Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Συμφωνία με Βερολίνο: 2.000 πρόσφυγες επαναπροωθούνται στην Ελλάδα

Περίπου 2.000 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και βρίσκονται στη Γερμανία, υπολογίζουν οι γερμανικές αρχές να επαναπροωθήσουν στη χώρα μας, με βάση την σχετική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι δομές στην Ελλάδα παραμένουν υπερπλήρεις, ενώ είναι γνωστά τα προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων που
ζουν εκεί. Στις 30 δομές που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις καταγράφηκαν προχθές 29.436 άτομα, με προβλεπόμενες θέσεις 25.179.

Οι δομές σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Διαβατά έχουν υπεράριθμους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει ανταλλαγή επιστολών των αρμόδιων υπουργών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας, στις οποίες θα επισυνάπτεται διμερής "Διοικητική Διευθέτηση".

Στο πλαίσιο της Διοικητικής Διευθέτησης, η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος θα εντοπίζεται στα γερμανοαυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου 2017 και μετά.

Ο Βίτσας σημείωσε πως η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις οικογενειακές επανενώσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές αλλά είχε ώς τώρα παγώσει (περί τις 2.000). Επίσης, να εξετάσει εντός διμήνου τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις επανένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 11 Αυγούστου ετέθη σε ισχύ ανάλογη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας. 

Το Βερολίνο εργάζεται ώστε να επιτευχθεί αντίστοιχη συμφωνία και με την Ιταλία.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.