Σάββατο 1 Απριλίου 2017

33 αγγεία από ύστερη Μυκηναϊκή εποχή -προϊόντα λαθρανασκαφής- κατασχέθηκαν στην Γερμανία, παραδόθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Όλα τα αντικείμενα κατασχέθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 από τις αστυνομικές αρχές του Μονάχου, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής, που κατατέθηκε από την Ανακρίτρια του Γ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πατρών. Τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα
αποτελούν πλέον πειστήρια της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για μεγάλη υπόθεση παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

33 σημαντικά αγγεία που χρονολογούνται τα περισσότερα από την ύστερη Μυκηναϊκή εποχή καθώς και άλλες κινητές αρχαιότητες, που αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής, διακινήθηκαν παράνομα και κατασχέθηκαν στην Γερμανία, παραδόθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Η παράδοση έγινε παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη, της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων Ελένης Κόρκα, και της Τακτικής Ανακρίτριας του Γ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πατρών Μαρίας Παπακώστα.

Μετά από μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας και τις δικαστικές αρχές της Πάτρας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, επαναπατρίστηκαν συνολικά 33 αγγεία της ύστερης εποχής του χαλκού (12ος αι. π.Χ) , διάφορα μικροαντικείμενα γεωμετρικών χρόνων, και 600 αρχαία νομίσματα. Θα ακολουθήσει το πόρισμα μιας Εκτιμητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί και θα γνωμοδοτήσει για την αξία τους.

Ο εντοπισμός των κινητών αρχαιοτήτων που διακινήθηκαν παράνομα στη Γερμανία, η διεκδίκησή τους και η μεταφορά τους στην Ελλάδα υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμοδίων αρχών της χώρας και της αλλοδαπής. Στην επιτυχία αυτή, ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η συμβολή της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο.



Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ στην παράνομη διακίνηση σημμετείχαν Έλληνες.


Πηγή: liberty.gr, http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.