Για 184η φορά θα ανοίξει το Σάββατο τις πύλες του στο Μόναχο, το Oktoberfest, το μεγαλύτερο πανηγύρι στον κόσμο.
Φέτος μάλιστα θα κρατήσει δυ μέρες παραπάνω καθώς θα συνεχίσει μέχρι και την Τρίτη 3.10. (είναι αργία). Φωτοαλμπουμ ΕΔΩ
Σήμερα, το Oktoberfest
είναι το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι (38 εκτάρια) στον κόσμο με επισκέπτες, κυρίως από Ιταλία, Αυστρία και Ολλανδία αλλά επίσης πάρα πολλούς επισκέπτες από την Αμερική, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
143 επιχειρήσεις γαστρονομίας λειτουργούν στο πανηγύρι, από τις οποίες οι 35 προσφέρουν 107.000 θέσεις που μοιράζονται σε 16 μεγάλες και 22 μικρότερες υπαίθριες σκηνές. Η μεγαλύτερη σκηνή είναι το Hofbräuzelt με 11.000 θέσεις. Επίσης 251 περίπτερα πώλησης εμπορευμάτων και 151 παιχνίδια, λούνα παρκ κλπ
Στη διάρκεια του πανηγυριού εργάζονται 8.000 μόνιμοι εργαζόμενοι και 5.000 βοηθητικό προσωπικό.
Το πανηγύρι επισκέφτηκαν πέρσι 5,9 εκατομμύρια πολίτες (400.000 λιγότεροι από το 2015). Το ρεκόρ είναι από το 1985 με 7,1 εκ.
Στο περσινό πανηγύρι, για πρώτη φορά στιν ιστορία του, είχε τοποθετηθεί κινητός φράχτης για λόγους ασφαλείας σ όλη την περίμετρο.
Σύντομη ιστορική αναφορά στο Oktoberfest
Ο πρίγκιπας και μετέπειτα Βασιλιάς, Ludwig ο πρώτος, θα παντρευόταν την πριγκίπισσα Therese και ο τραπεζίτης και επικεφαλής του ιππικού, Andreas von Dall Armi, πρότεινε τη διεξαγωγή ιπποδρομιών στο πλαίσιο των γαμήλιων εκδηλώσεων.
Στις 17 Οκτωβρίου 1810, προς τιμή του βασιλικού ζευγαριού που είχε παντρευτεί λίγες μέρες πριν, στις 12 του μήνα, διοργανώθηκε η πρώτη ιπποδρομία και έτσι, έγινε η αρχή για το Oktobersfest στην Theresienwiese που τότε αποτελούσαν τα σύνορα της πόλης, λαμβάνοντας και το όνομα τους από την πριγκίπισσα Therese.
Η γιορτή αποφασίστηκε να επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά, οπότε μαζί με την ιπποδρομία προστέθηκε η έκθεση -παρουσίαση από τους γεωργοί των προϊόντων και των παραγωγών τους.
Έτσι, η γιορτή συνέχισε ως το 1819, χρονιά που ανέλαβε η πόλη του Μονάχου τη διοργάνωση της μεγαλώνοντας τη διάρκειά της και προσθέτοντας τα καρουζέλ και αίθουσες μπυραρίας. Το 1850 έγινε η αποκάλυψη της αγάλματος ,,Bavaria,, ενώ το 1881 ξεκίνησε η πώληση των -γνωστών πλέον -Wiesenhendel (κοτόπουλα).
Με το ηλεκτρικό ρεύμα να φωτίζει, πλέον, της μπυραρίες και τα καρουζέλ αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο και οι εκθέτες όσο και οι μπυραρίες έστηναν όλο και μεγαλύτερες σκηνές.
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν πραγματοποιήθηκαν ξανά ιπποδρομίες – εκτός από την 150η επέτειο το 1960 και την 200η το 2010.
Το 1950 ο Δήμαρχος της πόλης Thomas Wimmer "έβγαλε" το πρώτο ποτήρι από το βαρέλι και από τότε καθιερώθηκε ο Δήμαρχος της πόλης να πραγματοποιεί το γνωστό ως "O'zapft is".
Μελανό σημείο στην ιστορία του πανηγυριού είναι η 26η Σεπτεμβρίου 1980, όταν στην κεντρική είσοδο σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200 από βόμβα που είχαν τοποθετήσει ακροδεξιοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.