Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ - Οι θέσεις για τον Ελληνισμό της Διασποράς

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποιήθηκε "εργαστήρι" επεξεργασίας θέσεων για τον απόδημο Ελληνισμό στο οποιο εκτός των άλλων συμμετείχαν και οι σύνεδροι από διάφορες χώρες στο εξωτερικό.

 Οι θέσεις όπως διαμορφώθηκαν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του νέου πολιτικού φορέα είναι:
Η συνέργεια, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ εθνικού κέντρου και ελληνικής Διασποράς μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην Πατρίδα.
Στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα εμφανίζεται προνομιούχα απέναντι σε άλλα έθνη-κράτη χάριν των πολλαπλών δικτύων της στο Εξωτερικό.
Αυτό όμως από μόνο του ως γεγονός δεν αρκεί για να υπάρξουν τα αναμενόμενα οφέλη.
Χρειάζονται ισχυρές γέφυρες που να ενισχύουν την αμφίδρομη σχέση εθνικού κέντρου και Ελλήνων της Διασποράς.
Έχουμε τη βούληση να είμαστε ανοικτοί σε νέες και καινοτόμες ιδέες, γνώσεις και εμπειρία των Αποδήμων σε θέματα τεχνολογίας, επιστήμης, πολιτισμού, δημόσιας διοίκησης, οικονομίας και τόσων άλλων πεδίων που κατέχουν στις χώρες που ζουν και δραστηριοποιούνται.
Αναγνωρίζουμε την δύναμη και τη δυνατότητα της ελληνικής Διασποράς να λειτουργεί αποτελεσματικά και να ασκεί όλων των ειδών διπλωματία προς όφελος του απανταχού Ελληνισμού.
Μαζί μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά.
Στοίχημα μας δεν είναι μόνο να έχουν οι Απόδημοι την Ελλάδα μαζί τους στη Διασπορά αλλά και η Ελλάδα να έχει δίπλα της όλους όσοι την κάνουν περήφανη σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ελληνισμός στις χώρες υποδοχής:
Υποστηρίζουμε την πλήρη και ισότιμη πολιτική και κοινωνική συμμετοχή των ελληνικής καταγωγής πολιτών στις χώρες υποδοχής γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε την απόκτηση υπηκοότητας και της χώρας εγκατάστασης.
Υποστηρίζουμε τη σύμπραξη και συνέργεια των αντιπροσωπευτικών ομογενειακών φορέων με τους ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Κοινοβούλια και με τις προσωπικότητες Ελληνικής καταγωγής ώστε να ακούγεται ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στον Κόσμο.

Εκλογικά δικαιώματα Αποδήμων Ελλήνων:
Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις χώρες που διαβούν για όλους τους συμπατριώτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια.
Υποστηρίζουμε τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών ανά γεωγραφική ενότητα για να μπορούν οι απόδημοι να εκλέγουν απόδημους βουλευτές.
Υποστηρίζουμε την καθιέρωση του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και μέσω της επιστολικής ψήφου και/ή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Συνδικαλιστικές και κοινωνικές μορφές οργάνωσης:

Υποστηρίζουμε την ανασυγκρότηση και την εξωστρεφή λειτουργία των ομογενειακών φορέων ώστε να είναι αντιπροσωπευτικοί για όλες τις κοινωνικές ομάδες του απόδημου Ελληνισμού.
Υποστηρίζουμε την επιπλέον δημιουργία και λειτουργία θεματικών συλλόγων και επιμελητηρίων, Δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ελλήνων της Διασποράς και κάθε νέα μορφή δημοκρατικής οργάνωσης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό.

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ):

Το ΣΑΕ πρέπει να λειτουργήσει ξανά ως ένα χειραφετημένο πολιτικό όργανο του Ελληνισμού της Διασποράς, το οποίο θα απέχει από κομματικούς εναγκαλισμούς και οικονομικές εξαρτήσεις και θα ανταποκρίνεται στο ρόλο του όπως αυτός εμπεριέχεται στο Σύνταγμα.
Ειδικά στη σημερινή συγκυρία το ΣΑΕ μπορεί να λειτουργήσει και ως προωθητικός μηχανισμός για δράσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Συνεργασία με πολιτικούς φορείς των χωρών υποδοχής:
Ενθαρρύνουμε τη σύνδεση των ελληνικών πολιτικών οργανώσεων στο Εξωτερικό με τα κόμματα, κινήματα, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών της ίδιας πολιτικής/ιδεολογικής οικογένειας της χώρας υποδοχής και υποστηρίζουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινές δράσεις τόσο προς όφελος της αρμονικής συμβίωσης και κατανόησης των λαών όσο και της δημιουργίας ενός δικτύου υποστηρικτών της Ελλάδας.

Νέα μετανάστευση:

Θέλουμε να συνομιλήσουμε με τους νέους μετανάστες, να ακούσουμε από αυτούς ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, πώς εντάσσονται στις έξω κοινωνίες, ποιες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιστρέψουν πίσω στην Πατρίδα και να χαράξουμε μαζί την πολιτική που τους αφορά όπως κάνουμε άλλωστε όλα τα χρόνια μαζί με τους Έλληνες απόδημους που μετανάστευσαν προηγούμενες δεκαετίες.

Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό:

Ο Νόμος 4027/2011 συνεχίζει να αποτελεί το πλαίσιο των θέσεών μας γιατί λαμβάνει υπόψη τόσο την πολυσπερμία των εκπαιδευτικών συστημάτων στον κόσμο σε συνδυασμό με τις ανάγκες της ομογένειας ανά ήπειρό και χώρα, όσο και την κυρίαρχη τάση των αποδήμων για μόνιμη εγκατάσταση στις χώρες υποδοχής.
Ζητούμενο παραμένει η εφαρμογή του Νόμου συν κάποιες διορθωτικές αλλαγές λόγω της αύξησης των πρόσφατων/ νέων ροών ελλήνων μεταναστών.

Κυβερνητικοί θεσμοί του Αποδήμου Ελληνισμού:

Υποστηρίζουμε την οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση της ΓΓΑΕ για να μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως το στρατηγείο που θα παράγει σύγχρονη πολιτική και θα χαράξει μιαν εθνική πατριωτική στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ανάπτυξη και Απόδημος Ελληνισμός:
Υποστηρίζουμε την εφαρμογή πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα των Ελλήνων αποδήμων από και προς την Ελλάδα.
Προτείνουμε τη δημιουργία πολυ-λειτουργικής υπηρεσίας που να παρέχει σε σύντομο χρόνο ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε απόδημους επιχειρηματίες και θα απλοποιεί την γραφειοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.