Σάββατο, 7 Απριλίου 2018

Ανάσταση στην ιστορική Εκκλησία Salvatorkirche - Video

Ο υστερογοτθικός αυτός μικρός ναός βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Μονάχου (Salvatorstr. 17 - 80333 München) και σήμερα ανήκει στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας - Αρχιερατική Περιφέρεια Βαυαρίας, με Εφημέριο τον Αρχιμανδρίτη Πέτρο Klitsch.


Οικοδομήθηκε το 1493 ως Frauenkirche - νεκροταφειακό παρεκκλήσιο του Καθεδρικού της πόλης, ώστε να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες λειτουργικές ανάγκες των κατοίκων. Παρά του ότι δεν είναι ακριβώς γνωστός ο αρχιτέκτονας, αποδίδεται στον Lukas Rottaler.

Το 1828, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ δώρισε τον κομψό αυτό ναό στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Μονάχου. Μετά από μικρές τροποποιήσεις στο εσωτερικό του ναού (εγκατάσταση τέμπλου και ορθόδοξων εικόνων), τις οποίες επέφερε ο γνωστός νεοκλασικιστής αρχιτέκτονας, ζωγράφος και συγγραφέας Leo von Klenze, εγκαινιάστηκε ως ορθόδοξη εκκλησία την 6η Δεκεμβρίου 1829, με την παρουσία της βασιλικής οικογένειας της Βαυαρίας και των Ορθοδόξων του Μονάχου. Κατά τη ναζιστική περίοδο της Γερμανίας, ο διάσημος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (χωρίς σίγμα τελικό) εθήτευσε ως Εκκλησιαστικός Σύμβουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου