Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Χ. Κάγκερμαν: «Φυσικός και εικονικός κόσμος συγχωνεύονται όλο και περισσότερο»

"Το μέλλον των εργαζομένων εάν αντικατασταθούν από τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματοποιημένες μεθόδους παραγωγής προϊόντων και προσφοράς υπηρεσιών".

Αν η επιστήμη είναι η αναπαράσταση της φύσης και της πραγματικότητας, όπως υποστηρίζουν οι αριστοτελικών καταβολών φιλόσοφοι της επιστήμης, τότε η 4η βιομηχανική επανάσταση
είναι η... αναπαράσταση της αναπαράστασης. Τι σημαίνει αυτό; «Το μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία των ψηφιακών διδύμων, δηλαδή η ψηφιακή αναδημιουργία των προϊόντων και των υπηρεσιών, οδηγώντας τελικά σε θεμελιώδη στροφή προς εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και σε προσαρμόσιμα, αποκεντρωμένα, συνδεδεμένα και αυτόνομα συστήματα παραγωγής και ελέγχου», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Χένινγκ Κάγκερμαν, επικεφαλής και παγκόσμιος εκπρόσωπος της γερμανικής «Industrie 4.0», μιας πλατφόρμας που συνέστησε η γερμανική κυβέρνηση και αποτελείται από εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων ενώσεων. Ο Χένινγκ Κάγκερμαν βρέθηκε χθες στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και συνομίλησε με την «Κ» στο περιθώριο του working breakfast που διοργανώθηκε προς τιμήν του σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

«Μέσω κυβερνοπραγματικών συστημάτων, ο φυσικός και ο εικονικός κόσμος συγχωνεύονται περαιτέρω. Για παράδειγμα, με τα ψηφιακά δίδυμα, θα είναι δυνατές πολύ καλύτερες προσομοιώσεις των προϊόντων και των διαδικασιών παραγωγής τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτούνται λιγότερη ενέργεια και πόροι. Και δεδομένου ότι όλα τα φυσικά αντικείμενα μπορούν να συνδεθούν μέσω του Διαδικτύου, μπορούμε, για παράδειγμα, να κάνουμε ακόμη καλύτερη την υλικοτεχνική υποστήριξη και να αποτρέψουμε τις βλάβες των μηχανών μέσω προληπτικής συντήρησης», συμπληρώνει ο Χένινγκ Κάγκερμαν, ο οποίος ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο προκειμένου να μοιραστεί και να συλλέξει γνώσεις για τις καλές πρακτικές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Γύρω του, μάλιστα, έχουν συσπειρωθεί έξι ομάδες εργασίας και ένα ανεξάρτητο συμβούλιο έρευνας, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η βιομηχανία, η υγεία, η εκπαίδευση, εξετάζοντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα, οδικούς χάρτες, αλλά και το νομικό και ηθικό πλαίσιο της μετάβασης στην εποχή του αυτοματισμού.

Ο Χένινγκ Κάγκερμαν παρουσίασε τα επιτεύγματα της «Industrie 4.0», αλλά μίλησε και για τις προκλήσεις που δημιουργούνται εξαιτίας της συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων, κάτι που κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να παρέχονται εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και να προβλέπονται πιθανά λάθη. Οπως, επίσης, προσπάθησε να απαντήσει στις ανησυχίες για το μέλλον των εργαζομένων εάν αντικατασταθούν από τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματοποιημένες μεθόδους παραγωγής προϊόντων και προσφοράς υπηρεσιών.

«Οι επαγγελματίες εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο με την 4η βιομηχανική επανάσταση, ωστόσο πολλοί υποτιμούν πόσο ριζικά και άμεσα θα χρειαστεί να αλλάξουμε τρόπο σκέψης», αναφέρει ο Χένινγκ Κάγκερμαν.

Το «έξυπνο εργοστάσιο»

«Οι εργαζόμενοι σε ένα “έξυπνο εργοστάσιο” θα δουν τις μηχανές να αναλαμβάνουν τα χειρωνακτικά και μονότονα καθήκοντα, τη στιγμή που θα μπορούν να εργάζονται πιο ευέλικτα και με περισσότερη ατομική πρωτοβουλία, ενώ θα εξασφαλίσουν χρόνο για δημιουργικές και πελατοκεντρικές δραστηριότητες. Το ιδανικό “έξυπνο εργοστάσιο” είναι ανθρωποκεντρικό, γρήγορα ανταποκρινόμενο στη μεταβαλλόμενη ζήτηση της αγοράς και προσαρμοστικό στην απορρόφηση οικονομικών ή τεχνολογικών κραδασμών. Ταυτόχρονα, η δημιουργικότητα και η λήψη αποφάσεων θα καταστούν βασικές δεξιότητες που θα πρέπει να καλλιεργηθούν. Οσο προχωρεί η 4η βιομηχανική επανάσταση τόσο θα εξελίσσονται και θα εμπλουτίζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες των εργαζομένων – η διά βίου εκπαίδευση και τα νέα δυναμικά εργασιακά οικοσυστήματα ανήκουν στα μεγάλα στοιχήματα», λέει ο Χένινγκ Κάγκερμαν.

