Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Παυλόπουλος σε ομογενείς φοιτητές: Η Ελλάδα είναι μια χώρα υπόδειγμα

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε δεκτούς στο Προεδρικό Μέγαρο ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα κατασκηνώσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.


Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας :
Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας για μια ακόμη φορά. Έχει γίνει πια ένας θεσμός αυτή η συνάντησή μας και είναι εξαιρετική χαρά αλλά και εξαιρετική τιμή για μένα να σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Θα είμαι σύντομος, γιατί αυτά τα οποία έχω να σας πω τα έχετε ζήσει ήδη. Θέλω να σας επισημάνω ότι για μας αυτός ο δεσμός που κρατάτε με την Πατρίδα είναι εξαιρετικά σημαντικός. Γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν ξεχνά ότι ξεπερνά τα σύνορά της, και μάλιστα κατά πολύ, χάρις σ’όλους τους Ομογενείς, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό και ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και δεν ξεχνάμε, επίσης, τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντί τους τις οποίες θα τις εκπληρώσουμε. Και αυτό είναι μια αποστολή την οποία επωμίζομαι κι εγώ, όπως άλλωστε μου ανήκει.

Αλλά θέλω να σας τονίσω επίσης το εξής ως προς το μήνυμα που μπορείτε και πρέπει να μεταφέρετε, όχι τόσο στους δικούς σας και στην Ομογένεια - γιατί κι αυτή ζει την Ελλάδα και το γνωρίζει – όσο στους υπολοίπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συναδέλφους σας, τους φίλους σας, ως προς το ποια είναι η Ελλάδα σήμερα και πώς θα βαδίσει. Ξέρετε ότι περάσαμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Τούτος ο Λαός αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ακόμα, κοινωνικά, οικονομικά. Αλλά αντέχει και θ’αντέξει. Και η Ελλάδα αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα, με όλες τις Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση, να βαδίσει τον Ευρωπαϊκό της δρόμο ως Χώρα της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και να θυμάσθε τούτο: Όχι μόνο θα βαδίσουμε αυτό τον δρόμο αλλά, επειδή η Ευρώπη ενόψει του μεγάλου πλανητικού ρόλου που έχει να διαδραματίσει πρέπει να προσαρμοσθεί σε μεταβολές που πρέπει να γίνουν, ιδίως σε θεσμικό επίπεδο, για να μπορέσει ν’ανταποκριθεί στην αποστολή της, η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί το να είσαι Ευρωπαίος και να πρωταγωνιστείς σ’αυτό τον Ευρωπαϊκό δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ζήτημα έκτασης εδάφους και πληθυσμού. Είναι θέμα του τι όραμα έχεις για την Ευρώπη, πόσο πιστεύεις σ’αυτήν. Και εμείς, οι Έλληνες, πιστεύουμε στην Ευρώπη και στον ρόλο της.

Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που πρέπει να μεταφέρετε. Υπάρχει κι ένα δεύτερο: Σ’αυτόν τον ταραγμένο Κόσμο που ζούμε και ιδίως εδώ, στην περιοχή, με όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή η Ελλάδα αποδεικνύει, ακόμα και στο θέμα των προσφύγων, και θα το αποδείξει και στο μέλλον εφόσον χρειασθεί, ότι είναι μία Χώρα η οποία τιμά τον Πολιτισμό μας, τον δυτικό και τον ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Η Ελλάδα θα υπηρετήσει τον Άνθρωπο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του Πολιτισμού μας. Πέραν τούτου όμως, η Ελλάδα είναι μία Χώρα υπόδειγμα σταθερότητας, υπόδειγμα ασφάλειας, υπόδειγμα δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας. Σ’αυτά τα θέματα δεν έχει τόση σημασία, όπως συμβαίνει άλλωστε στις περισσότερες Χώρες του Κόσμου, ότι σε μια δημοκρατική Χώρα υπάρχουν οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ελλάδας στον κόσμο σήμερα και ιδίως σ’ αυτήν τη δύσκολη γωνιά του κόσμου, αυτά τα τρία χαρακτηριστικά που σας είπα ισχύουν στο ακέραιο.
Όπως επίσης, και πάλι εν όψει όσων συμβαίνουν στην «γειτονιά μας», η Ελλάδα είναι πραγματικός πυλώνας του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, ιδίως σ’ αυτήν την περιοχή έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει που μπορεί ν’ αποδειχθεί και κρισιμότερος στο μέλλον. Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι Σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ η οποία ξέρει να επιτελεί την αποστολή της όσο λίγοι. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να το πράττουμε γιατί πιστεύουμε στην αποστολή του ΝΑΤΟ που μπορεί να μην είναι η αρχική, εκείνη από την οποία ξεκίνησε, γιατί οι καιροί άλλαξαν. Αλλά παραμένει ο νέος του ρόλος κρισιμότατος.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό εμείς θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί. Πλην όμως η Ελλάδα περιμένει και από τους Εταίρους της στην ΕΕ, αλλά και από την Διεθνή Κοινότητα και εκείνες να πράξουν αυτό που τους αναλογεί έναντι της Ελλάδας. Παραδείγματος χάριν, στο θέμα της Ευρώπης περιμένουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ευρώπης σχετικά με το ελληνικό χρέος και όποιες άλλες υποχρεώσεις έχει αναλάβει η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα.

