Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία

Ιταλία: Σε συμφωνία για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία φαίνεται ότι κατέληξαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, όπως μεταδίδουν ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, δείχνοντας ότι απομακρύνεται το σενάριο για άμεση προσφυγή σε νέες εκλογές. 

Θα πρέπει ακόμη να αποφασιστεί, τέλος, αν το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει, τελικά, την νέα κυβερνητική
πλειοψηφία, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, το υπουργείο Άμυνας.
Η συνάντηση του επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο συνεχίζεται, για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών.

Ισπανία: Το κόμμα των Βάσκων ανατρέπει τον Ραχόι
Το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα αποφάσισε να καταψηφίσει την κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, δίνοντας με τους πέντε βουλευτές που διαθέτει, την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες.

Η ηγεσία του PNV - του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος - συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρώνει τώρα τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση, όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν, μάλιστα, ότι ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την αυριανή ψηφοφορία.

Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό καθώς εάν αύριο ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτηθεί ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίππε ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πηγή: Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.