Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τι είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ για Ελλάδα σε εκδήλωση στο Μόναχο

Στο πλαίσιο της "διάσκεψης για την ασφάλεια" που ξεκινάει αύριο στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση του "Μünchener Europa Konferenz". Πρόεδρος του φορέα είναι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Theo Waigel και
αντιπρόεδρος ο δικηγόρος Σταύρος Κωσταντινίδης.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν οι Κλάους Ρέγκλινγκ, Γενικός Διευθυντής, Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), o Gerhard Cromme, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens AG, το μέλος της βαυαρικής βουλής Markus Blume ενώ τη συζήτηση διηύθυνε ο δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung, Stefan Kornelius.

Το θέμα της συζήτησης: "Ευρώπη: Κρίση - προκλήσεις - Λύσεις. Δυνάμωμα της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει το μέλλον"

Ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς ήταν κυρίως οι αναφορές του Κλάους Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα καθώς όλες οι υπόλοιπες τοποθετήσεις είχαν αναφορά στην αναγκαιότητα ύπαρξης της Ε.Ε..

Ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα του μηχανισμού στήριξης καθώς, όπως τόνισε: " χωρίς αυτόν 5 χώρες θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την νομισματική ένωση (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος και Ελλάδα) καθώς δεν θα μπορούσαν να βγουν στις αγορές να δανειστούν".

Εκτίμησε ως επιτυχία ότι οι 4 από τις 5 χώρες ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και έχουν πλέον τη δυνατότητα δανεισμού, με χαμηλά επιτόκια, στις αγορές.

Για την Ελλάδα επισήμανε τρεις λόγους γιατί δεν μπόρεσε ακόμη να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να βγει στις αγορές.
1) Είχε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από ότι οι άλλες χώρες, επισημαίνοντας ως παράδειγμα το έλλειμμα που ήταν το 2009 πάνω από 15%.
2) Η Ελλάδα διαθέτει πολύ αδύναμη δημόσια διοίκηση (την πιo αδύναμη στην ΕΕ) το οποίο έχει να κάνει και με τη νοοτροπία και ήταν και ένα θέμα του οποίου η διάσταση δεν είχε γίνει αντιληπτή από τα όργανα της Ε.Ε., ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ
3) Ο χαμένος χρόνος το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπου σταμάτησαν όλες οι μεταρρυθμίσεις ενώ το 2014 είχε κλείσει με θετική κατεύθυνση (μείωση ανεργίας, μείωση ελλείμματος, αύξηση ανάπτυξης). "Αυτό όμως το βλέπαμε εμείς - την θετική προοπτική - αλλά οι πολίτες έκριναν διαφορετικά" (αλλαγή κυβέρνησης το 2015)

Παρα ταύτα, επισήμανε ότι συνολικά έχουν γίνει βήματα προόδου, η Ελλάδα έχει κάνει την μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος  και έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει από καμία άλλη χώρα παγκοσμίως. Στο σημείο όμως αυτό επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν καθώς το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ χαμηλότερο από ότι στα υπόλοιπα κράτη

Ολοκληρώνοντας  εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί το πρόγραμμα θα ξεπεραστεί και από την Ελλάδα το πρόβλημα

"Δορυφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.