Τις μέρες αυτές έχουν ανοίξει- σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό- οι κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν οι Τούρκοι που ζουν εκτός συνόρων της χώρας τους, για το δημοψήφισμα με το οποίο θα αποφασιστεί η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της γείτονος.
Δεν είναι φυσικά οι μόνοι που έχουν αυτό το προνόμιο της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Εκτός από
τους Ιταλούς και τους Γάλλους, που ανήκουν στην οικογένεια της ΕΕ, ακόμα και χώρες όπως π.χ το Ιράν και άλλες χώρες που εκ πρώτης αμφισβητούμε την "δημοκρατία" τους.
Και οι Έλληνες ;
Πράγματι το 2001 ψηφίστηκε η συνταγματική αλλαγή που προβλέπει το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας, αλλά απαιτεί εφαρμοστικό νόμο που θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 3/5 της Βουλής.
Και τι δεν έχουμε ακούσει ως δικαιολογίες αυτά τα χρόνια, επίσημα ή ανεπίσημα.
Ας μην βιαστούν κάποιοι να κομματικοποιήσουν το θέμα με τα γνωστά ,,ναι αλλά εμείς,, γιατί όλα τα κόμματα στη κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίαςκαιότανείχεσημασίαηψήφοςτους δεν συμφωνούσαν.
Κάποιοι προβάλουν "θέμα διαφάνειας και εγκυρότητας", καθώς "το σύνταγμα προβλέπει να κλείσουν οι κάλπες με τη δύση του ήλιου" !!! ενώ άλλοι ότι, "δεν μπορεί να επιτραπεί στην 5η γενιά των Ελλήνων που ζουν στις υπερατλαντικές χώρες να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας". "Να υπάρξουν ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες στο εξωτερικό ή όχι; "
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι μέχρι σήμερα ΟΛΑ τα κόμματα δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν σε ένα θέμα μεγάλης εθνικής σπουδαιότητας, δίνοντας την εντύπωση ότι τελικά βολεύονται με τη διαφωνία. είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.
Και το ερώτημα που αβίαστα τίθεται είναι. Όταν σε ένα θέμα που έχουν λύσει οι περισσότερες χώρες, η Ελλάδα ψάχνει να βρει το αυγό του Κολόμβου, μπορούμε να περιμένουμε να υπάρξει συνεννόηση σε πολύ κρισιμότερα θέματα, όπως είναι η δημοσιονομική κρίση ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.