Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Γερμανία:Σε επίπεδα ρεκόρ οι φοιτητές που δεν έχουν απολυτήριο Λυκείου (Abitur)


Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασαν το 2016 οι πρωτοετείς φοιτητές στα πανεπιστήμια της Γερμανίας που δεν  έχουν  απολυτήριο Λυκείου (Abitur).

O αριθμός από το 2010 έχει διπλασιαστεί, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων dpa από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο CHE (ερευνά την εξέλιξη στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

Σύμφωνα με τον υπολογισμό του CHE, το 2016
ήταν περίπου 56.900 φοιτητές χωρίς απολυτήριο από τους οποίους  το 55% επέλεξε  τις νομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες. Σχεδόν τα δύο τρίτα αποφασίζουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών . Δεν αποκλείονται ακόμη και σπουδές στην ιατρική.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις προϋποθέσεις εισόδου στα Πανεπιστήμια και κυρίως  στον "τρίτο δρόμο" που εδώ και μια δεκαετία έχει καθιερωθεί στη Γερμανία και επιτρέπει την είσοδο στα πανεπιστήμια όσων έχουν καλό βαθμό στο απολυτήριο επαγγελματικής σχολής. Αλλά και ο αριθμός των σχολών στα πανεπιστήμια που δεν θέτει ως όρο το απολυτήριο Λυκείου ενισχύουν τους αριθμούς. Έτσι 700 από τους 107.000 φοιτητές ιατρικής δεν έχουν απολυτήριο Λυκείου, σύμφωνα με τον CHE.

Σχεδόν κάθε δεύτερος φοιτητής που δεν έχει απολυτήριο Λυκείου (Abitur) είναι άνω των 30 ετών.
Συνολικά, το ποσοστό των φοιτητών χωρίς απολυτήριο λυκείου σε όλους τους πρωτοετής είναι 2,6%. Τα δεδομένα των ΕΑΕ δείχνουν επίσης ότι όλο και περισσότεροι σπουδαστές χωρίς απολυτήριο λυκείου ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σπουδές τους. Το 2016, ο αριθμός έφθασε τους 7200 αποφοίτους που είναι νέο ρεκόρ.

Πηγή: ARD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.