Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Γερμανία: 1 στους 4 μαθητευόμενους διακόπτει την επαγγελματική σχολή

Η έκθεση για τις επαγγελματκές σχολές καταγράφει για πρώτη φορά από το 2011 μια - έστω μικρή - άνοδο στα νέα συμβόλαια. 

Tα 523.290 νέα συμβόλαια σε επιχειρήσεις το 2017 είναι πολύ κάτω από τα 565.000 του 2011.
49.000 θέσεις σε επαγγελματικές σχολές δεν βρήκαν ενδιαφερόμενο ενώ 24.000 υποψήφιοι μαθητευόμενοι δεν βρήκαν τη θέση επαγγελματικής σχολής που ήθελαν. 

Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο της έκθεσης είναι ότι ενώ η προσφορά θέσεων αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 10.000, το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσφέρει θέσεις μαθητείας έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 20%.

1 στους 4 μαθητευόμενους διακόπτει την επαγγελματική εκπαίδευση

25,8 % των συμβολαίων επαγγελματικής εκπαίδευσης έχουν διακοπεί το 2016. Ιδιαίτερα σε σχολές για προσωπικό ασφάλειας, καθαριστές κτιρίων, μαγείρων το ποσοστό φθάνει το 50%, δηλ 1 στους 2 μαθητευόμενους διακόπτει πρόωρα την εκπαίδευση.

Τα συνδικάτα ζητούν κατώτερο μισθό και για τους μαθητευόμενους σε επαγγελματικές σχολές
Τα συνδικάτα πιστεύουν ότι ο κυρίαρχος λόγος που διακόπτουν οι μαθητευόμενοι σε επαγγελματικές σχολές είναι η αμοιβή. Ενας εκπαιδευόμενος μάγειρας στα κρατίδια της πρώην αντολοικής Γερμανίας έχει αμοιβή 585 €.

Αλλά και το συνδικάτο NGG (ανήκουν οι εργαζόμενοι στη γαστρονομία και στα ξενοδοχεία) επιβεβαιώνει ότι οι συνθήκες εργασίας (υπερωρίες) και ο χαμηλός μισθός αποτελεούν αντικίνητρο για τους μαθητευόμενους.

Τα επιμελητήρια ερμηνεύουν διαφορετικά τα μεγάλα ποσοστά διακοπής
Και στους φοιτητές τα ποσοστό διακοπής των σπουδών είναι μεγαλύτερα (σχεδόν 30%) επισημαίνει o σύνδεσμος που εκπροσωπεί τεχνίτες το ZDH, ενώ ο Πρόεδρος των εργοδοτών Krammer τονίζει ότι οι διακοπές έχουν να κάνουν με λανθασμένες επιλογές των μαθητευόμενων. 

Επίσης, στο ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δίνει περισσότερες επιλογές στους μαθητευόμενους και μια από αυτές να αλλάξουν μαθητεία. Τέλος αναφέρει ότι στους αριθμούς υπάρχουν και μαθητευόμενοι των οποίων τα συμβόλαια κατήγγειλαν οι εργοδότες επειδή δεν ήταν συνεπείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.