei 15 Prozent.

Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης το 2017

Το προσφυγικό παραμενει στην πρώτη θέση για το 40% των πολιτων, αν και παρουσιάζει, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, μείωση -26%.
Στη δεύτερη θέση με 11% (+9%) είναι  η ασφάλεια - εσωτερική πολιτική, ενώ στην 3η θέση η κοινωνική πολιτική- δικαιοσύνη 7% (+6%).

Προσφυγικό
Μειώθηκε το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι οι νεομετανάστες αποτελούν πλεονέκτημα (από 38% σε 33%), ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε αυτό που πιστεύει ότι αποτελεούν μειονέκτημα για τη χώρα (από 42% σε 50%).
 

Το 62% έναντι του 36% φοβάται ότι οι νέοι μετανάστες/πρόσφυγες θα αυξήσουν την εγκληματικότητα, το 55% έναντι του 43% ότι θα αυξηθεί η επιρροή του ισλάμ στη χώρα και τέλος, μόνο το 18% έναντι του 81% φοβάται τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.