Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Γερμανία: Ποιοι νόμοι αλλάζουν το 2018

Μια σειρά από αλλαγές νόμων θα έχουμε τη νέα χρονιά. Επιλέξαμε τις παρακάτω περιπτώσεις που αφορούν κατά τη γνώμη μας το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών στη Γερμανία. 

Φόρος εισοδήματος: Το αφορολόγητο ποσό αλλάζει από 8.820€ στα 9.000 €. Από αυτό το ποσό θα φορολογούνται οι μη παντρεμένοι ενήλικες .
Για τους πατρεμένους το ποσό θα είναι
πλέον 18.000 € ενώ το αφορλόγητο ποσό για τα παιδιά "kinderfreibetrag" θα αυξηθεί κατά 72 € στα 7428 €. (συνυπολογίζεται με το επίδομα τέκνων - kindergeld).

Επίδομα παιδιών: Δυο ευρώ αύξητη το νέο έτος. Για το καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά θα είναι 194 € για το τρίτο 200 € και για κάθε επόμενο 225 €
Σημειώνεται ότι πλέον το επίδομα τέκνων μπορεί να ζητηθεί αναδρομικά μόνο για 6 μήνες και όχι για περισσότερα χρόνια όπως ήταν μέχρι τώρα.

Ασφάλιση ασθενείας:
Το επιπλέον ποσό - Zusatzbeitrag- το οποίο πληρώνουν 54 εκ πολίτες στα  ταμεία θα μειωθεί από  1,1 σε 1,0 % του μεικτού εισοδήματος. 

HARTZ IV
: Για τους αποδέκτες του βοηθήματος Hartz-IV- το ποσό θα αυξηθεί από 409 σε 416 €. Για ζευγάρια το ποσό θα αυξηθεί κατά 6 ευρώ και θα είναι 374 ευρώ ανά άτομο. Το ποσό για παιδιά θα αυξηθεί από 3 έως 5 ευρώ. 

Σύνταξη: Μείωση του ποσοστού κρατήσεων για το ταμείο σύνταξης από 1η Ιανουαρίου. Από 18,7% στο 18,6%. Για ένα μεικτό εισόδημα 3.000 € θα σημαίνει 1,50€ λιγότερο κρατήσεις το μήνα.
Τον Ιούλιο αναμένεται αύξηση για τους συνταξιούχους περίπου 3%.

Σύνταξη: Όποιος από το 2018 θα λαμβάνει πρόωρη σύνταξη λόγω ανικανότητας να εργαστεί
-Erwerbsminderungsrente- θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση καθώς η μέτρηση των χρόνων εργασίας θα αυξηθεί - από 62 που υπολογίζεται μέχρι τώρα- στα 65 (σταδιακά έως το 2014)

Riester-Sparer: Το μερίδιο του κράτους θα αυξηθεί από 154 σε 175 € υπό την προύπόθεση ότι τουλάχιστον το 4% του ετησίου μεικτού μισθού θα καταβάλλεται σε κάποιο πιστοποιημένο πρόγραμμα σύνταξης  Riester.

Κατώτατο ωρομίσθιο: Θα αυξηθεί για το νοσηλευτικό προσωπικό από 10,20€ σε 10,55€ στη Δυτική Γερμανία και από 9,50 € σε 10,05 € στην ανατολική Γερμανία. 

Προστασία μητρότητας:
Στο νόμο προστασίας της μητρότητας θα μπορούν να ενταχθούν πλέον και μαθήτριες και φοιτητές ( 6 εβδομάδες πριν και 8 εβδομάδες ματά τον τοκετό).
Διατροφή: Σε ανήλικα παιδιά αυξάνεται το ποσό της διατροφής ανεξάρτητα από ηλικία και μισθό των γονέων απί 6 έως 12 ευρώ.
Παράλληλα όμως θα αυξηθεί η φορολογία στις περιπτώσεις που το κράτος αναλαμβάνει το ποσό της διατροφής (εάν δεν πληρώνει ο γονέας) μέχρι και 5 ευρώ μηνιαίως 

Προστασία καταναλωτών:  Σε περίπτωση κατάχρησης της πιστωτικής κάρτας ή του Online-Banking οι καταναλωτές αναλαμβάνουν την ευθύνη μέχρι 50 € έναντι 150 € που ίσχυε μέχρι τώρα.
Γαστρονομία: Η εφορία έχει δικαίωμα ελέγχου των εστιατορίων και γενικά στον τομέα της εστίασης χωρίς πρηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης. 

Μηχανοκίνητα με ταχύτητες έως 45 χλμ όπως π.χ. Mofas και Quads θα πρέπει από 1.1.2018 να εκπληρούν τις προϋποθέσεις Euro 4 (αφορά τα μηχανοκίνητα που για πρώτη φορά μπαίνουν σε κυκλοφορία)

Πηγή: dpa, web.de Επιμέλεια ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.