Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Γερμανία: Τι επιτρέπεται και τι όχι σε περίπτωση άδεια ασθενείας

Βασικά, ο κανόνας είναι ότι ένας άρρωστος υπάλληλος δεν πρέπει να κάνει τίποτα που να εμποδίζει τη διαδικασία ανάρρωσης. Για να γίνει πιο κατανοητό οφείλουμε να ερμηνεύσουμε όχι τον όρο "άδεια ασθενείας' (krankgeschrieben) αλλά τον όρο "ανίκανος εργασίας" (arbeitsunfähig).  Επειδή δεν είναι δυνατό για έναν εργαζόμενο να εκτελέσει τα εργασιακά του καθήκοντα δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσει τον εαυτό του
ιδιωτικά ή σε περίπτωση που έχει παράλληλη με μερική απασχόληση.

Έτσι π.χ. μια βραδιά με φίλους δεν εμποδίζει τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών, αντίθετα: βοηθά περισσότερο. Το ίδιο ισχύει για τον αθλητισμό: Επιτρέπονται ελαφρές ασκήσεις ή περίπατοι που βοηθούν. Ακόμη και μικρά, μη "κουραστικά" ταξίδια μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν από εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν. Ως εκ τούτου, πολλά δικαστήρια εργατικού δικαίου αποφάσισαν για εργαζόμενους των οποίων ο εργοδότης τους είχε απολύσεις για υποτιθέμενες παράνομες δραστηριότητες στη διάρκεια που ήταν δηλωμένοι από το γιατρό ασθενείς.

Τι πρέπει να αποφύγω με κάθε τρόπο σε περίπτωση ασθένειας

Ωστόσο, καθορίζονται σαφή όρια όταν οι δραστηριότητες ανάκαμψης παρεμποδίζονται. Επομένως δεν είναι σκόπιμο να είσαστε ασθενείς λόγω σωματικών προβλημάτων και να παίζετε ταυτόχρονα ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανικανότητας οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν το ξενύχτι και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Όποιος δεν είναι σίγουρος για το τι μπορούν και τι όχι είναι καλό να συμβουλευτεί το γιατρό του. Μπορεί να πιστοποιήσει ποιες δραστηριότητες θεραπείας είναι επωφελείς.  Έτσι αν ο εργαζόμενος κάνει κάτι που δυσχεραίνει τη διαδικασία ανάρρωσης  μπορεί να έχει νομικές συνέπειες: Γιατί έτσι καθυστερεί ο χρόνος κατά τον οποίο θα μπορούσε να εργαστεί και πάλι και κατά συνέπεια ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να καταβάλει το τέλος ασθενείας. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να ακολουθήσει καταγγελία του συμβολαίου εργασίας (απόλυση) 

Είμαι για περισσότερο καιρό ασθενής τι πρέπει να προσέξω ;

Όποιος χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να θεραπευτεί  θα πρέπει να φροντίσει να υποβάλει νέο πιστοποιητικό γιατρού στον εργοδότη και αυτό πριν λήξει το πρώτο ιατρικό πιστοποιητικό. Σε αντάλλαγμα, όσοι είναι πολύ νωρίτερα υγιής από το αναμενόμενο μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία νωρίτερα. Η διάρκεια της ανικανότητας προς εργασία αποτελεί άλλωστε απλά μια πρόβλεψη.

Πηγή: Συνδικάτο Μετάλλου IGM 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.