Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Γερμανία: Σπουδές ναι, αλλά σε ποιο τομέα; Οι διαφορές στο εισόδημα

Έρευνα του ινστιτούτου ερευνών Ifo - στοιχεία της οποίας δημοσίευσε σήμερα το Spiegel online - καταγράφει τις διαφορές σε εισόδημα μεταξύ πτυχιούχων (και κατόχων τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης) με τους ανειδίκευτους εργαζόμενους καθώς τις διαφορές στο εισόδημα γυναικών -ανδρών.


Το εισόδημα καθ όλη τη διάρκεια της εργασιακής διαδρομής για κάποιον που έχει
οποιοδήποτε πτυχίο είναι κατά μ.ο 143.000 € μεγαλύτερο από κάποιον που δεν έχει σπουδάσει. Μάλιστα ο κάτοχος πανεπιστημιακού έχει μεγαλύτερο εισόδημα κατά 387.000 €.

Ένας κάτοχος πτυχίου επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει καθολικό εισόδημα 600.000 €
Κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου έχει εισόδημα 1.250.000
Στα ποσά έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα σπουδών και αφορά τις ηλικίες μεταξύ 18-65 ετών

Διαφορές μεταξύ πτυχίων και ανδρών – γυναικών 
Ένας άνδρας πτυχιούχος ιατρικής φθάνει σε εισόδημα ( σ όλη τη ζωή) κατά 983.000 € μεγαλύτερο από όσο μια γυναίκα με το ίδιο πτυχίο. Αντίθετα εργαζόμενοι με τίτλους σπουδών σε κοινωνικό επαγγέλματα (π.χ. κοινωνικού λειτουργοί κλπ) η διαφορά «περιορίζεται» στις 20.000 € (παραπάνω για τους άνδρες).
Αντίθετα οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο εισόδημα όταν το επάγγελμα αφορά την τέχνη και την εκπαίδευση (εκτός γυμνασίων και επαγγελματικών σχολών). 

Επαγγελματικές σχολές
Για πτυχιούχους σε επίπεδο σχολών οικονομίας και ασφαλειών το εισόδημα είναι για τους άνδρες κατά 485.000 € και για τις γυναίκες κατά 263.000 € περισσότερο από όσο για μη πτυχιούχους άνδρες/γυναίκες.
Αντίθετα οι γυναίκες που έχουν ως τίτλο επαγγέλματος αυτόν της κομμώτριας έχουν μια διαφορά σε σχέση με μια ανειδίκευτη εργαζόμενη μόλις 7.000 €

Το κέρδος έρχεται με το χρόνο
Εργαζόμενοι χωρίς επαγγελματικό τίτλο σπουδών έχουν μεγαλύτερο εισόδημα τα πρώτα χρόνια εργασίας. Ως λογική συνέχεια ότι οι σπουδαστές καθυστερούν να έχουν εισόδημα.

Ανεργία 
Άνεργοι χωρίς επαγγελματικό τίτλο σπουδών αποτελούν το 19% των ανέργων με τίτλο σπουδών είναι μόλις 7%, στους πανεπιστημιακούς 2,5%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.