Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Σε μουσείο η κλεμμένη πύλη του στρατοπέδου συγκεντρώσεων Νταχάου


Η κλεμμένη πόρτα εισόδου (από χυτοσίδηρο, που αποτελούσε μέρος της πύλης) του ναζιστικού κέντρου συγκεντρώσεων Νταχάου με την επιγραφή "ARBEIT MACHT FREI" που βρέθηκε αρχές Δεκεμβρίου στην Νορβηγία θα καταλήξει τελικά σε μουσείο.

Στην είσοδο θα παραμείνει το αντίγραφο.
Επίσημα, η πρόταση θα κατατεθεί στο συμβούλιο ιδρυτών του Ιδρύματος Βαυαρικών Μνημείων τον προσεχή Φεβρουάριο, αλλά ο Πρόεδρός του, Karl Freller , δήλωσε ότι ήδη οι εκτιμήσεις των μελών προδικάζουν την απόφαση. 

"Λόγω της κλοπής και την προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ σε 30 διαφορετικές γλώσσες ο κίνδυνος να επαναληφθεί μια τέτοια προσπάθεια είναι υπαρκτός. Παρά τις κάμερες και το προσωπικό ασφαλείας δεν θα θέλαμε να διακινδυνεύσουμε μια νέα κλοπή", επισημαίνει ο Πρόεδρος. Έτσι, η πόρτα με την επιγραφή θα ακολουθήσει την τύχη της υπόλοιπης εισόδου του διαβόητου στρατοπέδου, η οποία,επίσης μετά από μια κλοπή, κατέληξε σε μουσείο.

Προς το παρόν, η πόρτα παραμένει στην Νορβηγία, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τον δράστη/ες της κλοπής.

Η ταυτοποίηση θα γίνει στην Νορβηγία από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για την αυθεντική πόρτα εισόδου του στρατοπέδου συγκεντρώσεων του Νταχάου. 

Πηγή: Münchener Merkur /Katrin Woitsch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.