Χιόνι, παγωμένοι δρόμοι, καθυστερήσεις στα ΜΜΜ. Σε ποιό βαθμό αποτελεί δικαιολογία η καθυστερημένη άφιξη στο χώρο εργασίας.
Καταρχήν ας δούμε τι γίνεται με το μισθό. Στο σημείο αυτό τα πράγματα είναι απλά. Για το χρονικό διάστημα που δεν εργάζεται κάποιος δεν έχει μισθό (Az.: 5 AZR 283/80(. Ο εργοδότης μπορεί
συνεπώς να ζητήσει από τον αργαζόμενο να καλύψει την ,,χαμένη,, ώρα. Εκτός από ειδικές περιπτώσεις που θα δούμε στη συνέχεια.
Ο εργαζόμενος δικαιολογείται για την καθυστέρηση μόνο εάν οι λόγοι που τον καθυστέρησαν έχουν προκύψει ξαφνικά. Εάν δηλαδή οι άσχημες καιρικές συνθήκες έχουν προβλεφθεί τότε οφείλει να βρει λύση και να είναι έγκαιρα στο χώρο της εργασίας του.
Συνέπειες από την καθυστέρηση; Απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, ένα ατύχημα στο δρόμο μπορεί να καθυστερήσουν την ώρα άφιξης στο χώρο της εργασίας. Στο διάστημα του χειμώνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό ως δικαιολογία για 3/4 φορές. Μετά ο εργαζόμενος διακυνδυνεύει παρατήρηση.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες οδηγήσουν στο κλείσιμο π.χ. του νηπιαγωγείου και δεν υπάρχει δυνατότητα να προσέξει κάποιος το μικρό παιδί;
Στην περίπτωση αυτή ο νόμος, § 616 BGB, είναι σαφώς υπέρ του εργαζόμενου. Ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει το μισθό αλλά και ο εργαζόμενος δικαιούται αφού προηγούμενα ενημερώσει να απουσιάζει χωρίς πρόβλημα μέχρι και 5 μέρες.
Τι γίνεται στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την εργασία, δηλαδή εάν η εργασία είναι τέτοια που με άσχημες καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να υλοποιηθεί; Τότε η ευθύνη ανήκει στον εργοδότη και ο εργαζόμενος λαμβάνει κανονικά τον μισθό του. § 615 Satz 3 BGB
Δεν αναφερόμαστε σε καθαρά εποχιακές εργασίες
Τέλος, αν λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών προκύψει ατύχημα στον εργαζόμενο, ακόμη και αν αυτός επιλέξει άλλο δρόμο, θεωρείται εργατικό ατύχημα και είναι ασφαλισμένος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.