Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Υγειονομική κάλυψη για σύντομη διαμονή στο εξωτερικό

Εάν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ και αρρωστήσετε ξαφνικά κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σας - για διακοπές, επιχειρηματικό ταξίδι ή σπουδές - σε άλλη χώρα της ΕΕ, δικαιούστε κάθε είδος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που πρέπει να σας παρασχεθεί αμέσως μέχρι να επιστρέψετε στη χώρα σας. Έχετε τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου
βρίσκεστε.

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Η κάρτα αυτή αποδεικνύει ότι έχετε ασφαλιστεί σε χώρα της ΕΕ.

Εάν δεν διαθέτετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (π.χ. σε περίπτωση ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης), δεν μπορούν να σας αρνηθούν την παροχή περίθαλψης, ενδέχεται όμως να σας ζητηθεί να πληρώσετε για αυτήν και να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας μόλις επιστρέψετε στη χώρα σας.
Σε ορισμένες χώρες, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται μαζί με το εθνικό βιβλιάριο ασθενείας. Σε άλλες πρέπει να τη ζητήσετε ξεχωριστά.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα για την ΕΚΑΑ. Δικαιούστε να τη λάβετε δωρεάν από τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας προτού αναχωρήσετε από τη χώρα σας.

Ορισμένοι επιτήδειοι έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες που σας προτείνουν να παραγγείλετε σ' αυτούς την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας έναντι πληρωμής. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτές τις ιστοσελίδες, αλλά επικοινωνείτε απευθείας με τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας.

Φροντίστε να ενημερωθείτε από τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας κατά πόσον η υγειονομική σας ασφάλιση καλύπτει και τα μέλη της οικογένειάς σας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ):
Επιλέξτε χώρα:

Σημειώστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο εξωτερικών ιστοτόπων.

Περιορισμοί στη χρήση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας

Οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την ΕΚΑΑ για ιατρική περίθαλψη στη Δανία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, εκτός αν είναι πρόσφυγες που διαμένουν σε χώρα της ΕΕ ή αν καλύπτονται ως μέλη οικογένειας πολίτη της ΕΕ.
Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία θεωρούνται χώρες της ΕΕ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης.
Η ΕΚΑΑ δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις διάσωσης και επαναπατρισμού. Για να επιστρέψετε δωρεάν στη χώρα σας λόγω σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος κατά την επίσκεψή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα χρειαστείτε ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη
Η ΕΚΑΑ δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ούτε τα έξοδα προγραμματισμένης περίθαλψης σε άλλη χώρα της ΕΕ

Ιατρική επίσκεψη ή περίθαλψη σε νοσοκομείο στο εξωτερικό
Αν χρειαστεί να επισκεφθείτε γιατρό ή να εισαχθείτε σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια ταξιδιού σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας μπορεί να σας διευκολύνει στη διεκπεραίωση των διοικητικών διατυπώσεων καθώς και στην επιστροφή του ποσού που καταβάλατε για περίθαλψη στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας.

Περίθαλψη, κάλυψη και κόστος

Γιατροί και οδοντίατροι

Πηγαίνετε απευθείας σε γιατρό ή οδοντίατρο συμβεβλημένο με ένα από τα ταμεία ασφάλισης υγείας στη Γερμανία. Να έχετε μαζί σας την ΕΚΑΑ (ή πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης), καθώς και την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας.
Εκτός των ωρών λειτουργίας των ιατρείων, μπορείτε να απευθυνθείτε στον εφημερεύοντα γιατρό ή οδοντίατρο ('Notdienst').
Μόλις φθάσετε στη χώρα πρέπει να επιλέξετε ένα ταμείο ασφάλισης υγείας της Γερμανίας (μόνο στα γερμανικά) το οποίο θα καλύψει τα έξοδα της περίθαλψής σας.
Η περίθαλψη είναι δωρεάν.
Οι Γερμανοί γιατροί και οδοντίατροι έχουν συνήθως αναρτημένο το σήμα 'Kassenarzt' ή 'Alle Kassen', που δηλώνει ότι είναι συμβεβλημένοι με το δημόσιο σύστημα υγείας.
Όλες οι υπηρεσίες, εκτός όσων παρέχει γιατρός συμβεβλημένος με ταμείο ασφάλισης υγείας της Γερμανίας, συνεπάγονται δαπάνες που δεν καλύπτονται από την ΕΚΑΑ. Πρέπει να πληρώσετε εσείς γι’ αυτές τις υπηρεσίες.

