Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Βουλγαρία: Εγκαίνια του «Κέντρου Μητρικής Γλώσσας και Πολιτισμού»

Ενενήντα πέντε παιδιά, ηλικίας από πέντε έως δώδεκα χρονών, παρακολουθούν μαθήματα απογευματινές ώρες

Επισήμως ονομάζεται «Κέντρο Μητρικής Γλώσσας και Πολιτισμού στη Σόφια». Για τους Έλληνες της Βουλγαρίας όμως είναι κάτι παραπάνω, είναι το “Ελληνικό Σχολείο”, που μαθαίνει στα παιδιά τους την γλώσσα της πατρίδας.


Ενενήντα πέντε παιδιά, ηλικίας από πέντε έως δώδεκα χρονών, παρακολουθούν μαθήματα απογευματινές ώρες και είναι παιδιά μικτών γάμων και οικογενειών εκ των χιλίων Ελλήνων επιχειρηματιών που είναι επισήμως καταγεγραμμένοι ως δραστηριοποιούμενοι και διαμένοντες στην Βουλγαρία.

Το «Κέντρο Μητρικής Γλώσσας και Πολιτισμού», ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και το άνοιγμα των συνόρων άρχισαν να καταφθάνουν και να εγκαθίστανται επιχειρηματίες από την Ελλάδα, ενώ οι εναπομείναντες στην Βουλγαρία Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου αισθάνονταν την ανάγκη να δώσουν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού στα παιδιά τους με πρώτη, φυσικά, την γλώσσα.

Το όλο εγχείρημα έκτοτε λειτουργεί υπό την ευθύνη του Συλλόγου «Οδυσσέας Ελύτης», που είχε συσταθεί στη Σόφια και σε συνεργασία με το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας, που αποτελεί βασικό χορηγό, ενώ τα μαθήματα παραδίδονται από δασκάλους οι οποίοι στέλλονται από την Ελλάδα.

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Σόφιας με τον πρέσβη της Ελλάδας , κ. Γρηγόρη Βασιλοκωνσταντάκη, να τονίζει μεταξύ άλλων στην τελετή αγιασμού ότι «τα μαθήματα μητρικής γλώσσας αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των παιδιών μας με την Ελλάδα» και να διαβεβαιώνει οτι η πρεσβεία θα σταθεί αρωγός στις ανάγκες του Κέντρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.