Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

7η Ελληνογερμανική Συνέλευση Sindelfingen


Γράφει ο Κώστας Καρράς, (Στις εργασίες της dgv7 συμμετείχε ως πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων και Διανοουμένων Βάδης-Βυρτεμβέργης (ΕΕΕ.ΒΒ) και κατέγραψε τις εντυπώσεις και απόψεις του)

Εδώ και οχτώ χρόνια έχει ξεκινήσει μια συνεργασία μεταξύ Γερμανικών και Ελληνικών Κρατικών και μη
Αρχών-Οργανώσεων, σε επίπεδο Δήμων και Κοινοτήτων. Στόχοι αυτής της συνεργασίας, έτσι όπως αναφέρονται στο πρωτόκολλο της πρώτης Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης:
Im Juni 2009 fand in Athen die erste „Deutsch-Griechische Versammlung“ (DGV) statt, an der zahlreiche deutsch-griechische Vereine, Initiativen und Kulturmittler teilnahmen, um ihre Aktivitäten zu vernetzen und zu koordinieren.
Die DGV ist Bestandteil einer umfassenden Partnerschaftsinitiative „Griechenland und Deutschland: Regionen, Städte, Bürger“ mit dem Ziel, die vorhandenen Kontakte zu vertiefen und neue zu schaffen, um sie für konkrete Maßnahmen der Zusammenarbeit und des Erfahrungsaustausches nutzbar zu machen.
Πολλοί Γερμανικοί και Ελληνικοί Δήμοι συμμετέχουν στην 7η DGV. Πέμπτη-βράδυ,09.11.2017, ο Δήμαρχος του Sindelfingen Dr. Bernd Vöhringer, καλωσόρισε τους περίπου 500 προσκεκλημένους, στη μεγάλη αίθουσα της πόλης (Stadthalle). 
Ακολούθησαν: Xαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δρ. Γεώργιο Πατούλη, στη συνέχεια η πανηγυρική ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βάδης-Βυρτεμβέργης Guido Wolf και κατόπιν μια συζήτηση με τους εκπροσώπους των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων Roger Kehle, Gerhard Bauer, Γιώργο Πατούλη και Πέτρο Τατούλη. 
Ο Υφυπουργός και εντεταλμένος της Καγκελαρίου Angela Merkel κύριος Hans-Joachim Fuchtel, έκανε τις τελι-κές παρατηρήσεις και, μετά από τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα της Merkel και Öttinger, άρχισε το πολιτιστικό κομμάτι αυτής της εναρκτήριας εκδήλωσης.
Προσωπικά περίμενα και ένα χαιρετισμό από τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Στουτγάρδη ή από έναν εκπρόσωπο του προξενείου ή τουλάχιστον από τους υπεύθυνους της DGV μία αιτιολογία για την απουσία του. 
Επίσης αισθητή ήταν και η απουσία Ελλήνων Επιστημόνων και Διανοουμένων από την περιοχή. Ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής της ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης ήταν μέσω του διαδικτύου σε όλους γνωστοί. Και προ-σωπικά διαπίστωσα, πως δεν υπήρχε ουδέν πρόβλημα στη διαδικασία δήλωσης συμμετοχής. Και κάτι άλλο αξιοσημείωτο. Από τους παρευρισκόμενους Έλληνες έλειπε η „Κομματο-πολιτική πολυχρωμία“. Έντονη και μαζική ήταν η συμμετοχή ανθρώπων μελών μόνο μιας πολιτικής παράταξης, έτσι που δημιουργήθηκε η εντύ-πωση, πως βρίσκεται κανείς σε λάθος εκδήλωση. Σύμπτωση ή σκοπιμότητα; Αυτές είναι φυσικά προσωπικές μου απορίες και αν δεν είχα πάρει μέρος στην DGV ως πρόεδρος της ΕΕΕ.ΒΒ, ίσως και να μην τις είχα αναφέρει. 
Αλλά τώρα στα θετικά.
Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, 10.11.2017, έγιναν πολλές „παράλληλες συζητήσεις εργασίας“, οι λεγόμενες θεματικές. Από τις δύο συζητήσεις που επέλεξα να παρακολουθήσω, οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές.<Η συμμετοχή των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση> ήταν η πρώτη θεματική και <Η ενσωμάτωση των μετανα-στών στην ελληνική κοινωνία> η δεύτερη. 
Οι εισηγήσεις ήταν πολύ καλά επεξεργασμένες και το ενημερωτικό τους περιεχόμενο απολύτως κατανοητό από τους ακροατές. Στην κάθε συζήτηση δινόταν η ευκαιρία στο ακροατήριο να κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Έτσι λύνονταν οι τυχόν απορίες του. Οι τοποθετήσεις, και προπαντός αυτές των Γερμανών, ήταν ιδιαιτέρως σημαντικές, και καθιστούσαν δυνατό, αφ' ενός μεν το να διασαφηνιστεί το σκεπτικό και η θέση που έπαιρνε ο ομιλητής έναντι της DGV, αφ' ετέρου δε το να διευκολυνθούν οι επαφές και οι προσωπικοί διάλογοι κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων για καφέ. Προσωπικά θεωρώ αυτά τα „μικρά καφενεία“ πέρα ως πέρα ενημερωτικά, πηγές νέων ιδεών και ευκαιρία προσχεδιασμού νέων Projekts. 
Το απόγευμα της Παρασκευής έγιναν παράλληλες ενημερωτικές επισκέψεις στην περιοχή και μία από αυτές ήταν η επίσκεψη των τόπων διαχείρισης απορριμμάτων. Τα απορρίμματα ήταν και παραμένει να είναι ένα μεγά-λο πρόβλημα που απασχολεί τους δήμους της Ελλάδος. Γι' αυτό και η DGV έδωσε από την πρώτη ήδη Συνέ-λευση μεγάλη προτεραιότητα στο θέμα αυτό. Ο Gerhard Bauer που παρακολουθεί από την αρχή την εξέλιξη στον τομέα αυτό, όταν τον ρωτήσαμε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, μας είπε: <Πολύ-πολύ μικρά βήματα> και συνέχισε: < Άλλα θέλει ο Δήμαρχος, άλλα λέει ο Αντιδήμαρχος και οι άνθρωποι θέλουν μόνο δουλειά. Πολλές φορές σκέφτηκα να τα πετάξω, αλλά η Ελλάδα είναι η αγάπη μου>. Και όλοι εμείς εκεί στο „καφενεδάκι“ τον ευχαριστήσαμε και του δώσαμε κουράγιο.
Το βραδινό πολιτιστικό πρόγραμμα που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Sindelfingen, ξεκίνησε με μελο-ποιημένα από τον Θανάση Σίμογλου ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, που ερμήνευσε η σοπράνο Πηνελό-πη Αργυροπούλου συνοδευόμενη από τον πιανίστα Evgeny Alexeev. Αμέσως μετά εμφανίστηκε η μικτή θεατρι-κή ομάδα με μια εξαιρετική Performance αφιερωμένη στην „Ευρώπη Μαζί“. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Ελ-ληνικής Κοινότητας Κωνσταντίνος Αθανασιάδης παρουσίασε το έργο της Κοινότητας, που από την ίδρυσή της το 1963, συμβάλει στην ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των Γερμανών και Ελλήνων κατοίκων της πόλης, κάτι που επιβεβαίωσε στην ομιλία του και ο Δήμαρχος Dr. Bernd Vöhringer.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την γυναι-κεία χορωδία του Δήμου, η οποία τραγούδησε Θεοδωράκη. Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα έκλεισε η γερ-μανική ορχήστρα, καλώντας όλους μας στην πίστα. 