Νοσοκομειακή νοσηλεία
Εκτός των επειγόντων περιστατικών, για τη νοσοκομειακή νοσηλεία απαιτείται παραπεμπτικό γιατρού.
Αν είστε 18 ετών και άνω, πρέπει να πληρώνετε 10 ευρώ ημερησίως μέχρι και την 28η ημέρα νοσηλείας σας εντός του ίδιου έτους.
Η νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες που μπορεί να χρειαστείτε για τη θεραπεία της ασθένειάς σας.
 Θα πρέπει να πληρώσετε για προαιρετικές επιπλέον υπηρεσίες, π.χ. μονό ή διπλό δωμάτιο.

Συνταγογράφηση
Μπορείτε να λάβετε περίθαλψη ή άλλη ιατρική υπηρεσία που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας π.χ. φυσικοθεραπεία. Επιβαρύνεστε με πρόσθετο ποσό 10 ευρώ ανά συνταγή, συν το 10% του κόστους.
Μπορείτε να αγοράσετε φάρμακα και επιδέσμους που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας από οποιοδήποτε φαρμακείο. Κατά κανόνα πρέπει να πληρώσετε το 10% του κόστους (από 5 έως 10 ευρώ), αλλά όχι ποσό μεγαλύτερο από το πραγματικό κόστος. Οι δαπάνες αυτές δεν επιστρέφονται.
Πρέπει να πληρώσετε εξ ολοκλήρου το κόστος μη συνταγογραφημένων φαρμάκων, όπως τα παυσίπονα και τα φάρμακα για τον βήχα. Ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσετε για ορισμένα συνταγογραφημένα φάρμακα (π.χ. για κρυολόγημα ή γρίπη).
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν πληρώνουν για τα συνταγογραφημένα φάρμακα.
Εκτός των ωρών λειτουργίας των φαρμακείων, μπορείτε να αγοράζετε φάρμακα από εφημερεύοντα φαρμακεία («Apotheken-Notdienst»), τα οποία μπορείτε να βρείτε σε κατάλογο στη βιτρίνα του πλησιέστερου φαρμακείου, στην τοπική εφημερίδα ή στο διαδίκτυο (μόνο στα γερμανικά)

Ασθενοφόρα
Εφόσον κρίνει γιατρός ότι χρειάζεστε άμεση περίθαλψη, π.χ. σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, η μεταφορά στο νοσοκομείο είναι δωρεάν.
Συνήθως πρέπει να πληρώσετε το 10% των εξόδων μεταφοράς, από 5 έως 10 ευρώ, αλλά όχι ποσό μεγαλύτερο από το πραγματικό κόστος. Οι δαπάνες αυτές δεν επιστρέφονται.

Αερομεταφορά
 Ισχύουν οι ίδιοι όροι όπως και για τη συνήθη μεταφορά με ασθενοφόρο.

Επιστροφή εξόδων
Κατά κανόνα δεν χρειάζεται να πληρώσετε προκαταβολικά για τις περισσότερες υπηρεσίες υγείας στη Γερμανία.
Αν η περίθαλψη που λάβατε δεν είχε συνταγογραφηθεί από γιατρό ή σας παρασχέθηκαν πρόσθετες υπηρεσίες, πρέπει να καλύψετε εσείς τις σχετικές δαπάνες.
Στη Γερμανία, συνήθως δεν επιστρέφονται τα ιατρικά έξοδα που καταβάλλονται.
Χρειάστηκε να πληρώσετε για την περίθαλψή σας; Όταν επιστρέψετε στη χώρα σας, ζητήστε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να σας επιστρέψει τις ιατρικές σας δαπάνες.


