Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας

Ο Σταϊνμάιερ γεννήθηκε το 1956 γιος ξυλουργού και εργάτριας εργοστασίου και μεγάλωσε στην πόλη Σίντερ-Σβάλενμπεργκ, στο ανατολικό τμήμα
της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Τελείωσε το σχολείο το 1974 στο γειτονικό Μπλόμπεργκ. Αφού υπηρέτησε τη θητεία του, σπούδασε Νομική και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν, τις οποίες τελείωσε το 1986. Κατόπιν εργάστηκε στην σχολή, στα τμήματα Δημόσιο δίκαιο και Πολιτική επιστήμη. Το 1991 έλαβε το διδακτορικό του (Dr. jur).

Το 1991 ξεκίνησε την εργασία του για την Kαγκελαρία Κάτω Σαξονίας, στον τομέα του Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης. Το 1993 ανέλαβε την διεύθυνση του προσωπικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Σταϊνμάιερ είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη. Είναι μέλος της Ευαγγελικής Εκκλησίας.
Το 1993 ανέλαβε την διεύθυνση του προσωπικού γραφείου του κατοπινού καγκελαρίου της χώρας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το 1996 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Υπουργείου και Διευθυντής της Υπηρεσίας Κρατιδιακής Καγκελαρίας της Κάτω Σαξονίας. Όταν το 1996 ο Σρέντερ έγινε καγκελάριος, ο Σταϊνμάιερ τον ακολούθησε στην πρωτεύουσα, όπου ορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας.

Ανέλαβε Υπουργός της Καγκελαρίας το 1999, όταν παραιτήθηκε ο προκάτοχός του, Μπόντο Χόμπαχ. Ανήκε στον κύκλο ατόμων που είχαν εμπλακεί στο μεταρρυθμιστικό πακέτο «Χαρτς 4». Στις 22 Νοεμβρίου 2005 συμφώνησε να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, πράγμα που προκάλεσε έκπληξη στη δημοσιότητα, αφού μέχρι τότε ίσχυε ως έμπιστος του Σρέντερ.

Από το 2007 είναι αντικαγκελάριος της χώρας. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2008 το προεδρείο του κόμματος τον πρότεινε υποψήφιο καγκελάριο στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2009. Από τότε διατέλεσε για ένα μήνα προσωρινά πρόεδρος του SPD σε αντικατάσταση του Κουρτ Μπεκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του την ίδια μέρα.

Σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 εκλέχτηκε επίσημα υποψήφιος καγκελάριος στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009, ενώ ο Φραντς Μιντεφέρινγκ, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του κόμματος μεταξύ 2004 και 2005, ψηφίστηκε και πάλι πρόεδρος.

Ποιοι ήταν οι 12 Προέδροι μέχρι σήμερα 

Πηγή: elwikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.