Το πρόγραμμα του Σαββάτου, 11.11.2017, ήταν μια μικρή ανασκόπηση των μέχρι τώρα πεπραγμένων, όπου έγινε μια παρουσίαση των „βέλτιστων πρακτικών“ από την ελληνο-γερμανική συνεργασία. Ένα από αυτά τα πεπραγμένα αναφέρεται στη συνεργασία των πανεπιστημίων Kehl και Αθηνών. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθώ και πάλι στην πρόταση που είχε καταθέσει η ΕΕΕ.ΒΒ στην 3η DGV (2012) για μια συνεργασία μεταξύ ΤΕΙ Φλώρινας και Uni-Hohenheim. Πρόκειται για μια τρίμηνη εκπαίδευση, κατά την διάρκεια των διακοπών Ελ-λήνων σπουδαστών σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο. Ο κ. Thorsten Kubiak, από την πόλη Neumünster, θέλησε να μάθει περισσότερα επ' αυτού και έτσι στο „καφενεδάκι“ που ακολούθησε η ιδέα έγινε Projekt και ήδη σχεδιά-στηκαν τα πρώτα βήματα.

Πρώτον: Η ΕΕΕ.ΒΒ αναλαμβάνει να έρθει σε επαφή με το ΤΕΙ Φλώρινας. Δεύτερον: Η πόλης Neumüns-ter αναλαμβάνει τη διοργάνωση παραμονής και παρέχει τους χώρους και τα εργαστήρια για την εκπαί-δευση των φοιτητών. Τρίτον: Η ΕΕΕ.ΒΒ σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Kiel και Hohenheim θα ενδιαφερθεί για συγκρότηση ομάδας εκπαιδευτικού προσωπικού. Τέταρτον: Θα γίνει Αίτηση στην Ευ-ρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση του Projekt.
Τη συζήτησή μας τη σταμάτησε ο οδηγός του λεωφορείου που θα πήγαινε τον κ. Thorsten Kubiak, μαζί με άλ-λους, στο αεροδρόμιο. 
Η έβδομη ελληνο-γερμανική Συνέλευση έκλεισε με μια κοινή δήλωση και με την ανακοίνωση του τόπου και χρό-νου διεξαγωγής της 8ης DGV, η οποία σχεδιάστηκε για το Νοέμβρη του 2018 στη νήσο Λέσβο. 
Την ικανοποίηση για την επιτυχία της Συνέλευσης μπορούσε να τη διαβάσει κανείς στα πρόσωπα των υπευθύ-νων της DGV και προπάντων στο πρόσωπο του Υφυπουργού Hans-Joachim Fuchtel. 
Το δικό μου συμπέρασμα:
Κανένας δεν είναι τέλειος. Η DGV ενώνει τους ανθρώπους της πρωτοβάθμιας Δημοκρατίας. Άνθρωποι που ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα του Δήμου, συζητάνε, προβληματίζονται και ανταλλάσσουν εμπει-ρίες. Κανείς δεν μπορεί να είναι ενάντια σ' αυτό. Η υλοποίηση όμως όλων αυτών που οι άνθρωποι αυτοί σκέ-πτονται, μελετούν και προσχεδιάζουν, δεν προχωρά γρήγορα. Προχωρά, όπως είπε ο Γερμανός φίλος από το Schwäbisch Hall, με <πολύ-πολύ μικρά βήματα>. Αυτό είναι αναμενόμενο, αφού πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ μιας οικονομικά και οργανωτικά ισχυρής γερμανικής αυτοδιοίκησης από τη μια, και μιας ανεπαρκούς σε όλα τα επίπεδα ελληνικής αυτοδιοίκησης από την άλλη. Οι Έλληνες της Γερμανίας, ως γνώστες της γερμανικής και ελληνικής πραγματικότητας και νοοτροπίας, θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό „μεταφραστικό“ ρόλο και πρέπει να ενταχθούν στην DGV . Και εδώ μπορεί η ΕΕΕ.ΒΒ να βοηθήσει. 
