Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Γερμανία: Η εφορία θα δικαιολογεί περισσότερες δαπάνες για την υγεία

Η αρμόδια δικαστική αρχή -Bundesfinanzhof (BFH)/ με απόφασή της, δίνει το περιθώριο ώστε (ακόμη και στη φορολογική δήλωση του 2016) να εκπίπτουν δαπάνες για την υγεία.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα
Κάθε πολίτης πληρώνει μόνος του τις δαπάνες υγείας. Μόνο όποιος ξεπερνούσε ένα όριο μπορούσε να περιμένει το υπόλοιπο ποσό να εκπέσει από την εφορία. Το όριο προσδιοριζόταν από το συνολικό ποσό εσόδων (μεικτός μισθός + άλλα έσοδα) αλλά και την
οικογενειακή κατάσταση (παιδιά κλπ).

Τώρα αλλάζει το σύστημα και θα υπολογίζεται βάση τριών κατηγοριών, με την ιδία συμμετοχή να είναι μεταξύ 1% έως 7% των εξόδων.

Οι τρεις κατηγορίες είναι:

Εισόδημα μέχρι 15.340 €,
από 15.341 έως 51.130
και άνω των 51.130 €.

Παράδειγμα:  αν ένα ζευγάρι είχε ετήσιο εισόδημα 52.000 € θα έπρεπε μέχρι σήμερα να πληρώσει το 6% των δαπανών για την υγεία μόνος του. Δηλαδή 3.120 €. Μόνο έξοδα πάνω από το ποσό αυτό μπορούσε να τα καταθέσει στην εφορία για να γίνουν αποδεκτά. 

Με τον νέο  υπολογισμό στο συγκεκριμένο παράδειγμα: Για τις πρώτες 15.340 θα υπάρχει συμμετοχή 4%, για το υπόλοιπο ποσό μέχρι τις 51.130 € θα είναι 5% και μόλις το υπόλοιπο ποσό ( συγκεκριμένα στο παράδειγμα 870 €) θα είναι 6%. 

Τι εκπίπτει από την εφορία
Όλα όσα συνταγογραφεί γιατρός και δεν το καλύπτει ο ασφαλιστικός φορέας.
Επιπλέον, όλες τις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις ή συμμετοχές για παραμονή σε κλινική, θεραπείες (Kur), μασάζ, φυσιοθεραπεία, μέχρι διάφορες μορφές/προγράμματα αποτοξίνωσης (αλκοόλ, νικοτίνη). Προϋπόθεση σε όλα είναι να έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.