Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Έρευνα της ILO: Σε ποια Ήπειρο αυξάνεται η φτώχεια ;

Η ILO, διεθνής οργάνωση εργασίας που ανήκει στον ΟΗΕ και στην οποία συμμετέχουν ισότιμα εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των εργατικών συνδικάτων, προχώρησε σε έρευνα για την εξέλιξη της φτώχειας στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πληθυσμός που θεωρείται "φτωχός"
έχει μειωθεί στα μισά από το 1990. Αυτή είναι η καλή είδηση.

Η άσχημη είδηση είναι ότι σήμερα συνεχίζουν να θεωρούνται 2 δισ άνθρωποι στον πλανήτη φτωχοί, δηλ πάνω από το 1/3 του συνολικού πληθυσμού (36%).

Ποιος θεωρείται φτωχός

Σύμφωνα με το κριτήριο που όρισε η ILO ,,φτωχός,, θεωρείται όποιος δεν έχει στη διάθεση του (αγοραστική δύναμη) τουλάχιστον 3,10 $ ημερησίως, ενώ "ιδιαίτερα φτωχός" όποιος έχει λιγότερα από 1,90 $ στη διάθεσή του. 

Η σύγκριση δεν έγινε με βάση τα εισοδήματα των χωρών, αλλά σε σχέση με τη αγοραστική δύναμη και τις αγορές αγαθών, υπηρεσιών και τροφίμων σε κάθε χώρα.

Η έρευνα χώρισε τον πλανήτη σε 4 περιφέρειες: Αφρική, Ασία και Ωκεανία, Ευρώπη και Λατινική Αμερική (Καραϊβική)

Με βάση την έκθεση που παρουσίασε η ILO μεταξύ 1990 και 2012 η φτώχεια περιορίστηκε στις χώρες, εκτός αυτές της Ευρώπης. Ακόμη και στις χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υπάρχουν άνθρωποι- 300 εκ - που θεωρούνται "φτωχοί" αφού έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από το 60% του μέσου όρου εισοδήματος της χώρας τους.


Η ILO προτείνει αφενός περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά και καλύτερες αμοιβές με περισσότερα εργασιακά δικαιώματα.

Πηγή: ILO, Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων DGB, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.