Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Γ. Καμίνης για documenta14: Μεγάλη τιμή και συνάμα μεγάλη πρόκληση για την Αθήνα

Άρθρο Γ. Καμίνη στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» της Κυριακής, για την documenta14

"Σε μία εβδομάδα από σήμερα η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργαστήριο πολιτισμού. Η Αθήνα
υποδέχεται, από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου, την documenta14, μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Αθήνας με τη γερμανική πόλη του Κάσελ.

Είναι η πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της documenta, που η μεγάλη διοργάνωση συν-φιλοξενείται σε δεύτερη πόλη εκτός της γενέτειράς της, το Κάσελ. Μεγάλη τιμή και συνάμα μεγάλη πρόκληση για την Αθήνα, ενώ ακόμη πιο ερεθιστικός ο τίτλος της: «Μαθαίνοντας από την Αθήνα». 
Τα πρώτα δείγματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά: περίπου 8.000 καλλιτέχνες, 

δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των τεχνών θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας κ. Frank-Walter Steinmeier, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του, θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης στις 8 Απριλίου, μαζί με τον έλληνα ομόλογό του κ.Προκόπη Παυλόπουλο, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη της σημασίας της διοργάνωσης αλλά και τιμή την ίδια την πόλη της Αθήνας.  

Η πρωτεύουσα θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο εικαστικό εργαστήρι. Μια γιορτή τέχνης και λόγου θα απλωθεί και θα αγκαλιάσει την πόλη, ενώ το κύμα της documenta14 συμπαρασύρει όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης σε παράλληλες σημαντικές πρωτοβουλίες, που επί τρεις και πλέον μήνες θα μετατρέψουν την πόλη σε ένα μεγάλο ανοιχτό πάρτι πολιτισμού.

«Τι φέρνει η documenta14 στην Αθήνα;» με ρωτούν συχνά κι εμένα τον ίδιο. Όταν, πριν από δύο χρόνια, ξεκινήσαμε τις συζητήσεις για τη διοργάνωση, δύο πράγματα είχαμε στο μυαλό μας: πρώτον, πως θα μπορέσει η Αθήνα να εμπνεύσει δεκάδες πολύ σημαντικούς και γνωστούς δημιουργούς και δεύτερον με ποιο τρόπο η μεγάλη αυτή διοργάνωση θα άφηνε το αποτύπωμά της στην πόλη, καθιστώντας την πόλο πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό δίκτυο καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργικότητας και διαλόγου, με καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, με θεματικές και ζητήματα που αφορούν, διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και μειονότητες, ηλικίες , κουλτούρες και εθνικότητες. Ερωτήματα που ενώνουν και άλλα που διχάζουν.

Η documenta14 θα είναι σχεδόν παντού. Ο δήμος Αθηναίων έχει παραχωρήσει ήδη από τον Ιούλιο το Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, για τα δημόσια προγράμματά της, ενώ έργα και δράσεις της έκθεσης εγκαθίστανται στην πλατεία Κοτζιά, στην πλατεία Συντάγματος, στην πλατεία Αυδή, στην πλατεία Βικτωρίας, στον δημοτικό κινηματογράφο Στέλλα, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στους πρόποδες της Ακρόπολης, στο πάρκο Ριζάρη. Επίκεντρο της έκθεσης, χωρίς αμφιβολία, θα είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που θα φιλοξενήσει τον βασικό πυρήνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ωστόσο η μαγεία της διοργάνωσης έγκειται στο γεγονός ότι η documenta14  θα αποκαλύπτεται συνεχώς στην πορεία της, υπό τον συντονισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή της, κ.Adam Szymczyk και της ομάδας του.

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», η πόλη κεφαλαιοποιεί αρχές και αξίες που η δημοτική μας αρχή υιοθετεί και προάγει: τις συνεργασίες,  τη διευρυμένη δικτύωση, τη στήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών. Κάτι ανάλογο πιστεύω ότι συμβαίνει και με τους οργανισμούς και τα ιδρύματα πολιτισμού της πόλης και της χώρας.

Εδώ και λίγους μήνες ο δήμος Αθηναίων, υλοποιεί με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το πρόγραμμα Δίκτυο Πολιτισμού της Αθήνας, με έμφαση στη συνεργασία και τη δικτύωση της πόλης με το σύνολο, σχεδόν, των πολιτιστικών της φορέων και οργανισμών.

Παράλληλα η AEGEAN, ο επίσημος αερομεταφορέας της documenta14, έμπρακτα δείχνει τη συνεισφορά της στην προσπάθεια να τοποθετηθεί η Αθήνα στον Ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη με την πρωτοβουλία της να ενώσει αεροπορικώς την Αθήνα με το Κάσελ, τόσο με δρομολόγιο που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση, όσο και στηρίζοντας τις μετακινήσεις δημιουργών και μελών της οργανωτικής ομάδας. 

Έχω πει και θα το επαναλάβω ότι θεωρώ τη documenta14 δώρο για την Αθήνα! Είναι δώρο, γιατί θέτει την πόλη στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καθιστά την Αθήνα πόλο για τους ξένους επισκέπτες, και ήδη έχουμε τα πρώτα στοιχεία για περαιτέρω αυξημένη κίνηση στην πόλη. Η έκθεση θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, είτε να γνωρίσουν για πρώτη φορά την Αθήνα, είτε να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές των μοναδικών εμπειριών που μπορεί να προσφέρει. Η Αθήνα αναδεικνύεται σε πόλο και προορισμό σύγχρονου πολιτισμού και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.