«Δεν μπορείς να ξέρεις που πηγαίνεις, αν δεν ξέρεις από που ήρθες» .
Έχουμε ιερή υποχρέωση να φέρουμε στο φως την χαμένη Ελλάδα μας.
ΠΕΜΠΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 22.11.2017 , στις 18.00 -20.30
Ομιλήτρια Μαρία Μαρκοπούλου
AWO DÜSSELDORF, Liststraße 2, 40470 Ντίσελντορφ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Σήμερα τόσο η Ελλάδα όσο και ο παγκόσμιος κόσμος βρίσκεται μπροστά σε πελώριες ανακατατάξεις και προκλήσεις. Είναι σαφές περισσότερο από ποτέ πως
η εφαρμογή ιδεολογιών και θρησκειών έφερε τον άνθρωπο σε μεγάλα αδιέξοδα και οδηγεί πολλές χώρες, όπως και την πατρίδα μας , σε μια τεράστια πολιτικοοικονομική και ηθική κρίση . Τόσο οι ιδεολογίες, όσο και οι θρησκείες απομάκρυναν τον άνθρωπο από την απόκτηση της πολυπόθητης ευτυχίας που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις κεντρικές έννοιες της αρχαίας Ελληνικής σκέψης όπως η ηθική, η αρετή, η φρόνηση, η δικαιοσύνη, η πολιτική ενάρετη συμμετοχή στα κοινά, η σύνεση, η φιλοτιμία, η μεγαλοψυχία, η αλήθεια καθώς και στην αρχή της μεσότητας, όπως μας την παραθέτει ο Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης.
Στη σημερινή εποχή των χαοτικών απορρυθμίσεων, οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν ανάγκη από υγιείς θεσμούς που προϋποθέτουν ορθολογική σκέψη και δράση, στοιχεία τα οποία ανέδειξε ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός και διατηρούν αναλλοίωτη τη διαχρονική σημασία τους. Επομένως, ο δικός μας πολιτισμός, ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός μαζί με τους δημιουργούς του , από ανάγκη θα έλεγε κανείς, έρχεται πάλι στην επιφάνεια.
Ο Αριστοτέλης, ο πολυδιάστατος πανεπιστήμονας ακόμη και σήμερα γονιμοποιεί την ανθρώπινη σκέψη. 'Οταν επιχειρηματολογούμε ακόμη και εν αγνοία μας, εφαρμόζουμε Αριστοτελικούς κανόνες, όταν διατυπώνουμε απορίες ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε μιμούμαστε τον Αριστοτέλη, ο στοχασμός, η διαλεκτική, η λογική είναι πλήρως Αριστοτελικές έννοιες.Ο Αριστοτέλης αποτελεί το κύτταρο μας και πάντα σαν σύγχρονος διδάσκαλος μας μεταφέρει ότι χάσαμε την ισορροπία μας σαν άτομα και σαν σύνολο γιατί χάσαμε την αίσθηση της μεσότητας και του λογικού ελέγχου. Η αρχή της μεσότητας, κατά τον Αριστοτέλη, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ακρότητες, που από την μια είναι η έλλειψη και από την άλλη η υπερβολή. Η ανδρεία, για παράδειγμα, είναι το σωστό μέτρο ανάμεσα στη δειλία και στο θράσος, η σύνεση ανάμεσα στην απάθεια και στην ακολασία. Με βάση το <<παν μέτρον άριστον>> , τα οφέλη που θα αποκομίσουμε θα είναι πολύ σημαντικά, διότι θα καταφέρουμε ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μας με τόση ακρίβεια και ευκολία την ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ μας.
Σας περιμένουμε
Η είσοδος είναι δωρεάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.