Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Ομιλία Προέδρου Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης

Η ομιλία είναι από την σημερινή κοινή επιμνημόσυνη δέηση των Συλλόγων Κρητών και Ποντίων Μονάχου για τα θύματα της Μάχης της Κρήτης και της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Μανώλη Κουγιουμουτζή

Σεβαστοί Πατέρες 

Αξιότιμη κυρία Κωνσταντινοπούλου
Γενικέ Πρόξενε της πατρίδας μας στο Μόναχο,
Αγαπητέ Φίλε Πρόεδρε του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου


Συμπατριώτισσες Συμπατριώτες,

Κάθε τι που περνά ξεχνιέται και χάνεται .

Υπάρχουν όμως πράγματα, τόσο μεγάλα , τόσο φωτεινά που νικούν τον χρόνο και περνούν στην αιωνιότητα.

Νικούν την Λήθη και μένουν όλο μεγαλείο και λάμψη

Πολλά τέτοια γεγονότα, πολλούς τέτοιους σταθμούς έχει να επιδείξει η Ιστορία της Πατρίδας μας.

Είναι βλέπετε το πεπρωμένο του Λαού μας στο διάβα του να αντιμετωπίζει εχθρούς και να δημιουργεί εποποιίες.
Αυτή είναι η λαμπρή Ιστορία μας.
Αγώνες / θυσίες / ολοκαυτώματα , δάφνες /μεγαλεία .

Δυο τέτοιες υπέροχες φωτεινές και άσβηστες σελίδες της Ιστορίας μας είναι τόσο η Γενοκτονία των αδελφών Ελλήνων του Πόντου , οσο και η μεγάλη και αξέχαστη μάχη της Κρήτης ενάντια στη φασιστική επίθεση και Ναζιστική προέλαση των Γερμανών.

Για άλλη μια φορά οι Έλληνες  όπου γης  καταθέτουμε τον ελάχιστο φόρο Τιμής στους ιδεολόγους οραματιστές και ήρωες που γέννησε η πατρίδα μας, οι οποίοι σφράγισαν με την ιδία τους την ζωή την ιστορία του.

Εκείνους που πίστευαν και υποστήριξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους την ιδέα της ελευθερίας και αυτοδιάθεσης  που επηρέασε το μέλλον της Κρήτης , αλλά και τη στάση
των μεγάλων δυνάμεων απέναντι στη χώρα μας.

Το τίμημα για να αποκτήσει αυτή η ιδέα υπόσταση, να υλοποιηθεί το όραμα της Ελευθερίας ήταν υψηλό και το πλήρωσαν στο ακέραιο , προσφέροντας αγόγγυστα ότι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους.
Σήμερα οι νεότεροι θυμόμαστε ότι στην Κρήτη οι Έλληνες, ο Κρητικός λαός  και φίλοι μαχητές από την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία , την Κύπρο, την Βρετανία, από την Νότια Αφρική έδωσαν μεγάλες μάχες , γιατί η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν μια μέρα, η μια μόνο μάχη, άλλα διήρκεσε καθ όλη  τη ναζιστική κατοχή.

Σε όλους τους απόδημους Έλληνες ανήκει ένα μεγάλο ευχαριστώ  και έπαινος γιατί θυμούνται και τιμάνε , ΟΧΙ μόνο τη Γενοκτονία των Ποντίων και  τη Μάχη της Κρήτης, αλλά και τις αρετές  του καλώς αγωνίζεσθε σε όλα τα μέτωπα της Ζωής .

Ο κάθε άνθρωπος μεγαλώνει με της παρακαταθήκες των προγόνων του . Οι ιστορικές παραδόσεις  πλάθουν τους λαούς και τα ιστορικά σύμβολα δημιουργούν τους χαρακτήρες των ανθρώπων.

Ο νου μας θα πρέπει να παθιάζεται για την ειρήνη, την  αγάπη, την ζωή και την  ελευθερία που απειλούνται συνεχώς  ειδικά στις σημερινές και δύσκολες ώρες που περνά η ανθρωπότητα  της κρίσης των ανθρωπίνων αξιών, της περιφρόνησης στο δίκαιο και στα δικαιώματα των λαών με την σφαγή αμάχων από κάποιους που μας οδηγούν σταθερά σε μια νέα παγκόσμια κοινωνία με κυρίαρχο το νόμο του ισχυρότερου.

77 ολόκληρα χρόνια μετά την Μάχη της Κρήτης και  99  από τον ξεριζωμό των συμπατριωτών μας Ελλήνων του Πόντου  δεν ξεχνάμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ
τις θυσίες και τους αγώνες των Συμπατριωτών μας για Λευτεριά και αυτοδιάθεση .

Η μνήμη τους θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για το μέλλον , γιατί όπως είπε και ο μεγάλος Κρητικός στοχαστής Νίκος Καζαντζάκης  < είναι ευθύνη να σαι  Κρητικός >  και είναι ευθύνη γιατί όταν κουβαλάς μια ιερή παράδοση τόσων χρόνων δεν πρέπει ποτέ να την αμαυρώσεις .

Τιμή και δόξα στους νεκρούς και ζωντανούς ήρωες  του Πόντου και της Κρήτης .

Ο εορτασμός των  επικών  αυτών  επετείων αποτελεί την καλύτερη διαβεβαίωση και υπόσχεση μας , ότι το φωτεινό τους παράδειγμα μας οδηγεί.


Μόναχο  20  Μαΐου 2018
Φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα μας για το Μόναχο www.doryforos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.