Συμμετοχή του ασθενούς
Θεραπευτική αγωγή
 Συμμετοχή στα έξοδα μέχρι 10%
 Πρόσθετη επιβάρυνση 10 ευρώ ανά ιατρική συνταγή

Φάρμακα και επίδεσμοι
Συμμετοχή στα έξοδα μέχρι 10% των εξόδων (από 5 έως 10 ευρώ), αλλά όχι ποσό μεγαλύτερο από το πραγματικό κόστος.

Νοσοκομειακή νοσηλεία
10 ευρώ την ημέρα επί 28 ημέρες το πολύ κατ’ έτος
 Κάλυψη από τον ασθενή όλων των εξόδων για προαιρετικές υπηρεσίες (π.χ. περίθαλψη από τον επικεφαλής ιατρό, μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο)

Ασθενοφόρα
Συμμετοχή στα έξοδα μέχρι 10% των εξόδων (από 5 έως 10 ευρώ), αλλά όχι ποσό μεγαλύτερο από το πραγματικό κόστος.

Αιμοκάθαρση, οξυγονο/χημειοθεραπεία

Πριν από το ταξίδι σας, πρέπει να επικοινωνήσετε με πάροχο υγειονομικής περίθαλψης στον τόπο διαμονής σας στη Γερμανία και να διευκρινίσετε αν είναι δυνατή η περίθαλψη βάσει της ΕΚΑΑ για την απαιτούμενη περίοδο.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ταμείο ασφάλισης υγείας της Γερμανίας (μόνο στα γερμανικά) το οποίο θέλετε να καλύψει τις δαπάνες της περίθαλψής σας.

Πώς θα αποκτήσω την ΕΚΑΑ;

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ταμείο ασφάλισης υγείας της Γερμανίας στο οποίο ασφαλιστήκατε (μόνο στα γερμανικά).

Πού γίνεται δεκτή η ΕΚΑΑ

Μηχανή αναζήτησης νοσοκομείων (στα αγγλικά)
Μηχανή αναζήτησης γιατρών, οδοντιάτρων και νοσοκομείων (μόνο στα γερμανικά)

Απώλεια ή κλοπή κάρτας;
Πληροφορίες για κατόχους ΕΚΑΑ που έχει εκδοθεί στη Γερμανία

Ο ασφαλιστικός σας φορέας θα σας εκδώσει πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης.
Σε επείγουσες περιπτώσεις, μπορεί να σας το στείλει με φαξ ή ηλεκτρονικό μήνυμα στη χώρα που βρίσκεστε.

TI ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Gesundheitskarte AKTUELL

Informationen zum Thema Europäische Krankenversicherungskarte

Von Anfang an ist die Rückseite der elektronischen
Gesundheitskarte für die Aufnahme der Europäischen
Krankenversicherungskarte (EHIC,European Health Insurance Card) ausgerüstet. Sie ermöglicht den Versicherten eine unbürokratische medizinische Behandlung im europäischen Ausland.

Die Europäische Krankenversicherungskarte weist europaweit einheitliche Merkmale auf, wie zum Beispiel das EU-Emblem und die Anordnung der Textfelder. Damit ist gewährleistet, dass die Karte in allen europäischen Mitgliedstaaten erkannt und angewandt werden kann.

Es sind die Daten festgehalten, die für die Gewährung von medizinischen Leistungen und für die Erstattung der Kosten im europäischen Ausland gemäß dem europäischen Gemeinschaftsrecht notwendig sind.

Hierzu zählen
  • der Familienname und die Vornamen der Karteninhaberin/des Karteninhabers,
  • das Geburtsdatum der Karteninhaberin/des Karteninhabers,
  • als persönliche Kennnummer der Karteninhaberin/des Karteninhabers die ersten zehn Stellen der Krankenversicherten-nummer,
  • eine Kennnummer der Krankenkasse,
  • eine Kennnummer der Karte, 
  • die Gültigkeitsdauer der Karte (Ablaufdatum).

