O αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας «ανταπαντάει» στην απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι, σε ερωτήσεις του, σχετικές με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των αποσπάσεων και παρατάσεων των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.
«Η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα και η προχειρότητα με την οποία προσεγγίζει τα θέματα εκπαίδευσης των Ελληνόπουλων του εξωτερικού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ολοφάνερη».
«Την ίδια στιγμή που με σειρά επιστολών προς τον Υπουργό Παιδείας Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Γερμανίας, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, ακόμη και Έλληνες Ευρωβουλευτές, “κάνουν έκκληση” προς την ηγεσία του Υπουργείου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία του εξωτερικού, ο κ. Ζουράρις μας ενημερώνει ότι “όλα πάνε καλά και τα κενά καλύπτονται”»!!!
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε νόμο που καταργεί το δικαίωμα διατήρησης της οργανικής θέσης στην ημεδαπή για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται στο εξωτερικό.
Εισήγαγε διατάξεις που κατέστησαν απαγορευτικές τις παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό έως τη συμπλήρωση της πενταετίας.
Ενέκρινε νέες αποσπάσεις με επιμίσθιο την ώρα που η χώρα αιμορραγεί οικονομικά γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορούσε να τις ικανοποιήσει.
Απαγόρευσε την απόσπαση εκπαιδευτικών στο εξωτερικό πέραν της πενταετίας με υψηλή γλωσσομάθεια και χωρίς επιμίσθιο, προτιμώντας να αποσπάσει εκπαιδευτικούς με επιμίσθιο και χωρίς γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής», συνεχίζει στη δήλωσή του, αν. Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«H άκαμπτη στάση του Υπουργού στο θέμα επανεξέτασης των αναχρονιστικών διατάξεων που εισήγαγε ο ν.4415/16, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ιδεοληπτική εμμονή και την απουσία “πυξίδας” για τα θέματα της παιδείας των ελληνοπαίδων του εξωτερικού.
Αποτέλεσμα του πρωτοφανούς ευτελισμού της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, η σταδιακή απαξίωση της ελληνικότητας στη συνείδηση των ομοεθνών μας στο εξωτερικό!
Μήπως άραγε αυτός ήταν ο πρωταρχικός και απώτερος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής;
Μήπως μετά την αλλεργία στην αριστεία, την αξιολόγηση, την επιστημονική καθοδήγηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση εμφανίζει “συμπτώματα” αλλεργίας απέναντι στη διατήρηση της εθνοπολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων της διασποράς;
Αν αυτό συμβαίνει, τότε η πολιτική της μπορεί να θεωρείται απόλυτα επιτυχής».
Στο δελτίο τύπου του Βουλευτή παραθέτει «χαρακτηριστικά αποσπάσματα» από τις απαντήσεις του κ. Ζουράρι:
«Το ΥΠ.Π.Ε.Θ βρίσκεται στην τελική φάση έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού, βάσει των όσων ορίζει η υπ’ αριθμ πρωτ. Φ. 821/103904/Η2/21-6-2017 με θέμα “Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2017-2018 και 2018 για το Νότιο Ημισφαίριο”.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τις περιοχές ευθύνης των Συντονιστών Εκπαίδευσης Μονάχου (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ανοβέρου, Ντισελντορφ, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ και Κολωνίας), περιοχές όπου υφίσταται και λειτουργεί η συντριπτική πλειοψηφία των αμιγώς Ελληνικών Δημοτικών Σχολείων – Γυμνασίων – Λυκείων παγκοσμίως, έχει υπογραφεί ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των Υπουργικών Αποφάσεων με εκτιμώμενο διάστημα τοποθέτησης εκπαιδευτικών και κάλυψης των υφιστάμενων κενών την εβδομάδα από 9/10 ως 13/10/2017.
Για τις λοιπές χώρες – περιοχές, όπου λειτουργούν τόσο αμιγή Ελληνικά Σχολεία όσο και τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, εκτιμάται ότι όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εως την Παρασκευή 20/10/2017.
Σχετικά με τις αποφάσεις παράτασης απόσπασης των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό αυτές ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν.4414/2016 και οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία στις σχολικές μονάδες τοποθέτησής τους.
Αναφορικά προς το ζήτημα της απώλειας της οργανικής θέσης, προς το παρόν, εφαρμόζουμε, ως ευνόητο το Ν.4415/2016, ενώ παράλληλα επεξεργαζόμαστε το ενδεχόμενο κατάθεσης σχετιής τροπολογίας, που να προβλέπει τη διατήρηση της οργανικής θέσης στην Ελλάδα των αποσπασμένων στις εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού μέχρι τη συμπλήρωση πέντε ετών απόσπασης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.