Περιμένουμε επίσης από την Ευρώπη και από την διεθνή κοινότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε ένα μείζον ζήτημα που δεν είναι Ελληνικό ή Κυπριακό, αλλά είναι διεθνές και ευρωπαϊκό, το Κυπριακό. Δεν μπορεί να ανέχεται ούτε η Ευρώπη ούτε η Διεθνής Κοινότητα αυτό το όνειδος της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Στην Κύπρο πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση δίκαιη και βιώσιμη. Και επειδή η Κύπρος είναι Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, πρέπει να έχει την κυριαρχία την οποία προσδιορίζει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ξέρετε ότι η κυριαρχία ενός Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζεται από τις διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το άρθρο 4. Εκεί καθορίζεται σαφώς τι σημαίνει κυριαρχία Κράτους -Μέλους. Γιατί η κυριαρχία ενός Κράτους-Μέλους είναι κυριαρχία που αφορά και την ίδια την Ευρώπη. Αυτοί οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου σχετικά με την κυριαρχία της Κύπρου, επιβάλλουν λύση η οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί ούτε εγγυήσεις, ούτε στρατεύματα κατοχής. Αυτό είναι αντίθετο με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πέρα από την αντίθεση και με το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά, ταυτοχρόνως, αν το αποδεχόταν η Ευρώπη θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο δεν είναι επιτρεπτό ν’ανεχθεί η Ευρώπη. Και δεν πρόκειται να το ανεχθεί.

Ανέφερα αυτό το θέμα, γιατί το τονίζω, κάποιοι νομίζουν ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που μας αγγίζει βαθιά, γιατί ο Ελληνισμός έχει πληγωθεί από όλη αυτή την κατάσταση, της τουρκικής εισβολής κατοχής. Δεν είναι μόνο Ελληνικό και Κυπριακό. Είναι Ευρωπαϊκό και Διεθνές. Δίνουμε ένα παράδειγμα στην Ευρώπη και στην Ανθρωπότητα του πώς εννοούμε την κυριαρχία ενός Κράτους και τα δικαιώματα ενός Λαού. Και έτσι πορευόμαστε.

Ίσως να σας κούρασα λίγο για πράγματα που είναι αυτονόητα ή ενδεχομένως για πράγματα που δεν είναι αυτονόητα, αλλά ίσως να θεωρείτε ότι δεν είναι ο ρόλος σας να τα μεταφέρετε. Είναι. Είναι γιατί ξέρω πόσο δεμένοι είστε με την Πατρίδα. Και αυτό υποδηλώνει και η παρουσία σας στην Ελλάδα, ακόμα και η παρουσία σας εδώ, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ λοιπόν, καλή δύναμη για τις σπουδές τον χειμώνα. Και εύχομαι εσάς, για άλλους συναδέλφους σας, την επόμενη χρονιά τέτοιο καιρό, να τους έχουμε πάλι εδώ. Και ας ευχηθούμε, εγώ είμαι βέβαιος, ότι κάθε χρονιά που θα περνάει, ο Τόπος μας θα ξαναβρίσκει το δρόμο του έτσι ώστε να είναι η Ελλάδα αυτό το οποίο όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν. Και να έχει κυρίως την προοπτική που της αναλογεί με βάση την Ιστορία της, αλλά και με βάση τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει γενικότερα και στην Ευρώπη και στη διεθνή σκηνή.-

Πηγή: ΜΠΕ&ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.