Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Πνιγμός: Ένας αθόρυβος θάνατος

Μπορεί στις τηλεοπτικές ταινίες να βλέπουμε όσους κινδυνεύουν να πνιγούν στο νερό να κουνούν τα χέρια και να φωνάζουν δυνατά, αλλά αυτό απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.
Στις περιπτώσεις πνιγμού το σώμα του ανθρώπου δεν μπορεί  να κινηθεί, καθώς η μόνη  εντολή που έχει, είναι να κρατηθεί το κεφάλι πάνω από το νερό ή ο εγκέφαλος δίνει την εντολή "ανάπνευσε" και όχι "μίλα".

Συνεπώς, η λύση για την αποφυγή του κινδύνου είναι η πρόβλεψη. "Το θα τα καταφέρω άλλα 100 μέτρα" είναι συνήθως η λάθος επιλογή που οδηγεί σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις.

Ο πνιγμός των παιδιών (έως 15 ετών) είναι ο δεύτερος συχνότερος θάνατος, μετά από τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και πολλές φορές αρκούν για να πνιγούν, τα πολύ μικρά παιδιά, 3-5 εκατοστά βάθος νερού .

Ο κανόνας για τους γονείς είναι "αν δεν ακούς φωνές παιδιών, τότε κάτι θλιβερό συμβαίνει", καθώς παιδιά που βρίσκονται στο νερό συνήθως φωνάζουν, παίζουν, πλατσαρίζουν.

Ένας επιπλέον λόγος για τους πολλούς πνιγμούς , όπως αναφέρει ο Marcus Barsch σε εκπομπή του στο σταθμό SWR, επικαλούμενος στοιχεία του Stefan Predikant από τους ναυαγοσώστες στην περιοχή Main-Taunus-Kreis, είναι ότι γίνεται  καθυστερημένη εκπαίδευση στους μαθητές για το κολύμπι, όπως και η επιλογή πολλών να καολυμπήσουν σε άγνωστες λίμνες. Σε αντίθεση, παλιότερα η συνήθης επιλογή  ήταν η πιο κοντινή, άρα και γνωστή, λίμνη, όμως σήμερα η ευκολία στη μετακίνηση μας οδηγεί όλο και περισσότερο σε μακρινά μέρη. 

Το κρύο νερό
Κάθε λίμνη είναι από ένα σημείο βάθους και μετά πολύ κρύα. Αυτό μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 2, 3 μέτρα. Μερικές φορές, ιδιαίτερα εάν υπάρχει και κατανάλωση  αλκοόλ, η είσοδος  στο νερό γίνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που προκαλεί απότομη μείωση της θερμοκρασίας του και οδηγεί σε ανακοπή καρδιάς. "Αυτό όμως δύσκολα το αντιλαμβάνονται οι γύρω μας, όταν βρισκόμαστε μέσα στο νερό", επισημαίνει ο Stefan Predikant.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.