Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Μια μέρα πριν το συνέδριο του SPD δυο κρατίδια θέτουν όρους

Αύριο Κυριακή 21.1.18 θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο συνέδριο του SPD το οποίο θα αποφασίσει για το κείμενο διαβούλευσης που συμφώνησαν CDU, CSU, SPD προκειμένου να μπούν στη φάση να ετοιμαστεί το συμβόλαιο συνασπισμού σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Δυο νομαρχιακές επιτροπές
(οι μεγαλύτερες του SPD) αυτές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Εσσης θέτουν τρείς όρους που πρέπει να περιλαμβανονται το συμβόλαιο, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Συγκεκριμένα οι δυο Νομαρχιακές προτείνουν:

1. Να καταργηθεί η δυνατότητα σύναψης συμβολαίου εργασίας περιορισμένου χρόνου χωρίς να υπάρχει λόγος -sachgrundlosen Befristung von Arbeitsverhältnissen. Ο νομοθέτης δίνει σήμερα τη δυνατότητα αυτή (υπό προυποθέσεις). 

2. H αμοιβή των γιατρών να μην εξαρτάται από το εάν ο ασθενής είναι ιδιωτικά η δημόσια ασφαλισμένος (η πρόταση στηρίζεται στην άποψη ότι οι γιατροί σήμερα συμπεριφέρονται καλύτερα στους ιδιωτικά ασφαλισμένους, καθώς έχουν μεγαλύτερο αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρουν).

3. Να επανεξεταστεί η συμφωνία των κομμάτων στο σημείο που αφορά το δικαίωμα των οικογενειών των προσφύγων να έρθουν στη Γερμανία. Η συμφωνία μιλάει για 1.000 άτομα το χρόνο. Η πρόταση στηρίζεται στην άποψη ότι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία και να έχουν μια "φυσιολογική" ζωή εάν τα παιδιά / οι νέοι δεν ζουν με τις οικογένειές τους κλπ.

Ποια είναι η συνέχεια:
Το προεδρείο SPD έχει ταχθεί υπέρ της 28σελιδης συμφωνίας. Το ίδιο και το CDU/CSU τα οποία μάλιστα δηλώνουν ότι το πλαίσιο της συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί και δεν θα δεχτούν άλλες αλλαγές.

Εάν αύριο το συνέδριο του SPD εγκρίνει τη συμφωνία τότε τον Απρίλιο αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση, εάν όχι τότε θα ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση και θα τεθεί   στο τραπέζι ξανά το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας (την οποία δεν θέλει η Μέρκελ) και εκλογές (τις οποίες δεν θέλει κανένας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.