Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Γερμανία: Συμφωνία συνδικάτου Μετάλλου- εργοδοτών



Στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του συνδικάτου Μετάλλου IGM και των εκπροσώπων των εργοδοτών. Η νέα συλλογική σύμβαση θα ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Η συμφωνία αποτελεί επί της ουσίας την κατευθυντήρια οδηγία και για τα άλλα κρατίδια.


Τι περιέχει η νέα συλλογική σύμβαση
Από τη μαζικότερη κινητοποίηση του συνδικάτου εδώ και πολλά χρόνια (η οποία προκάλεσε σύμφωνα με τους οικονομολόγους εκτιμητές μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 1 δισ) προέκυψε η ακόλουθη συμφωνία.

- εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο μπορούν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους σε 28 εβδομαδιαίως και να επιστρέψουν αργότερα στο κανονικό τους ωράριο
-εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες (γονείς μικρών παιδιών, βάρδιες) έχουν την επιλογή μεταξύ περισσότερων ελεύθερων ωρών και αύξησης μισθού
-οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να απασχολούν εργαζόμενους και πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα

Από τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση 4,3% + 100 ε για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου. 
-Από το 2019 κάθε Ιούλιο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν (tarifliche Zusatzgeld) μεταξύ επιδόματος 27,5% του μισθού τους ή 8 ημέρες επιπλέον άδεια. 

Επίσης, από τον Ιούλιο του 2020 όλοι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν 400 €. Το ποσό αυτό ισχύει για το κρατίδιο της ΒΒ, στα άλλα κρατίδια αναμένεται να είναι μικρότερο. Σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μπορεί το ποσό να είναι μικρότερο ή και να μην δοθεί καθόλου ή να αναβληθεί  χρονικά.
Με όλα τα παραπάνω και σύμφωνα με το συνδικάτο των εργοδοτών, η αύξηση φθάνει το ποσοστό του 7,7% για το συνολικό διάστημα μέχρι τον Μάρτιο του 2020 που λήγει η συλλογική σύμβαση.

Μείωση ωρών εργασίας
Κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να εργάζεται μέχρι και 28 ώρες την εβδομάδα.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο εργοδότης μπορεί να μην αποδεχτεί το αίτημα για 2η φορά και αυτό μπορεί να συμβεί όταν αιτηθεί τη μείωση ωρών πάνω από το 10% των εργαζομένων με πλήρες ωράριο ή εάν στην επιχείρηση εργάζονται πάνω από 18% με μειωμένο ωράριο.
Απο την άλλη πλευρά οι εργοδότες αποκτούν το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενους μέχρι και 40 ώρες την εβδομάδα. Αν και παραμένει ότι αυτό δεν μπορεί να υπερβεί το 18% των εργαζόμενων, υπό προϋποθέσεις το ποσοστό μπορεί να φθάσει και στο 50% των εργαζομένων. 

Όποιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο ...
Τη δυνατότητα αυτή  δίνει η ρύθμιση που προβλέπει ότι ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα επιλογής περισσοτέρων ημερών αδείας (8)
Αυτή επιλογή αφορά
Εργαζόμενους με βάρδιες
Εργαζόμενους γονείς παιδιών έως 8 ετών
Εργαζόμενους με συγγενή που χρειάζεται περίθαλψη ( τουλάχιστον όμως α βαθμού )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.