Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Spiegel: "Working Poor" στην Ελλάδα

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel έχει κεντρικό άρθρο τη φτώχεια στην Ελλάδα και τη δημιουργία- λόγω κρίσης- της γενιάς του "Working Poor" - δηλαδή πτυχιούχοι και εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό που πρέπει να εργάζονται με πολύ χαμηλούς μισθούς σε  επαγγέλματα κατώτερα του επιπέδου σπουδών τους . 

Το άρθρο επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι  νέοι σε
ηλικία Έλληνες αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ένα τρίτο των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα κερδίζουν τόσα λίγα χρήματα που δεν τους αρκούν για να ζήσουν.

Αυτοί όλοι, αναφέρει το άρθρο, είναι πάνω από 500.000 εργαζόμενοι Κερδίζουν λιγότερα από 376 ευρώ το μήνα δηλ 60% λιγότερο από όσο είναι ο μέσος όρος των μσιθών στη χώρα. 

Το 9% των εργαζομένων κερδίζουν κάτω από 200 €. Ο κίνδυνος να μην έχει εργασία διαρκείας κάποιος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Αλλά και οι εργαζόμενοι που κερδίζουν κάπως περισσότερα βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Στο Βερολίνο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κόστος της καθημερινότητας είναι μόλις 14,5% παραπάνω από ότι στην Ελλάδα την ώρα που η αγοραστική δύναμη στο Βερολίνο είναι 117% παραπάνω από ότι στην Αθήνα. 

Σχετικά με την εργασία των νέων το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ένα παράδειγμα. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ενώ η κυβέρνηση μείωσε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ, επιτρέπεται στον εργοδότη για εργαζόμενους νέους κάτω των 25 ετών να τον μειώσει. 

Αυτός θεωρείται από την κυβέρνηση ένας τρόπος για να μειωθεί η ανεργία στους νέους που έχει φθάσει το 46%.

Στο άρθρο 5 νέοι αναφέρουν στο έντυπο την "προσωπική τους ιστορία"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.