Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

2 Μαίου 1933 H oργανωμένη επίθεση των ναζί σε συνδικαλιστές


Στις 2 Μαίου 1933 οι ναζί εισέβαλαν σε γραφεία των συνδικάτων σ ολόκληρη τη Γερμανία.

Κατέσχεσαν συνδικαλιστικά περιουσιακά στοιχεία, κακοποίησαν και φυλάκισαν συνδικαλιστές. Για πολλούς εμπλεκόμενους, αυτή ήταν η αρχή πολλών ετών διώξεων και καταπίεσης που θα ακολουθούσαν. 
 Με αφορμή την επέτειο, τα γερμανικά συνδικάτα (DGB) διοργάνωσαν εκδήλωση "85η επέτειος της εισβολής στα συνδικάτα" στο Βερολίνο.

Η 2α Μάη 1933 ήταν «η πιο σοβαρή ήττα» στην ιστορία των γερμανικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήλωσε το μέλος του ομοσπονδιακού διοικητικού συμβουλίου του DGB, Annelie Buntenbach  στην  εκδήλωση.
Αυτή η μέρα εξακολουθεί να αποτελεί "παράδειγμα προειδοποίησης". «Η εκτίμησή μας, ο σεβασμός  και η ευγνωμοσύνη μας αφορά τους συνδικαλιστές μας για την τόλμη τους και την αντοχή τους », είπε η Buntenbach.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο στην Inselstraße 6 στο Βερολίνο, που ήταν έδρα του συνδικάτου Χημικών και Ενέργειας (IG BCE). Μέχρι τις 2 Μαΐου 1933, το κτίριο ήταν ή έδρα της Γενικής Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ADGB). Την ημέρα εκείνη, το κτίριο ADGB στο Βερολίνο καταστράφηκε από τους Ναζί και συνελήφθη ο πρόεδρος της Theodor Leipart.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.