Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Ε.Ε.: Εξετάζουν αν πρέπει να απαγορευτούν "γύρος" και "döner"

H ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τον γύρο και το donner 

Η ομάδα των Πρασίνων κατέθεσε αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία μετά από ελέγχους όπου διαπιστώθηκε πως τυχαίνει πολλές φορές στα κρέατα που προορίζονται για γύρο και doner να υπάρχει φωσφορικό άλας. Το συγκεκριμένο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.

Μέσα Δεκεμβρίου θα αποφασίσει σχετικά το ευρωκοινοβούλιο αλλά ακόμη και με πλειοψηφία δεν μπορεί σύμφωνα με δημοσίευμα της tageschau.de να απαγορεύσει καθώς δεν έχει τη δικαιοδοσία.

Πάντως το πρόβλημα προκύπτει από τη διαφορετική νομοθεσία που επικρατεί στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Έτσι π.χ. ενώ στη Γερμανία επιτρέπεται στην Τσεχία απαγορεύεται το φωσοδικό άλας.

Σημειώνεται ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων φωσφορικού άλατος μέσω της διατροφής (χρησιμοποιείται ευρέως ως συντηρητικό και σταθεροποιητής στη βιομηχανία τροφίμων) διεγείρεται η παραγωγή της ορμόνης FGF23, η οποία επιδρά αρνητικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, γι΄ αυτό και συστήνει προσοχή στο τι βάζουμε στο πιάτο μας. ( Reinhold Erben, επικεφαλής της Μονάδας Φυσιολογίας, Παθοφυσιολογίας και Βιοφυσικής στο πανεπιστήμιο Vetmeduni της Βιέννης, vita.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.