Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Deutsche Welle: Αποκαλύψεις στην υπόθεση Αμρί

Των Φόλκερ Βίτινγκ - Δήμητρα Κυρανούδη

Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ήταν προ πολλού γνωστός στις αρχές για διακίνηση ναρκωτικών, αλλά δεν είχε συλληφθεί. Πλέον αναζητούνται ευθύνες στους αρμόδιους υπαλλήλους.

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τρομοκρατική επίθεση στη
χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου; Αυτό το ερώτημα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα μετά από αποκαλύψεις για σημαντικά λάθη των αρμόδιων αρχών πριν αλλά και μετά την επίθεση. Αυτό φάνηκε από τη συνέντευξη τύπου του υπ. Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ, στην οποία ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες των αρχών στην εν λόγω υπόθεση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αρχές διέθεταν επαρκή στοιχεία, βάσει των οποίων θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ανίς Αμρί, πολύ πριν την επίθεση στο Βερολίνο. Ο  Αμρί ήταν γνωστός στις αρχές για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και θα μπορούσε να είχε συλληφθεί, δεδομένου ότι η δράση του σχετιζόταν με τα αδικήματα της κατ' επάγγελμα εμπορίας ναρκωτικών και της συμμετοχής σε συμμορία. Μάλιστα τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά στις αρχές πολύ πριν την αιματηρή επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, που άφησε πίσω της 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Πέρα όμως από αυτό, κι άλλα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έρχονται για να περιπλέξουν κι άλλο την υπόθεση, επιβαρύνοντας τη θέση των αρμόδιων αρχών. Oι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος Βερολίνου που είχαν αναλάβει την υπόθεση, φαίνεται να είχαν προσπαθήσει να αποκρύψουν το γεγονός ότι γνώριζαν ποιος είναι ο Αμρί. Όπως φαίνεται, κάποιοι υπάλληλοι άλλαξαν μάλιστα στοιχεία σε κρίσιμους για την πορεία των ερευνών φακέλους, ενώ είναι πιθανό να παραποίησαν επίσης και άλλα σημαντικά στοιχεία προκειμένου να καλύψουν τους λανθασμένους χειρισμούς και τις παραλείψεις τους.

Ο Αμρί ήταν προ πολλού στο στόχαστρο της αστυνομίας
Στις 19 Δεκεμβρίου ο Τυνήσιος είχε οδηγήσει ένα φορτηγό με μεγάλη ταχύτητα σε χριστουγεννιάτικη αφορά στο κέντρο του Βερολίνου. Ήταν το πιο αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα που έχει σημειωθεί στη Γερμανία. Πριν το τρομοκρατικό χτύπημα ο δράστης ζούσε στη Γερμανία με πολλές αστυνομικές ταυτότητες, ενώ μία φορά είχε μάλιστα φυλακισθεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Αντρέας Γκάιζελ δεν ήταν επρόκειτο για ένα απλό τρομοκρατικό χτύπημα στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά για μια καλά σχεδιασμένη επίθεση με στόχο να προκαλέσει πολύ περισσότερα θύματα. Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο και ειδικότερα η περίπτωση Αμρί προκάλεσε στη συνέχεια στη Γερμανία έναν μεγάλο δημόσιο διάλογο για την κατάσταση της δημόσιας ασφάλειας στη χώρα, αλλά και για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των νόμων που αφορούν την τρομοκρατια. Από την πλευρά του, και Αντρέας Γκάιζελ τάσσεται υπέρ πιο αυστηρών ποινών για αντίστοιχα αδικήματα.

Γνωστά στοιχεία από το 2016
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκάιζελ ανέλαβε το δύσκολο αυτό πόστο μόλις λίγες μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο. Από την αρχή της θητείας του στο υπ. Εσωτερικών του κρατιδίου ήθελε να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Για το λόγο μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ήταν να αναθέσει την έρευνα για ενδεχόμενη ευθύνη των αρχών σε ειδικό εισαγγελέα. Τα στοιχεία που έρχονται τώρα στο φως είναι αποτέλεσμα των ερευνών του εισαγγελέα Μπρούνο Γιοστ. Οι μέχρι τώρα έρευνές του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούσαν πολλούς μήνες πριν το χτύπημα το τηλέφωνο του Αμρί και διέθεταν επαρκή στοιχεία που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν τη σύλληψή του για διακίνηση ναρκωτικών. Τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά από τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο εκείνος ο φάκελος αναφορικά με την εμπλοκή του Αμρί σε συμμορία εμπορίας ναρκωτικών έχει παραποιημένη ημερομηνία - φέρει ως ημερομηνία τον Νοέμβριο του 2016 και μάλιστα χαρακτηρίζει την αξιόποινη πράξη που τέλεσε ο Αμρί στην υπόθεση των ναρκωτικών ως «ήσσονος σημασίας».

Για την ώρα εντούτοις  ο Αντρέας Γκάιζελ δεν δίνει στη δημοσιότητα κανένα όνομα υπαλλήλου. Στη συνέντευξη τύπου όμως παραδέχτηκε ότι η απόδοση των ευθυνών θα συνεχιστεί. «Το οφείλουμε στους νεκρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.