Για τον καθηγητή, πάντως, «οι επαγγελματίες εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο, ωστόσο πολλοί υποτιμούν πόσο ριζικά και άμεσα θα χρειαστεί να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, ειδικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται σε δεδομένα. Οσον αφορά το ευρύτερο κοινό, όλο και περισσότεροι ενημερώνονται για λέξεις-κλειδιά, όπως “4η βιομηχανική επανάσταση” και “τεχνητή νοημοσύνη”. Ορισμένοι ανησυχούν, αλλά θα αντιληφθούν τα οφέλη της όταν τα βιώσουν από πρώτο χέρι – για παράδειγμα, όταν βρεθούν ενώπιον καλύτερων, φθηνότερων και πιο εξατομικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών».

«Η Ελλάδα υστερεί στην ευρωπαϊκή ψηφιακή ατζέντα»

― Καθηγητά Κάγκερμαν, σε ποιο σημείο βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα;

― Η Εκθεση για την Ψηφιακή Πρόοδο της Ευρώπης (EDPR) στοχεύει στην επισήμανση της προόδου που σημειώνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την ψηφιοποίηση, συνδυάζοντας ποσοτικά στοιχεία από τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) με ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές για κάθε χώρα. Διαρθρώνεται γύρω από πέντε κεφάλαια: συνδεσιμότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο, χρήση υπηρεσιών Διαδικτύου, ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον DESI 2018, η Ελλάδα είναι 27η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. και δεν μπόρεσε να σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε σχέση με τη συνδεσιμότητα, η μετάβαση στις γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι βραδύτερη απ’ ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ η κάλυψη 4G δικτύου έχει αυξηθεί (πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσον όρο). Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σχέση με τους στόχους της ευρωπαϊκής ψηφιακής ατζέντας, όπως εκείνοι ορίζονται στη στρατηγική για τις ευρυζωνικές συνδέσεις. Οσον αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο, φαίνεται ότι η απόδοση της Ελλάδας παραμένει πολύ κάτω από τον μέσον όρο της Ε.Ε., αλλά σημειώνει πρόοδο. Το 2017, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε τακτική βάση (67%) ήταν ένα από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. (μέσος όρος: 81%). Το 46% των πολιτών έχει τουλάχιστον κάποιο βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων (μέσος όρος της Ε.Ε.: 57%). Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ειδικών στην τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών στην Ε.Ε. (1,4%), ενώ εξακολουθεί να υποφέρει από διαρροή εγκεφάλων. Η αντιμετώπιση αυτής της έλλειψης, πάντως, είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.

― Και οι Ελληνες;

― Οι Ελληνες είναι ενεργοί χρήστες των υπηρεσιών Διαδικτύου (π.χ. διαβάζουν ειδήσεις σε απευθείας σύνδεση, ακούν μουσική, βλέπουν ταινίες, παίζουν παιχνίδια, χρησιμοποιούν VoIP ή βιντεοκλήσεις) σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα προχωρεί πιο αργά από τον μέσον όρο της Ε.Ε. Ωστόσο, για το 37%, η χρήση ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών είναι υψηλότερη από τον μέσον όρο της Ε.Ε. (34%). Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ίδια ποσοστά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους (21%). Το 2017, το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια (6,5%) αυξήθηκε, αλλά η χρήση των υπηρεσιών cloud παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο 5,5%. Ο κύκλος εργασιών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι χαμηλός, αλλά το 60% των εταιρειών που πωλούν στο Διαδίκτυο πωλεί σε άλλες χώρες. Η απόδοση της Ελλάδας στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και στις ψηφιακές δεξιότητες παραμένει χαμηλή και μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

― Τι μπορεί να κάνει η χώρα για να ενταχθεί στην 4η βιομηχανική επανάσταση;

― Η 4η βιομηχανική επανάσταση αφορά τη δικτύωση και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με όλα τα μέρη της οικονομίας. Ειδικά για την Ελλάδα, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν ψηφιακές τεχνολογίες, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας και να επωφεληθούν από τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για την ανάπτυξη ειδικών σχεδίων ψηφιοποίησης για τη βιομηχανία. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σχεδιάζει να ενισχύσει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη ενός ισχυρού εθνικού δικτύου κέντρων ψηφιακής καινοτομίας και έχουν ήδη αναπτυχθεί δύο ψηφιακές πλατφόρμες για την ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με τις πρωτοβουλίες της Ευρώπης που ταιριάζουν καλύτερα στο status της. Η χώρα πρέπει να ξεπεράσει τις ελλείψεις στις δεξιότητες πληροφορικής. Σύμφωνα με τον DESI, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο. Αυτό επίσης περιορίζει τις δυνατότητες που προσφέρουν η ψηφιακή οικονομία και η κοινωνία.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.