Ergänzt werden diese Angaben um ein Unterschriftenfeld für die Unterschrift der Karteninhaberin/des Karteninhabers sowie das EU-Emblem und das Kürzel des Kartenausgabestaates (DE für Deutschland). 

Die Europäische Krankenversicherungskarte
Im europäischen Ausland sowie in Island, Liechtenstein, Norwegen und in der Schweiz können sich gesetzlich Versicherte bei einem Unfall oder einer akuten Erkrankung medizinisch behandeln lassen.
Es besteht ein Anspruch auf die Leistungen, die sich während des Aufenthalts unter Berücksichtigung der Art der Leistungen und der
voraussichtlichen Aufenthaltsdauer als medizinisch notwendig erweisen.
Die medizinischen Leistungen können dort zu denselben Bedingungen in Anspruch genommen werden, wie sie für die Versicherten des Gastlandes gelten. Die anfallenden Kosten werden von der gesetzlichen Krankenkasse des Patienten erstattet.

Die Vorteile der Europäischen Versicherungskarte im Überblick

Die Europäische Krankenversicherungskarte ...

erspart die Genehmigung einer Behandlung durch ausländische Versicherungen oder Kostenträger vor dem Arztbesuch,

sichert die medizinisch notwendige Behandlung mobiler Bürgerinnen und Bürger.

Wichtig!

Der durch die Europäische Krankenversicherungskarte
entstehende Anspruch gilt nur für die unmittelbar erforderliche medizinische Versorgung (Beinbruch, kranker Zahn, Virusinfektion u. a.) oder für die fortlaufende Versorgung bei chronischen Erkrankungen
wie Diabetes.

Wenn Versicherte sich aus bestimmten Gründen bewusst für eine Behandlung im Ausland entscheiden, muss mit der Krankenkasse geklärt werden, ob die Kosten hierfür übernommen werden. Dies gilt auch für Chroniker, wenn die Krankheit eine besondere medizinische Überwachung notwendig macht und den Einsatz besonderer Techniken oder Geräte erfordert (z. B. bei Dialysebehandlungen).

Die elektronische Gesundheitskarte: ein wichtiger Schritt für einen verbesserten Informationsaustausch in Europa Mittelfristig sollen auch Gesundheitsdatensätze, wie beispielsweise Notfalldaten oder Arzneimitteldokumentationen, als freiwillige Anwendungen der Gesundheitskarte europaweit verfügbar gemacht werden können. 

Voraussetzung dafür, dass im Behandlungsfall überall in Europa Ärztinnen und Ärzte auf Gesundheitsdaten von Patientinnen und Patienten zugreifen können, sind beispielsweise rechtliche und vertragliche Grundlagen, organisatorische Absprachen, technische Verbindungen und allgemeine Vereinbarungen über die Struktur und Darstellung von Daten sowie deren Bedeutung. 

Erst solche Vereinbarungen gestatten eine Verknüpfung und Integration der uneinheitlichen nationalen Gesundheitssysteme in Europa. 

Die Mitgliedstaaten und die Europäische Kommission haben sich verpflichtet, entsprechende Möglichkeiten zur Verbesserung der Kontinuität der Versorgung über Grenzen hinweg zu entwickeln.
Daran arbeitet Deutschland parallel zu seinen nationalen Aktivitäten sehr intensiv mit. 

Die Vorteile liegen auf der Hand:
Der beabsichtigte europaweit mögliche Zugang zu wichtigen Gesundheitsdaten wird die Qualität
der medizinischen Versorgung und die Behandlungssicherheit der Patientinnen und Patienten verbessern. Diejenigen, die freiwillig ihre Gesundheitsdaten mittels der elektronischen Gesundheitskarte speichern lassen, können später dann auch im europäischen Ausland besser behandelt werden, weil Ärztinnen und Ärzte schnell auf Notfalldaten oder andere wichtige Informationen, wie zum Beispiel die Dokumentation der eingenommenen Arzneimittel, zugreifen können. Hiervon werden vor allem chronisch kranke Menschen profitieren. 

Πηγή: http://ec.europa.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.