Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Αποκαλυπτήρια γλυπτού του «Ελληνα Μετανάστη» στο Μόντρεαλ» (βίντεο)

Του Ζώη Μαρίνου, δημοσιεύτηκε στον εθνικό κήρυκα (www.ekirikas.com)

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Από το μεσημέρι της Παρασκευής, στην συμβολή Ζαν Ταλόν και Παρκ Άβενιου στο Μόντρεαλ, στέκεται το επιβλητικό Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη, για να θυμίζει στο διηνεκές την μεγάλη συνεισφορά του Ελληνισμού στην οικοδόμηση της πόλης που φέτος συμπληρώνει 375 χρόνια από την ίδρυση της.


Φωτογραφία: Από αριστερά οι Μαίρη Ντέρος, αντιδήμαρχος Μόντρεαλ, ο γλύπτης Γιώργος Χουλιάρας, ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόντρεαλ Νίκος Σιγάλας. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Παρά τον άστατο καιρό και την βροχή που είχε μόλις προηγηθεί εκατοντάδες ομογενείς ήταν παρόντες στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου το οποίο είναι το δώρο της ελληνικής παροικίας στα 375α γενέθλια του Μόντρεαλ.
Το γλυπτό απεικονίζει μια οικογένεια μεταναστών που συμβολικά περνά μια πύλη. «Την πύλη προς τον νέο κόσμο», όπως έλεγε την Τρίτη στον «Ε.Κ.» ο γλύπτης, Καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών, Γιώργος Χουλιάρας. Το έργο θύμισε σε πολλούς Έλληνες του Μόντρεαλ την στιγμή της άφιξης τους στην πόλη ή την άφιξη των γονιών ή των παππούδων τους που έφταναν κατά κύματα στον Καναδά αναζητώντας την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής.

«Γιορτάζουμε τα 375 χρόνια του Μόντρεαλ αλλά, τελικά, αυτός που κυρίως γιορτάζει είναι ο πολίτης. Και αυτό το μνημείο συμβολίζει τον πολίτη», είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ. Εστιάζοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Μόντρεαλ. «Είμαστε ίσοι, είμαστε και διαφορετικοί», είπε ο κ. Κοντέρ λίγα λεπτά πριν αποκαλυφθεί το Γλυπτό. Για να προσθέτει: «Η ελληνική κοινότητα είναι μέρος του DNA αυτής της πόλης».

Από αριστερά οι Μαίρη Ντέρος, αντιδήμαρχος Μόντρεαλ, ο γλύπτης Γιώργος Χουλιάρας, ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόντρεαλ Νίκος Σιγάλας. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.
Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός της αντιδημάρχου Μόντρεαλ και προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Μαίρη Ντέρος η οποία αναφέρθηκε στον συμβολισμό του μνημείου και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση μιας ιδέας που πρωτοδιατυπώθηκε πριν μερικά χρόνια.
Ενώ στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ελλάδος στον Καναδά Γιώργος Μαρκαντωνάτος σημείωσε ότι ο Ελληνισμός στον Καναδά αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. «Οι Έλληνες μετανάστες έφτιαξαν μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στον Καναδά». Και πρόσθεσε: «Το άγαλμα αυτό συμβολίζει την ενότητα και τον ισχυρό δεσμό των Ελλήνων ομογενών με τους ομοεθνείς τους και την μητέρα πατρίδα».

Ο Γιάννης Θεοδοσόπουλος, εκ μέρους του Εθνικού Επαρχιακού Κογκρέσου του Κεμπέκ, υπογράμμισε ότι ο Ελληνισμός της πόλης έχει αφήσει ισχυρό το αποτύπωμα του στο Μόντρεαλ. «Έχουμε βοηθήσει το Μόντρεαλ να γίνει η πόλη που είναι σήμερα», είπε και πρόσθεσε ότι αξίζουν γι’ αυτό συγχαρητήρια στους ομογενείς του Μόντρεαλ σήμερα, στους προγόνους τους αλλά και στις επόμενες γενιές που θα συνεχίζουν αυτή την μακρά παράδοση.

Σύντομος και περιεκτικός ήταν ο χαιρετισμός του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκου Παγώνη. «Οι Έλληνες μετανάστες ήρθαν στο Μόντρεαλ με μια βαλίτσα στο χέρι. Ήρθαν, όμως, σε μια πόλη ανοικτή, ανεκτική, που τους έδωσε ευκαιρίες ν’ αναπτυχθούν και να προοδεύσουν. Ήρθαν εδώ με πολλές ελπίδες και με πολλά όνειρα. Και τα κατάφεραν».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην δομή του Ελληνισμού στο Μόντρεαλ, στις εκκλησίες και στα σχολεία, στα κοινοτικά κέντρα αλλά και στην ένταξη των Ελλήνων στην καναδική κοινωνία ως ένα δραστήριο, δημιουργικό και ανήσυχο τμήμα της.

Συγκινητική ήταν ο ομιλία της δημοσιογράφου και συγγραφέως Ιουστίνης Φραγκούλη – Αργύρη, γραμματέα του Λυκείου Ελληνίδων και εκ των πρωτεργατών για την ανέγερση του Γλυπτού. «Στα πρόσωπα της οικογένειας που απεικονίζεται στο Γλυπτό φαίνεται ο πόνος του αποχωρισμού από την πατρίδα, η ανησυχία για τον άγνωστο, νέο τόπο αλλά και η ελπίδα», είπε η κ. Φραγκούλη – Αργύρη. Και πρόσθεσε: «Το Γλυπτό απεικονίζει τα αισθήματα όλων των μεταναστών που ήρθαν σ’ αυτή την πόλη. Αυτή την ανοικτή, φιλόξενη και αλληλέγγυα πόλη. Και είναι, έτσι, ένα μνημείο για όλους τους μετανάστες».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η δήμαρχος Βιλεραί- Παρκ Εξτένσιον- Σαιν Μισέλ, Άνι Σάμσον ενώ παρόντες ήταν δήμαρχοι από όμορους δήμους, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης.
Παρόντες, επίσης, ο δήμαρχος Πιερφοντ-Ρόξμπορο Δημήτρης Μπέης, η βουλευτής στην ομοσπονδιακή Βουλή του Καναδά Εμμανουέλα Λαμπροπούλου, ο βουλευτής στην Εθνοσυνέλευση της επαρχίας Κεμπέκ Τζέρυ Σκλαβούνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σόμεντι (Λαβάλ) Αγλαΐα Ρεβελάκη και Βασίλης Καρυδόγιαννης, η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής του Καναδά Ελένη Μπακοπάνου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόντρεαλ Νίκος Σιγάλας, ο π. Ζήσης Ντερέκας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Τορόντο και παντός Καναδά, πρόεδροι συλλόγων, οργανώσεων και εθελοντικών δικτύων κ.α.

Το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη ήταν πρωτοβουλία που από κοινού ανέλαβαν το παράρτημα Μόντρεαλ του Λυκείου Ελληνίδων, η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και το Εθνικό Επαρχιακό Κογκρέσο του Κεμπέκ υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας.
Πλάι στο μνημείο τοποθετήθηκε στήλη με τα ονόματα όλων των δωρητών. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την ερανική προσπάθεια κάλυψαν τις δαπάνες αγοράς των πρώτων υλών, τις αμοιβές των βοηθών του γλύπτη κ. Χουλιάρα και το κόστος μεταφοράς και τοποθέτησης. Ο κ. Χουλιάρας προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.