Κλείνοντας τις εργασίες της 7ης DGV ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης έθιξε στην ομιλία του ένα επίσης σοβαρό θέμα ( Foto 122013 Π. Τατούλης και οι κύριοι οργανωτές της 7ης DGV). Απευθυνόμενος στα μέλη της Συνέλευσης, Γερμανούς και Έλληνες, είπε χαρακτηριστικά και έντονα, πως όλοι <Πρέπει να μάθουμε την Ιστορία μας>. Εννοούσε φυσικά την Ελληνο-Γερμανική Ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, αρχίζοντας από την γερμανική κατοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως οι Γερμανοί που γνωρίζουν την Ελληνο-Γερμανική Ιστορία, είναι και οι καλύτεροι φίλοι της Ελλάδας. Η DGV, η οποία έχει ήδη ασχοληθεί με τα <μαρτυρικά χωριά> να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, με στόχο την αναζήτηση και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.. Η DGV δεν ευθύνεται για τα κακουργήματα της Βέρμαχτ. Όμως όλοι μας γινόμαστε συνυπεύθυνοι σε τυχόν επανάληψή τους. <Να τα ξεχάσουμε όλα αυτά και να κοιτάξουμε μπροστά>, είναι η επικρατέστερη άποψη, όταν γίνεται αναφορά σε βαρβαρότητες του παρελθόντος. Αλλά πως μπορούμε να ξεχάσουμε κάτι, που δε μας είναι γνωστό; Ο Μιχάλης .Χαραλαμπίδης σε εκδήλωση κατάθεσης στεφάνου στο Νταχάου, στις 29.10.17, είπε στην ομιλία του: <Η μνήμη είναι ζωή, είναι προστασία και τροφοδότρια του ανθρωπισμού, ενώ η λήθη είναι θάνατος, είναι επιστροφή στην βαρβαρότητα>. Η άποψή μου για τα μαρτυρικά χωριά (Καλάβρυτα, Δίστομο, Καμένο και τα τόσα πολλά άλλα) είναι: Όλοι μαζί να καταβάλουμε προσπάθειες και να προωθήσουμε δραστηριότητες με στόχο, την μετατροπή των μαρτυρικών αυτών χωριών, από τόπους θανάτου σε τόπους ζωής. 
Στα μέλη της ΕΕΕ.ΒΒ αλλά και σε κάθε επιστήμονα και διανοούμενο της περιοχής Στουτγάρδης και γενικά της Γερμα-νίας, προτείνω να στηρίξουν το έργο της DGV. Οι Γερμανοί Δήμαρχοι που συμμετέχουν σ' αυτό το Projekt είναι όλοι τους Φιλέλληνες. Είναι άνθρωποι που το αντικείμενο της καθημερινής τους δουλειάς είναι τα ενδιαφέροντα των πολι-τών του Δήμου τους. Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες Δημάρχους. Μια συνεργασία μεταξύ αυτών των ανθρώπων μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να επιφέρει. Η DGV δε θα λύση τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Αλλά ούτε και θα σταθεί εμπόδιο σ' αυτούς, που μπορούν να συνεισφέρουν στη λύση τους. Το όλο κέρδος της DGV θα είναι η ανάπτυξη καλών και φιλικών σχέσεων.
Η ΕΕΕ.ΒΒ με τις μικρές δυνατότητες που διαθέτει, θα επιθυμούσε να βοηθήσει στην επιτυχία αυτής της προ-σπάθειας. Π.χ. να συμμετέχει σε ομάδες εργασίας, σε DGV-Projekts και, με τη βοήθεια της σημερινής τεχνολο-γίας, να καλλιεργήσει μέσω διαδικτύου τις επαφές με τους Γερμανικούς και Ελληνικούς Δήμους. Και αν όλοι είμαστε ευχαριστημένοι, ικανοποιημένοι με τον ρυθμό προόδου των <πολύ-πολύ μικρών βημάτων>, τότε θα πάμε μπροστά. Ακόμη και αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μόνο μια συζήτηση σε ένα „καφενεδάκι“. 
Κωνσταντίνος Καρράς
(πρόεδρος της ΕΕΕ.ΒΒ)*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.