Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Καλά νέα για όσους πίνουν καφέ

Δύο μεγάλες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο καφές μπορεί να συντελέσει στην μακροζωία, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine και αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα DIE ZEIT.

Στην πρώτη μελέτη αξιολoγήθηκαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 186.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους.


Από την έρευνα των δεδομένων προέκυψε ότι οι καταναλωτές καφέ είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Όσοι έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 12-18% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν, έναντι αυτών που δεν έπιναν καφέ.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και της δεύτερης μελέτης. Αφορούσαν πάνω από 520.000 ευρωπαίους από τους οποίους κατά τη διάρκεια της έρευνας οι 42.000 απεβίωσαν.

Τα άτομα που έπιναν περίπου τρεις καφέδες την ημέρα είχαν 7-12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 16 χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ. Επίσης είχαν 40-59% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως η ηπατική νόσος.

Να σημειωθεί ότι και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές ενισχύει την ηπατική λειτουργία και στην παρούσα μελέτη οι λάτρεις του καφέ είχαν χαμηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που είναι δείκτες ηπατικών προβλημάτων.

Σχολιάζοντας τις μελέτες ο Ελισέο Γκουαλλάρ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς της Βαλτιμόρης, τονίζει ότι «δεν είμαστε σε θέση να συστήσουμε τους ανθρώπους να πίνουν καφέ για να αποκομίσουν οφέλη υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει και αρνητικά. Αν κάποιος καταναλώνει 400 mg καφεΐνης ημερησίως, δηλαδή πέντε φλιτζάνια καφέ, μπορεί να βιώσει ζαλάδα και διαταραχές του καρδιακού παλμού».

Και φυσικά συμπληρώνει ότι, «αν κάποιος προσθέτει στον καφέ του ζάχαρη και σαντιγί, τότε επιβαρύνεται με θερμίδες και ανθυγιεινά λιπαρά. Αυτό που πρέπει πάντως να συγκρατήσουμε είναι ότι η μετριοπαθής κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής». 

Πηγή: Die Zeit, in.gr, Annals of Internal Medicine 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου