Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Γερμανία: Έρευνα για την εγκληματικότητα των προσφύγων

Με εντολή του ομοσπονδιακού υπουργείου οικογένειας και νεολαίας πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με την εγκληματικότητα των προσφύγων με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αφγανού στην Κάτω Σαξονία.
Μέρος της έρευνας δημοσίευσε η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung την οποία παρoυσίασαν οι εγκληματολόγοι  Dirk Baier, Christian Pfeiffer και Sören Kliem

Συμπεράσματα:
  • Σε κάθε όγδοη εγκληματική πράξη συμμετέχει πρόσφυγας
  • Η γενικευμένη όμως εκτίμηση " οι πρόσφυγες είναι περισσότερο εγκληματίες από τους άλλους πολίτες" δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά την προέλευση των προσφύγων. Επιπλέον επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έρευνας ότι οι πρόσφυγες πολύ πιό ευκολα θεωρούνται ύποπτοι και καταγγέλονται.
Η έρευνα έγινε στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και συμπεριέλαβε όλους όσους είναι πρόσφυγες ή έχουν ένα καθεστώς  όπως παράνομη παραμονή ή είναι πολίτες που τους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου.

Το στοιχείο ότι κάθε όγδοη εγκληματική πράξη σχετίζεται με πρόσφυγες αφορά περιπτώσεις όπου η αστυνομία θεωρεί βάσιμες τις υποψίες σε βάρος τους  και τις έχει προωθήσει στην εισαγγελία.

Η αύξηση της εγκληματικότητας προσφύγων εξηγείται ( σ ένα βαθμό) και από την μεγάλη αύξηση εισροών της τελευταίας διετίας. Όμως επισημαίνεται, ενώ ο αριθμός των προσφύγων διπλασιάστηκε οι εγκληματικές πράξεις έχουν αυξηθεί 3,5 φορές.


Πιό εύκολα στην αστυνομία αν το πρόσωπο είναι άλλης εθνότητας

Πιο εύκολα πηγαίνουν τα θύματα στην αστυνομία εαν ο θύτης είναι άλλης εθνότητας. Το 1/3 των επιθέσεων έχουν δεχτεί άτομα που είναι διαφορετικής εθνότητας το θύτη.

Οι εγκληματολόγοι πάντως επισημαίνουν τη νοοτροπία που επικρατεί σε πολλές χώρες των προσφύγων- κάτι που σε παλιότερες έρευνες είχε καταγραφεί σε νέους π.χ. από την πρώην Γιουκοσλαβία ή την Τουρκία οι οποίοι θεωρούν την αντίδραση σε μια "προσβολή" σε άνδρα θέμα τιμής που πρέπει να αντιμετωπιστεί με βία.

Μεγάλες διαφορές μεταξύ εθνοτήτων
Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί εμφανίζονται σαφώς λιγότερο στις στατιστικές βίας από όσο πρόσφυγες από το Μαρόκο, Αλγερια και Τυνησία, οι οποίοι στην Κάτω Σαξονία ενώ αποτελούν το 0,9% των καταγεγραμμένων προσφύγων αποτελούν το 17,1% των υπόπτων σε εγκληματικές πράξεις.

Να επιτραπεί να έρθει η οικογένεια
Μια χαλαρής μορφής διαδικασία που θα επιτρέπει να έρθουν και οι οικογένειες νέων ανθρώπων κρίνεται αναγκαία από τους εγκληματολόγους, καθώς -όπως στην περίπτωση του Αφγανού στην Κάτω Σαξονία - νέοι άνθρωποι χωρίς οικογένεια που να τους στηρίζει οδηγει τις συγκεριμένες κατηγορίες  να αποτελούν "ομάδες με μεγάλο ρίσκο".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.